Článek
Kulajda
INGREDIENCE
- 3 střední brambory
- 2 hrnky nakrájených čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených)
- kelímek zakysané smetany
- 1 lžíce hl. mouky
- 5 vajec
- svazeček kopru
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 3/4 l vody
- sůl
- cukr
- ocet
POSTUP:
- Do osolené vody dejte vařit oloupané, na kostky nakrájené brambory, koření a přidejte očištěné, nakrájené houby.
- Zvlášť uvařte vejce natvrdo.
- Když jsou brambory téměř měkké, přilijte smetanu, ve které jste rozšlehali mouku.
- Pak přidejte jedno vejce nakrájené na plátky, žloutek se rozpustí a kulajdě dodá chuť.
- Nechte provařit a kulajdu dochuťte na sladkokyselo cukrem a octem. Nakonec přisypejte nasekaný kopr.
- Do každé porce vložte uvařené vejce (je na vás, jestli bude nakrájené na plátky nebo vcelku).
Lehké recepty ze středomořské kuchyně
Ricottový nákyp s cuketou
INGREDIENCE
- 350 g ricotty
- 150 g tučnější smetany
- 2 vejce
- hrst nastrouhaného sýru Gran Moravia
- 1 cuketa (asi 200 g)
- máslo
- sůl
- pepř
- rajčatová passata (italská omáčka z čerstvých rajčat) s bazalkou
- lžička cukru
POSTUP:
- Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem.
- Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém.
- Cuketu omyjte, oloupejte (mladou cuketu loupat nemusíte), nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému.
- Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem.
- Dejte péct do trouby při 180 °C na 15 minut, až budou mininákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé.
- Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru.
- Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.
Tip Stylu pro ženy: formičky můžete nejdřív vyložit křehkým těstem.
Lasagne se salsicciou a mozzarellou
INGREDIENCE
- 400 g těstovin lasagne
- 500 g klobásky salsiccia (syrová italská klobása)
- 200 g mozzarelly filone (ve tvaru knedlíku)
- 250 ml smetany
- 150 g sýra Gran Moravia
- sklenice červeného vína
- několik lžic rajčatové omáčky
- 1 bobkový list
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- extra panenský olivový olej
- sůl
POSTUP:
- Mozzarellu filone nakrájejte na tenké plátky.
- Celer, mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky.
- Zeleninu orestujte na pánvi s troškou oleje, celým stroužkem česneku a bobkovým listem.
- Přidejte nakrájenou salsicciu, nechte ji krátce orestovat a poté podlijte vínem a nechte na prudkém ohni odpařit.
- Jakmile se víno vypaří, ztlumte teplotu, přidejte pár lžic rajčatové omáčky, osolte a duste pod pokličkou na mírném žáru, až omáčka zhoustne.
- Vytřete pekáček olejem a začněte vrstvit: na dno rozprostřete lasagne, na ně vrstvu omáčky s několika plátky mozzarelly, přelijte smetanou a posypte strouhaným sýrem Gran Moravia. Přikryjte další vrstvou lasagní a stejným způsobem pokračujte až do vyčerpání surovin.
- Na poslední vrstvu rozetřete trošku smetany a nasypte zbývající sýr.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, prvních 20 minut zakryté alobalem, poté odkryté.
Recepty, které zabodují na každé grilovací party
Nepečený cheesecake
INGREDIENCE
Na základ
- 130 g sušenek z La Formaggeria Gran Moravia
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce medu
Na krém
- 200 g mascarpone Brazzale
- 50 g medu
- 125 g smetany
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
K dokončení
- čerstvé sezonní ovoce
POSTUP:
- Sušenky dejte do sáčku a pomocí válečku je rozdrobte.
- Drobečky vložte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a med a promíchejte.
- Směsí naplňte dno dortové formy nebo 6 širších skleniček a pěkně upěchujte, pak vložte na hodinu do lednice.
- Mascarpone smíchejte s medem a citronovou kůrou.
- Vyšlehejte smetanu a šlehačku opatrně vmíchejte do mascarpone.
- Krém pak naneste do pohárků na sušenkový základ.
- Ozdobte ovocem.
Cuketový salát
INGREDIENCE
- 1 menší mladá cuketa
- 1 střední salátová okurka
- hrst vlašských ořechů
- podle chuti nať koriandru
- kelímek crème fraîche nebo zakysané smetany
- lžička medu
- šťáva a kůra z limety
- sůl
POSTUP:
- Omytou cuketu a okurku nakrájejte na tenká kolečka.
- Trošku je osolte a nechte v sítku vykapat šťávu (tu nevylévejte, ale použijte třeba do smoothie).
- Ze smetany, medu, limety a soli ušlehejte zálivku, se kterou těsně před podáváním promícháte kolečka cukety a okurky.
- Salát posypejte ořechy a koriandrem.
Variace: Koriandr lze vyměnit za mátu a jindy za kopr.
Mrkvový krém s fondue z Taleggia
INGREDIENCE
Na mrkvový krém
- 700 g mrkve
- 1 snítka řapíkatého celeru
- 1/2 cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- extra panenský olivový olej
- sůl
- pepř
- tymián
Na fondue
- 75 g smetany
- 130 g sýru Taleggio
POSTUP:
- Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a tymián, nechte chvíli rozvonět.
- Přilijte vývar, osolte a opepřete.
- Vařte asi 30 minut, poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém.
- Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem.
- Sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na střední teplotu, nevařit!
- Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.
Taleggio je italský tradiční sýr, který se vyrábí zhruba od 11. století. Italští sýraři jej tvoří z kravského pasterizovaného mléka. Zraje v jeskyních a během zrání je potírán slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň. Jde o sýr krémové konzistence, velice měkký, jemný. Má oranžovou kůru, která vzniká právě díky zrání v solných lázních. Používá se hodně na zapékání pokrmů. |