Článek
Citronová Bowle
Velmi jednoduchým a možná proto velmi oblíbeným koktejlem je citronová bowle, jejíž příprava vám nezabere víc jak deset minut. Nezapomeňte ovšem, že tento nápoj je potřeba vychladit v ledničce. K jeho přípravě můžete použít bílé i červené víno.
Můžete se zkusit poradit i ve vinařských sklepech jižní Moravy přímo s vinaři, ale toto téma otevírejte jen velmi opatrně. Vinaři jsou známí konzervativci. Dobré rady můžete čekat spíše od profesionálních barmanů.
Co si připravit |
---|
7 dcl červeného vína |
5 dcl bílého vína |
8 lžic cukru krystal |
7 dcl sody |
2 ks čerstvého citronu |
Jak na to?
Červené i bílé víno slijte do mísy na přípravu bowle, kterému odborníci říkají terina. Přidejte cukr a také kůru z pečlivě očištěných a odrhnutých citronů. Mísu zakryjte víkem a vložte do ledničky. Tento nápoj je třeba připravovat s předstihem, protože v ledničce by se měl nechat chladit jeden den, během kterého je potřeba čas od času koktejl promíchat, aby se cukr dokonale rozpustil.
Těsně před podáním dochuťte citronovou šťávou a zalijte bowli sodovkou. Samozřejmě chceme, aby nápoj nejenom chutnal, ale splňoval i estetické požadavky. Nejjednodušší ozdobou budou plátky čerstvě nakrájeného citrónu, kterými vyšperkujeme sklenice.
Korzár
Nápoj s nádechem exotiky jak v názvu, tak ingrediencemi je koktejl Korzár. Základem je tentokrát bílé suché víno, můžete vybrat například Ryzlink rýnský z vinařství Tanzberg, jehož sklep si můžete vyzkoušet například během Festivalu otevřených sklepů, který se koná 17. a 18. října v Mikulově, Bavorech a Perné.
Co si připravit |
---|
1 l světlého rumu |
35 dcl bílého suchého vína |
25 cl citronové šťávy |
50 cl pomerančového džusu |
300 g nakrájeného ananasu |
2 lusky vanilky |
Skořice |
Nastrouhaný muškátový oříšek |
Jak na to?
Nejdříve si nakrájejte asi 300 gramů ananasu na menší kousky, aby pustily co nejvíce šťávy a nastrouhejte si muškátový oříšek. V punčové míse smíchejte postupně rum, suché víno, pomerančový džus a citronovou šťávu. Dále přidejte nakrájený ananas a dva lusky vanilky.
Podle chuti přidejte skořici a muškátový oříšek. Promíchejte a po čtyřech hodinách v ledničce je nápoj připravený ke konzumaci. Opět si dejte záležet i na estetické stránce a sklenice ozdobte plátky pomeranče a citronu.
Růžová planeta
Název napovídá, že jsme se dostali ke koktejlům z růžového vína. Základem Růžové planety je ovšem šampaňské, které samozřejmě můžete nahradit i sektem. Růžovou barvu si zajistíte hlavně jahodovým likérem a jahodovým pyré.
Co si připravit |
---|
1 dcl šampaňského nebo sektu |
25 ml jahodového likéru |
60 ml jahodového pyré |
15 ml citronové šťávy |
1 lžičku cukru |
led |
Jak na to?
Do sklenice na bílé víno nalijte 25 ml jahodového likéru a přidejte lžičku cukru. V další nádobě smíchejte jahodové pyré, citronovou šťávu a přidejte trochu ledu a vše slijte do vinné sklenice. Nakonec přidejte decilitr šampaňského nebo sektu. Skleničku opět vyšperkujte, tentokrát jahodami nakrájenými na polovinu. Růžovou planetu podávejte s krátkým brčkem.
80´s
Pro přípravu koktejlu s názvem 80´s, tedy Osmdesátá léta, je nejvhodnějším základem víno z francouzské oblasti Chablis, která mu dala i jeho jméno. Chablis je víno svěží, čisté a příjemně dlouhé. Pokud byste na něj v obchodech náhodou nenarazili, pak jej můžete zkusit nahradit Ryzlinkem rýnským, jenž je Chablisu stylově podobný.
Co si připravit |
---|
1 dcl Chablisu nebo Ryzlinku rýnského |
1,5 dcl 7Up nebo Sprite |
15 dcl grepové šťávy |
15 dcl ananasové šťávy |
15 dcl šťávy z limety |
15 dcl citronové šťáv |
Jak na to?
Nejdříve si v mixovací sklenici smíchejte dohromady šťávy z citronu, limety, grepu a ananasu. Do vysoké vinné sklenice nalijte Chablis nebo Ryzlink a doplňte limonádou 7Up. V nejhorším opět můžete sáhnout k alternativě v podobě Sprite. Teď už stačí jen přidat směs ovocných šťáv a můžete podávat.
Letní polibek
Na závěr vyzkoušíme nejjednodušší recept, který máte připravený za chvilku a jehož základem je stále oblíbené růžové víno.
Co si připravit |
---|
15 cl růžového vína |
jahody |
drcený led |
Jak na to?
Nejprve rozmixujte několik jahod a přidejte led, tak aby vám vznikla jemná jahodová ledová tříšť. Teď už stačí jen přelít růžovým vínem, z nichž vřele doporučujeme jihomoravské produkty.
Při výběru vín do koktejlů se vždycky řiďte hlavně instinktem. Poradit si ale můžete nechat i na podzimních vinobraních například ve Znojmě, Valticích i Mikulově, kde se Vám naskytne v říjnu ještě jedna příležitost během Festivalu otevřených sklepů.