Hlavní obsah

Letní osvěžující drinky

Novinky, das

Letní prázdniny a čas dovolených přímo vybízejí k uspořádání zahradní či balkonové párty plné výtečného jídla a osvěžujících míchaných nápojů, které jsou skvělou alternativou k pivu či tvrdému alkoholu a celé akci dodají doslova dovolenkový ráz. Může se přitom jednat jak o verzi s alkoholem, tak bez, záleží na preferenci každého hosta.

Foto: Profimedia.cz

K létu neodmyslitelně patří i míchané nápoje.

Článek

Výroba osvěžujících letních drinků přitom nemusí být vůbec složitá, připravili jsme pro vás několik receptů a tipů, které zvládne úplně každý z vás.

Campari Spritz

Foto: archív firmy

Campari Spritz

INGREDIENCE

  • 1 díl campari
  • 2 díly prosecca
  • 1 díl sody
  • led
  • plátek pomeranče

POSTUP:

  • Vinnou sklenici naplňte ledem a dávkujte v pořadí soda (4 cl), prosecco (8 cl), campari (4 cl).
  • Promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.

Varianta bez alkoholu:

Crodino Spritz

Foto: archív firmy

Crodino Spritz

INGREDIENCE

  • Crodino Biondo (hořkosladká chuť pomerančů) nebo Crodino Rosso (s trpkým aroma krvavého pomeranče a lehce nahořklou tříslovinou v závěru) 
  • soda
  • led
  • plátek pomeranče

POSTUP: 

  • Vinnou sklenici naplňte ledem, dolijte sodou, přidejte crodino, promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče.
  • Během chvíle si tak můžete naplno užívat typickou hořkosladkou chuť letních spritzů jen s tou výhodou, že po vypití můžete klidně sednout za volant.

Mojito

Foto: Profimedia.cz

Mojito

INGREDIENCE

  • 4 cl bílého rumu
  • 1/2–1 limeta
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1–2 stonky máty
  • soda nebo perlivá voda
  • led

POSTUP: 

  • Do vysoké sklenice vložte nakrájenou limetu a deset mátových lístků.
  • Přidejte třtinový cukr a lehce podrťte.
  • Sklenici naplňte ledem, přidejte 4 cl rumu a dolijte sodou.
  • Poté promíchejte a ozdobte snítkou máty.

Varianta bez alkoholu:

Mojito bez alkoholu

Foto: archiv, Novinky

Mojito

INGREDIENCE

  • 1 limetka
  • 10 lístků čerstvé máty
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ledová tříšť
  • 2 dl sodovky

POSTUP:

  • Limetku pečlivě omyjte a nakrájejte na menší kousky, které vložíte do sklenice.
  • Přidejte lístky máty a třtinový cukr a vše řádně rozšťouchejte a rozmačkejte.
  • Přidejte ledovou tříšť a sklenici dolijte sodovkou. Ozdobte čerstvou mátou a podávejte.

Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka

Zdraví

Beton s okurkou

Foto: archív firmy

Beton s okurkou

INGREDIENCE

  • 40 ml Becherovky
  • 100 ml toniku
  • kousek salátové okurky

POSTUP:

  • Do sklenice naplněné po okraj kostkami ledu nalijte becherovku a doplňte tonikem, na závěr vložte kousek salátové okurky.

Koktejl Hugo

Foto: Profimedia.cz

Hugo

INGREDIENCE

  • Bohemia sekt
  • bezinkový sirup monin
  • limetka
  • led

POSTUP:

  • Do skleničky dejte kostky ledu, zalijte sektem, přidejte bezinkový sirup a trochu vymačkané limetky.

Campari Soda

Foto: archív firmy

Campari soda

INGREDIENCE

  • 1 díl campari
  • 2 díly sody
  • led

POSTUP:

  • Sklenici naplňte ledem, nalijte 1 díl (4 cl) campari a 2 díly (8 cl) sody a promíchejte.
Foto: archív firmy

Campari soda, drink připravený k vypití, stačí ho vychladit a vložit brčko. Pokud si jej chcete vychutnat ve sklence, naplňte sklenici ledem, nalijte obsah lahvičky a ozdobte plátkem pomeranče, cena warehouse1.cz za balení 150 Kč

 Bavorák

Foto: Fernet Stock

INGREDIENCE

  • 2 dl Fernetu Stock Originál nebo Fernetu Stock Citrus
  • 6 dl toniku dle vašeho výběru
  • ½ citronu
  • led

POSTUP:

  • Vysokou sklenici naplňte ledem.
  • Přes led nalijte 0,5 dl (většího panáka) vybraného druhu Fernetu Stock a vše zalijte 1,5 dl oblíbeného toniku.
  • Vložte plátek citronu a promíchejte.

Čím pohostit přátele při letním posezení

Zdraví

Pina Colada 

Foto: Rohlík.cz

INGREDIENCE

  • 150 g čerstvého ananasu
  • 2 cl kokosového sirupu nebo krému
  • 5 cl třtinového rumu
  • 10 cl ananasového džusu

POSTUP:

  • Očištěné plátky ananasu nakrájejte na kostičky a vložte do mixéru.
  • Odměřte ostatní suroviny a rozmixujte do jemné konzistence.
  • Nápoj přelijte do vysoké sklenice na kostky ledu.
Foto: archív firem

Své místo mohou mít na zahradní párty i šumivá vína a šampaňské. Letošním hitem je podávání těchto vín s ledem.

Gordon’s Pink & Tonic

Foto: archív firmy

Gordon’s Pink & Tonic

INGREDIENCE

  • 40 ml Gordon’s Pink (růžový gin)
  • 150 ml toniku
  • led
  • čerstvé jahody na ozdobu

POSTUP:

  • Sklenici na víno naplňte ledem a přilijte gin, následně tonic.
  • Nápoj jemně promíchejte a podávejte s čerstvými jahodami.

Ledový meloun

Foto: Motýl

INGREDIENCE

  • vodní meloun
  • růžové víno Motýl
  • třtinový cukr
  • citronová šťáva
  • led
  • dekor: snítka máty

POSTUP:

  • Na kostky nakrájený meloun rozmixujte v mixéru.
  • Do vzniklé melounové šťávy přilijte vychlazené rosé. Melounem nešetřete, nad vínem by měl převažovat v poměru 2:1. 
  • Podle chuti můžete přidat třtinový cukr nebo citronovou šťávu. 
  • Podávejte s ledem, dozdobené plátkem melounu a snítkou máty.

Blueberry lemon

Foto: Mionetto

INGREDIENCE

  • 1,5 dcl Prosecca Mionetto
  • 4 cl limoncella
  • 2 cl citronového sirupu
  • borůvky, tymián a citron na ozdobu
  • led

POSTUP:

  • Do sklenky vložte několik kostek ledu.
  • Ty zalijte proseccem, sirupem a limoncellem.
  • Dobře promíchejte a ozdobte tymiánem, borůvkami i citronem.

Související články

Pivní recepty z naší chalupy

Dnes si připravíme čtyři jednoduchá, přitom vynikající jídla se svijanskými pivy. Dobře se hodí nejen k letnímu chalupářskému posezení. Můžete je používat...

Výběr článků

Načítám