Článek
Dýňový krém
INGREDIENCE | |
---|---|
dýně hokaido (1 kg) | lžička kari (curry madras) |
2 cibule | špalíček zázvoru |
4 lžíce olivového oleje | sůl, bílý pepř |
700 ml zeleninového vývaru | opražená semínka, smetana a dýňový nebo olivový olej k podávání |
150 ml smetany ke šlehání |
POSTUP:
- Najemno nakrájenou cibuli orestujte do sklovata na oleji.
- Dýni bez jader nakrájejte na kostky (hokaido se nemusí loupat). Přidejte je k cibuli spolu s nastrouhaným zázvorem a zvolna restujte dalších 10 minut.
- Pak přisypte kari, zarestujte a zalijte vývarem, osolte. Vařte 30 minut, až dýně změkne.
- Rozmixujte dohladka, dle konzistence přidejte vývar, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu přidávejte smetanu, dochuťte. V talířích krém ozdobte.
Kachní paštika
INGREDIENCE |
---|
500 g kachních nebo husích jater |
400 ml mléka |
100 ml koňaku nebo brandy |
100 ml portského vína |
250 g másla |
panenský olivový olej |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Játra omyjte, odblaňte, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte v lednici do druhého dne.
- Poté je propláchněte a dejte játra na hodinu odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského. Pak je rozmixujte v kuchyňském robotu se solí a pepřem dohladka, nálev odložte stranou.
- Játra přendejte do šlehací mísy a vyšlehejte se změklým máslem. Pomalu přidávejte portské s koňakem (nálev).
- Fáší naplňte formu vyloženou potravinářskou fólií, několikrát sklepněte. Paštiku pečte ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °C asi 40 minut. Vychladlou zakápněte olejem a dejte do lednice do druhého dne, aby ztuhla.
- Paštiku podávejte s pečivem, jako výborný doplněk se hodí například čerstvý rybíz, brusinky, ovocné želé, čatní.
Šest tipů na to, jak sestavit svatební raut
Panenka v bylinkové krustě
INGREDIENCE |
---|
1 vepřová panenka (800 g) |
1 bílek |
100 g másla |
snítky rozmarýnu |
sůl, pepř |
Bylinková krusta: |
listová petržel (otrhané lístky, miska nasekaných) |
citronová kůra |
tymián |
dva stroužky česneku |
sůl |
POSTUP:
- Očištěnou panenku nakrájejte na 4 válečky. Osolte je, opepřete a položte na fresh fólii. Navrch rozložte rozmarýn a máslo. Pak fólii zabalte jako bonbon.
- Vložte do sáčku z potravinářské fólie a zavakuujte. Sáčky dejte do vodní lázně na 55 °C na dvě hodiny.
- Po dvou hodinách panenky rozbalte a opečte zprudka na pánvi ze všech stran na barvu.
- Z bílku ušlehejte pěnu, do ní maso namočte a obalte v bylinkové směsi. Dejte na mřížku do vyhřáté trouby na 85 °C na 5 minut.
- Bylinková krusta: Lístky petržele dejte do mixéru společně s kůrou, tymiánem a česnekem. Rozsekejte je, rozložte na plech a dejte sušit do trouby na 55 °C bez větráku horkého vzduchu na 40 minut. Jinak se vysušená petržel rozlítá po troubě.
- To samé opakujte ještě jednou: směs skoro vysušenou znovu rozmixujte a dejte opět sušit. Před obalováním zelenou směs prosolte.
- Nakonec maso nakrájejte na plátky. Podávejte s bramborovou kaší.
Tip: Možná vám není technika pomalého vaření ve vakuu (sous vide, čti suvi) blízká. Panenku můžete připravit i takto:
Rozpalte pánev a na troše olivového oleje osmahněte maso za všech stran. Poté panenku zabalte do alobalu a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10 minut. Snižte teplotu trouby a pokračujte podle receptu: z bílků ušlehejte pěnu, do ní maso namočte a obalte v bylinkové směsi. Dejte na mřížku do vyhřáté trouby na 85 °C na 5 minut.
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Tiramisu
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g mascarpone | 280 ml silné kávy |
450 g smetany ke šlehání 33% | 330 g cukrářských piškotů |
5 žloutků | vanilkový lusk |
130 g třtinového cukru | kakao na posypání |
3 lžíce amareta |
POSTUP:
- Připravte si kávu, nechte ji vychladnout a přilijte amareto.
- Ve vodní lázní míchejte metličkou do světlé pěny žloutky s cukrem, několik minut směs za stálého míchání prohřívejte, pak ji nechte zchladnout.
- Do zchladlé pěny vmíchejte zrníčka z vanilkového lusku a zašlehejte mascarpone. Tuto směs zlehka spojte s ušlehanou smetanou.
- Dno nádoby vyložte polovinou piškotů, pokapejte polovinou kávy a pokryjte polovinou krému.
- Na krém vyskládejte druhou polovinu piškotů, pokapejte zbytkem kávy a pokryjte zbytkem krému.
- Povrch urovnejte, posypte kakaem a tiramisu nechte několik hodin v lednici uležet.