Hlavní obsah

Moderní svatební menu

Vývar s knedlíčky a svíčková zůstávají evergreenem svatebního menu, čím dál častěji si však svatebčané přejí i nová jídla. Mezi současné hity se zařadila vepřová panenka a dýňová krémová polévka. Jak je připravit, vám poradí Hynek Vávra, executive chef legendární průhonické restaurace Hliněná bašta.

Foto: Petr Horník, Právo

Dýňový krém

Článek

Dýňový krém

INGREDIENCE
dýně hokaido (1 kg)lžička kari (curry madras)
2 cibulešpalíček zázvoru
4 lžíce olivového olejesůl, bílý pepř
700 ml zeleninového vývaruopražená semínka, smetana a dýňový nebo olivový olej k podávání
150 ml smetany ke šlehání

POSTUP:

  1. Najemno nakrájenou cibuli orestujte do sklovata na oleji.
  2. Dýni bez jader nakrájejte na kostky (hokaido se nemusí loupat). Přidejte je k cibuli spolu s nastrouhaným zázvorem a zvolna restujte dalších 10 minut.
  3. Pak přisypte kari, zarestujte a zalijte vývarem, osolte. Vařte 30 minut, až dýně změkne.
  4. Rozmixujte dohladka, dle konzistence přidejte vývar, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu přidávejte smetanu, dochuťte. V talířích krém ozdobte.

Kachní paštika

Foto: Petr Horník, Právo

Kachní paštika

INGREDIENCE
500 g kachních nebo husích jater
400 ml mléka
100 ml koňaku nebo brandy
100 ml portského vína
250 g másla
panenský olivový olej
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Játra omyjte, odblaňte, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte v lednici do druhého dne.
  2. Poté je propláchněte a dejte játra na hodinu odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského. Pak je rozmixujte v kuchyňském robotu se solí a pepřem dohladka, nálev odložte stranou.
  3. Játra přendejte do šlehací mísy a vyšlehejte se změklým máslem. Pomalu přidávejte portské s koňakem (nálev).
  4. Fáší naplňte formu vyloženou potravinářskou fólií, několikrát sklepněte. Paštiku pečte ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °C asi 40 minut. Vychladlou zakápněte olejem a dejte do lednice do druhého dne, aby ztuhla.
  5. Paštiku podávejte s pečivem, jako výborný doplněk se hodí například čerstvý rybíz, brusinky, ovocné želé, čatní.

Šest tipů na to, jak sestavit svatební raut

Recepty

Panenka v bylinkové krustě

Foto: Petr Horník, Právo

Panenka v bylinkové krustě

INGREDIENCE
1 vepřová panenka (800 g)
1 bílek
100 g másla
snítky rozmarýnu
sůl, pepř
Bylinková krusta:
listová petržel (otrhané lístky, miska nasekaných)
citronová kůra
tymián
dva stroužky česneku
sůl

POSTUP:

  1. Očištěnou panenku nakrájejte na 4 válečky. Osolte je, opepřete a položte na fresh fólii. Navrch rozložte rozmarýn a máslo. Pak fólii zabalte jako bonbon.
  2. Vložte do sáčku z potravinářské fólie a zavakuujte. Sáčky dejte do vodní lázně na 55 °C na dvě hodiny.
  3. Po dvou hodinách panenky rozbalte a opečte zprudka na pánvi ze všech stran na barvu.
  4. Z bílku ušlehejte pěnu, do ní maso namočte a obalte v bylinkové směsi. Dejte na mřížku do vyhřáté trouby na 85 °C na 5 minut.
  5. Bylinková krusta: Lístky petržele dejte do mixéru společně s kůrou, tymiánem a česnekem. Rozsekejte je, rozložte na plech a dejte sušit do trouby na 55 °C bez větráku horkého vzduchu na 40 minut. Jinak se vysušená petržel rozlítá po troubě.
  6. To samé opakujte ještě jednou: směs skoro vysušenou znovu rozmixujte a dejte opět sušit. Před obalováním zelenou směs prosolte.
  7. Nakonec maso nakrájejte na plátky. Podávejte s bramborovou kaší.

Tip: Možná vám není technika pomalého vaření ve vakuu (sous vide, čti suvi) blízká. Panenku můžete připravit i takto:

Rozpalte pánev a na troše olivového oleje osmahněte maso za všech stran. Poté panenku zabalte do alobalu a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10 minut. Snižte teplotu trouby a pokračujte podle receptu: z bílků ušlehejte pěnu, do ní maso namočte a obalte v bylinkové směsi. Dejte na mřížku do vyhřáté trouby na 85 °C na 5 minut.

Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně

Recepty

Tiramisu

Foto: Petr Horník, Právo

Tiramisu

INGREDIENCE
500 g mascarpone280 ml silné kávy
450 g smetany ke šlehání 33%330 g cukrářských piškotů
5 žloutkůvanilkový lusk
130 g třtinového cukrukakao na posypání
3 lžíce amareta

POSTUP:

  1. Připravte si kávu, nechte ji vychladnout a přilijte amareto.
  2. Ve vodní lázní míchejte metličkou do světlé pěny žloutky s cukrem, několik minut směs za stálého míchání prohřívejte, pak ji nechte zchladnout.
  3. Do zchladlé pěny vmíchejte zrníčka z vanilkového lusku a zašlehejte mascarpone. Tuto směs zlehka spojte s ušlehanou smetanou.
  4. Dno nádoby vyložte polovinou piškotů, pokapejte polovinou kávy a pokryjte polovinou krému.
  5. Na krém vyskládejte druhou polovinu piškotů, pokapejte zbytkem kávy a pokryjte zbytkem krému.
  6. Povrch urovnejte, posypte kakaem a tiramisu nechte několik hodin v lednici uležet.

Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky

Recepty

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám