Hlavní obsah

Letní smetanové recepty

Právo, Vendula Presserová

Smetanové recepty lahodí chuťovým buňkám Čechů, Moravanů, Francouzů i Italů. Smetanu můžeme využívat v nejrůznějších podobách od zakysanky přes creme fraîche po šlehačku. Uplatní se v omáčkách, salátech i dezertech, v receptech tradičních i moderních. Tak jdeme do toho!

Foto: Profimedia.cz

Kulajda.

Článek

Kulajda

INGREDIENCE

  • 3 střední brambory
  • 2 hrnky nakrájených čerstvých hub (nebo 2 hrsti sušených)
  • kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce hl. mouky
  • 5 vajec
  •  svazeček kopru
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 3/4 l vody
  • sůl
  • cukr
  • ocet

POSTUP:

  • Do osolené vody dejte vařit oloupané, na kostky nakrájené brambory, koření a přidejte očištěné, nakrájené houby.
  • Zvlášť uvařte vejce natvrdo.
  • Když jsou brambory téměř měkké, přilijte smetanu, ve které jste rozšlehali mouku.
  • Pak přidejte jedno vejce nakrájené na plátky, žloutek se rozpustí a kulajdě dodá chuť.
  • Nechte provařit a kulajdu dochuťte na sladkokyselo cukrem a octem. Nakonec přisypejte nasekaný kopr.
  • Do každé porce vložte uvařené vejce (je na vás, jestli bude nakrájené na plátky nebo vcelku).

Lehké recepty ze středomořské kuchyně

Zdraví

Ricottový nákyp s cuketou

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE

  • 350 g ricotty
  • 150 g tučnější smetany
  • 2 vejce
  • hrst nastrouhaného sýru Gran Moravia
  • 1 cuketa (asi 200 g)
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • rajčatová passata (italská omáčka z čerstvých rajčat) s bazalkou
  • lžička cukru

POSTUP:

  • Rozmíchejte ricottu se smetanou, vejci a nastrouhaným sýrem.
  • Osolte a opepřete a míchejte, až vznikne hladký krém.
  • Cuketu omyjte, oloupejte (mladou cuketu loupat nemusíte), nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do krému.
  • Malé pečicí formičky vymažte máslem a naplňte je do tří čtvrtin krémem.
  • Dejte péct do trouby při 180 °C na 15 minut, až budou mininákypy pěkně vyběhlé a lehce nazlátlé.
  • Rajčatovou passatu dejte vařit do kastrůlku spolu s trochou olivového oleje, špetkou soli a cukru.
  • Nákypy vyklepněte z formičky a podávejte spolu s rajčatovou omáčkou.

Tip Stylu pro ženy: formičky můžete nejdřív vyložit křehkým těstem.

Lasagne se salsicciou a mozzarellou

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE

  • 400 g těstovin lasagne
  • 500 g klobásky salsiccia (syrová italská klobása)
  • 200 g mozzarelly filone (ve tvaru knedlíku)
  • 250 ml smetany
  • 150 g sýra Gran Moravia
  • sklenice červeného vína
  • několik lžic rajčatové omáčky
  • 1 bobkový list
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej
  • sůl

POSTUP:

  • Mozzarellu filone nakrájejte na tenké plátky.
  • Celer, mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky.
  • Zeleninu orestujte na pánvi s troškou oleje, celým stroužkem česneku a bobkovým listem.
  • Přidejte nakrájenou salsicciu, nechte ji krátce orestovat a poté podlijte vínem a nechte na prudkém ohni odpařit.
  • Jakmile se víno vypaří, ztlumte teplotu, přidejte pár lžic rajčatové omáčky, osolte a duste pod pokličkou na mírném žáru, až omáčka zhoustne.
  • Vytřete pekáček olejem a začněte vrstvit: na dno rozprostřete lasagne, na ně vrstvu omáčky s několika plátky mozzarelly, přelijte smetanou a posypte strouhaným sýrem Gran Moravia. Přikryjte další vrstvou lasagní a stejným způsobem pokračujte až do vyčerpání surovin.
  • Na poslední vrstvu rozetřete trošku smetany a nasypte zbývající sýr.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, prvních 20 minut zakryté alobalem, poté odkryté.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Nepečený cheesecake

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE

Na základ

  • 130 g sušenek z La Formaggeria Gran Moravia
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce medu

Na krém

  • 200 g mascarpone Brazzale
  • 50 g medu
  • 125 g smetany
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

K dokončení

  • čerstvé sezonní ovoce

POSTUP:

  • Sušenky dejte do sáčku a pomocí válečku je rozdrobte.
  • Drobečky vložte do mísy, přidejte rozpuštěné máslo a med a promíchejte.
  • Směsí naplňte dno dortové formy nebo 6 širších skleniček a pěkně upěchujte, pak vložte na hodinu do lednice.
  • Mascarpone smíchejte s medem a citronovou kůrou.
  • Vyšlehejte smetanu a šlehačku opatrně vmíchejte do mascarpone.
  • Krém pak naneste do pohárků na sušenkový základ.
  • Ozdobte ovocem.

Cuketový salát

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 1 menší mladá cuketa
  • 1 střední salátová okurka
  • hrst vlašských ořechů
  • podle chuti nať koriandru
  • kelímek crème fraîche nebo zakysané smetany
  • lžička medu
  • šťáva a kůra z limety
  • sůl

POSTUP:

  • Omytou cuketu a okurku nakrájejte na tenká kolečka.
  • Trošku je osolte a nechte v sítku vykapat šťávu (tu nevylévejte, ale použijte třeba do smoothie).
  • Ze smetany, medu, limety a soli ušlehejte zálivku, se kterou těsně před podáváním promícháte kolečka cukety a okurky.
  • Salát posypejte ořechy a koriandrem.

Variace: Koriandr lze vyměnit za mátu a jindy za kopr.

Mrkvový krém s fondue z Taleggia

Foto: archiv La Formaggeria Gran Moravia

INGREDIENCE

Na mrkvový krém

  • 700 g mrkve
  • 1 snítka řapíkatého celeru
  • 1/2 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Na fondue

  • 75 g smetany
  • 130 g sýru Taleggio

POSTUP:

  • Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer, pak přidejte mrkev nakrájenou na malé kousky a tymián, nechte chvíli rozvonět.
  • Přilijte vývar, osolte a opepřete.
  • Vařte asi 30 minut, poté tyčovým mixérem rozmixujte v krém.
  • Pokud je krém příliš hustý, nařeďte dalším vývarem.
  • Sýr Taleggio nakrájejte na kostičky a rozpusťte ho ve smetaně zahřívané na střední teplotu, nevařit!
  •  Krém nalijte do talířů a ozdobte ho sýrovým fondue. Podávejte s kostičkami opečeného chleba.
Taleggio je italský tradiční sýr, který se vyrábí zhruba od 11. století. Italští sýraři jej tvoří z kravského pasterizovaného mléka. Zraje v jeskyních a během zrání je potírán slanou vodou, aby se na něm neuchytila plíseň. Jde o sýr krémové konzistence, velice měkký, jemný. Má oranžovou kůru, která vzniká právě díky zrání v solných lázních. Používá se hodně na zapékání pokrmů.
Související témata:

Související články

Guláš čtyřikrát jinak

Jak se dělá správný guláš? Pěkně osmažit cibulku, orestovat kostky kližky… Na guláš ale neexistuje jediný, ten pravý recept. Každý kuchař má své fígle, které...

Výběr článků

Načítám