Článek
Profesionální barmani rozlišují v těchto případech skupiny koktejlů. "Stejně jako v případě vína, které bývá dezertní i stolní, jsou v takových skupinách koktejly," řekl barman a odborník na flair bartending Martin Baťha.
V zemích, kde lidé koktejly běžně konzumují, není divné, že si je dají i k obědu. Barmani podle Baťhy rozlišují míchané nápoje aperitivní, takzvané "short drinky" a digestivní - takzvané "after dinner" nápoje a dezertní nápoje. Do první skupiny patří lehké nápoje, do druhé se řadí drinky napomáhající zažívání a třetí jsou nápoje smetanové, s likérem a podobně.
"Takže ke knedlu, zelu, vepřu bych zvolil třeba gin s tonikem nebo becherovku s tonikem," shodl se s Baťhou Jiří Němec, profesionální barman a barmanager žijící v Austrálii, majitel titulu Bartender of the Year by Bartender Magazine.
Koktejly znali už i staří Řekové
Aby se míchané nápoje dostaly do takového povědomí, v jakém je v současné době v tuzemsku víno či pivo, záleží z velké části na práci barmanů. "Je na každém z nich, jak zajímavou udělají hostům nabídku a jak zajímavě ji podají," podotkl barman, který zmínil, že při nabídce konkrétního koktejlu ke speciální příležitosti nebo pokrmu může jeho popis barman doplnit i historií a dalšími zážitky s ním souvisejícími. "Pak záleží i na finanční situaci zákazníka, pro co se rozhodne."
Podle Jiřího Němce, který působí také v zahraničí, je místem, kde koktejly patří mezi nejoblíbenější nápoje, Londýn nebo New York. "V Anglii se míchané nápoje rozvíjejí nejvíce, rovněž v Americe, ale pomaleji. Rozvoj se naopak zastavil na Kubě, kde ale mají velkou historii a vznikly tam nápoje jako mojito, daiquiri nebo cuba libre. Novou zemí, kde koktejly zažívají největší boom, je momentálně Austrálie," připustil porotce s praxí právě od protinožců.
V loňském roce si svět připomínal 200 let od doby, kdy koktejl oficiálně dostal svoji definici. "Stejně jako víno jsou ale míchané nápoje mnohem starší. Už například Řekové si míchali citron s vodou a do toho přidávali destiláty. Jen je tehdy nenazývali koktejly," poznamenal Martin Baťha.