Hlavní obsah

Makronky podle cukrářky Ivety Fabešové

Makronky patří mezi nejpopulárnější sladkosti současnosti. Připravit je ale není úplně snadné. Recept sám o sobě není složitý, u přípravy ale záleží na mnoha okolnostech, jako je vlhkost vzduchu, teplota trouby, délka pečení a také třeba kvalita mandlové mouky. Málokomu se tedy povedou hned napoprvé. Zkuste si je upéct s námi podle zaručeného receptu naší přední cukrářky Ivety Fabešové.

Foto: archiv Ivety Fabešové

Makronky

Článek

Než začnete se samotným pečením, vezměte v potaz následující rady:

  • Mandlová mouka v obalu bývá vlhká, proto je dobré ji nejprve vysušit v předehřáté troubě na 60 °C cca 10 minut. 
  • Používané bílky by měly mít pokojovou teplotu.
  • Dodržujte přesnou gramáž.
  • Makronky nikdy nepečte na plechu s vysokým okrajem.
  • Makronky se nesmějí nikdy připravovat ve vlhkém prostředí.

INGREDIENCE (na 20 porcí o průměru 4 cm)

  • 333 g moučkového cukru
  • 333 g mandlové mouky
  • 90 g vody
  • 333 g cukru krupice
  • 2x 122 g bílků
  • 4 g červeného práškového barviva

POSTUP:

  • Do mísy prosejte moučkový cukr s mandlovou moukou.
  • Vodu a cukr vařte v rendlíku na teplotu 118–121 °C.
  • Mezitím začněte šlehat 122 g bílků.
  • Sirup požadované teploty přilijte ke šlehajícím se bílkům. Vyšlehejte do hustého sněhu a přidejte barvivo.
  • Polovinu sněhu zamíchejte do prosáté směsi. Přidejte dalších 122 g bílků, zamíchejte, následně přidejte zbytek sněhu. Těsto by mělo mít konzistenci lávy.
  • Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou nastříkejte na plech vyložený pečicím papírem makronky o průměru 4 cm.
  • Dlaní poklepejte plech ze spodu na každém rohu, aby si nastříkaná směs sedla.
  • Nechte zaschnout cca hodinu, hmota se nesmí lepit na prsty.
  • Pečte při 130 °C asi 13 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na plechu.

Žloutkové řezy podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Vánoce

Čokoládová náplň

INGREDIENCE

  • 364 g hořké čokolády 67%
  • 364 g smetany ke šlehání
  • 20 g invertního (tekutého) cukru
  • 110 g másla (pokojové teploty)

POSTUP:

  • Čokoládu rozpusťte, smetanu ke šlehání s invertním cukrem nahřejte, poté smíchejte s čokoládou pomocí ponorného mixéru.
  • Přidejte máslo zahřáté na 37 °C a opět míchejte.
  • Následně nechte zchladit.
  • Poté naneste krém pomocí cukrářského sáčku na plochou stranu kolečka makronky tak, aby po obvodu zůstal volný pruh.
  • Přilepte druhé kolečko makronky.
Související témata:

Výběr článků

Načítám