Článek
Šťáva z agáve byla oblíbená odjakživa, dříve sloužil nápoj vznikající při jejím kvašení – pulque - k obohacení stravy venkovanů. Obsahuje totiž celou řadu bílkovin, uhlovodíků a vitaminů. Je v ní ale i alkohol, a tak je potřeba pulque konzumovat opatrně.
Výroba je přísně kontrolována
Základem pro výrobu tequily je rostlina Agave Tequiliana Weber Azul. Chuť ovlivňuje také místo, kde vyrostla, její stáří, výrobní proces a doba zrání. Agáve se pěstuje na rozsáhlých plantážích, kde zraje sedm až dvanáct let.
Sklízejí se pouze zralé sukuly, z nichž Jimador mačetou oseká tuhé listy a obnaží srdce agáve zvané piña podobné velkému ananasu. To se rozčtvrtí, desítky hodin vaří a poté rozdrtí. Do směsi se přidají kvasinky, které přemění cukry na alkohol. Kvašení probíhá podle typu tequily tři až pět dní.
Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je čerstvá tequila typu Blanco, pokud se jedná o typ, jenž vyžaduje další zrání, ukládá se nápoj do dřevěných soudků.
Pokud zavítáte do baru, nebojte se číšníka zeptat, jakou tequilu mají a jakou by vám doporučil. V zájmu vlastních chuťových buněk si vybírejte a ochutnávejte. Tequila může být skvělým požitkem i jako short drink, pokud to s ní nepřeženete a sáhnete po správném druhu.
Základní dělení tequil se řídí obsahem agáve
- 100% Agave tequila, k jejíž výrobě byla použita pouze šťáva z modré agáve. Tato tequila bývá na etiketě označována jako 100% de Agave.
- Tequila mixto obsahuje minimálně 51 procent cukru z modré agáve a ostatní cukry mohou být jiného původu (nejčastěji z cukrové třtiny). Tyto tequily bývají označovány jako Tequila.
Stříbrná tequila - Blanco nebo také Silver, Plata, White
Tequila, která vůbec nezrála, případně zrála maximálně čtyři týdny, se označuje jako stříbrná tequila. Zachovává si výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve.
Zlatá tequila - Gold
Vyrábí se z tequily Blanco, je uměle dobarvovaná při výrobě, nejčastěji karamelem (toho by ale neměla obsahovat více než jedno procento váhy). Na jejím obalu naleznete označení Gold nebo Joven abocado.
Uleželá tequila - Reposado
Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. Tato tequila tak zraje dva až jedenáct měsíců v dubových sudech, z nichž získává světle zlatavou barvu a vyváženou chuť i vůni. Na jejím obalu najdete označení Reposado.
Nejvyzrálejší tequily Añejo a Extra Añejo
Nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily se označují Añejo a Extra Añejo. Nápoj zraje v dubových soudcích o objemu většinou 190, maximálně ale 600 litrů jeden až tři roky. Typická je pro něj tmavší barva, bohaté aroma a plná a komplexní chuť.
Paloma koktejl | |
---|---|
Suroviny: Tequila El Jimador Reposado, čerstvá limetová šťáva, Kinley Tonic Grapefruit, led | |
Příprava: do sklenice s ledem nalijeme tequilu, tonic a zakapeme čerstvou limetovou šťávou |
Charro Negro | |
---|---|
Suroviny: Tequila El Jimador Reposado, coca-cola, led, citron nebo limetka | |
Příprava: do sklenice s ledem nalijeme tequilu, coca-colu, okraj sklenice můžeme ozdobit nakrojeným plátkem citronu nebo limetky |
Koktejl Margarita | |
---|---|
Suroviny: 2 cl stříbrné tequily, 2 cl Cointreau (pomerančového likéru), limetková šťáva, sůl na ozdobení sklenice, led | |
Příprava: předem připravíme slanou krustu na sklenici, do šejkru vložíme drcený led a ingredience. Důkladně prošejkrujeme a scedíme do předem připraveného skla. |
Diamanty z tequily
Experti z Mexické národní autonomní univerzity vyrobili diamanty z lahve tequily. Vědci zjistili, že když je zahřátá pára z tequily blanco deponována na nerezovou ocelovou bázi, může za určitých fyzikálních podmínek tvořit diamantové krystaly.
"Bylo by velmi těžké získat diamanty pro prsten… Je ale pravda, že skutečnost, že je to vyrobeno z tequily, tomu dodává jisté kouzlo. Je to mexický výrobek a mexičtí vědci vyvinuli tu metodu,“ uvedl Miguel Apatiga, jeden ze tří vědců týmu, který tequilu v blyštivé kamínky proměnil.