Článek
Infekce vyvolávají kvasinky (jednobuněčné mikroorganismy) rodu Candida, proto se onemocnění také říká kandidóza. Nepostihuje jen ženy, ale i muže a děti, také se nejedná jen o vaginální záležitost. Kvasinky napadají i střeva, jícen, žaludek, ústa, pokožku a v podstatě všechny sliznice v těle. To do určité doby žije s kvasinkami v symbióze, infekce vznikají, když dojde k jejich přemnožení.
Jak je poznáme?
Mezi nejčastější příznaky způsobené přemnožením kvasinek patří:
- únava
- chronické trávicí a dýchací obtíže
- bolesti kloubů
- chronická rýma a kašel
- alergie
- bolestivé nadýmání
- průjmy
- záněty střeva
- záněty pohlavních orgánů
- zápach z úst
- kožní problémy, plísně nehtů
- poruchy paměti a deprese
Potravou po kvasinky jsou cukry, proto je dobré vyloučit sladké ze stravy. Dále pomáhá dostatek tekutin, které zrychlují odstraňování škodlivin, jež kvasinky produkují.
Vhodnou podporou jsou právě i bylinky, které zvyšují imunitu a snižují kyselost těla. Kyselé prostředí je pro růst kvasinek ideální.
Penízovka sametonohá
Je to drobná houbička s třícentimetrovým kloboučkem, který je v mládí polokulový, později spíše plochý, v barvě žlutooranžové až medové. Nejmladší plodničky jsou na dotek hebce sametové.
Penízovku sbíráme v lese i mimo něj, zvláště podél potoků, v zahradách a ovocných sadech. Roste v trsech a pro sběr i užívání je vhodná celá plodnice. Připravuje se z ní nálev nebo tinktura, ale houbičky samozřejmě můžeme upravovat i v kuchyni – stejně jako hlívu.
Penízovka posiluje imunitní systém a zabraňuje množení kvasinek. Jinak dokáže zlepšovat stav při mnohých nemocech, např. diabetu, ischemické chorobě srdeční, příznivě ovlivňuje chronické poruchy funkce slinivky břišní, čistí pokožku u ekzematiků apod.
Obdobné účinky na organismus má také houba šiitake, i ta se doporučuje pro zlepšení stavu kvasinkové infekce.
Americký ořešák
Výtažky z jeho pupenů stimulují obranné reakce organismu v boji proti virům, bakteriím a parazitům. Připravit si můžete také tinkturu z nezralých plodů ořešáku.
Ještě měkké plody nasekáme na drobné kousky, zalijeme 40procentním alkoholem (jeden díl ořechů na tři díly alkoholu) a necháme tři týdny louhovat. Užíváme jednu kávovou lžičku na noc po dobu tří týdnů. Je to výborná prevence a také způsob, jak pročistit střeva od kvasinek a dalších škodlivých mikroorganismů.
Jednodušší cestou je tinkturu koupit, protože tak bychom měli mít záruku přesně daného obsahu účinných látek.
Kdy je tělo nejnáchylnější ke kvasinkové infekci:
- Při snížené odolnosti organismu – po nemocích, chemoterapiích, častém užívání antibiotik, při diabetu apod.
- Při častém koupání v chlorované vodě.
- Při špatné životosprávě, kdy přijímáme příliš mnoho sladkého.
- Při dlouhodobém stresu a psychickém a fyzickém vypětí.
Bříza bělokorá
Tělu ohroženému infekcí kvasinek pomáhá zejména tím, že funguje jako drenáž a urychluje odplavování toxinů a odpadních látek. Z březových listů si můžete připravit nálev nebo tinkturu.
Červené lapacho
Jde o strom, ze kterého se zpracovává vnitřní část červené kůry. Ta se považuje za účinný prostředek při napadení organismu viry, bakteriemi, plísněmi a kvasinkami (např. Candida albicans), ale také při napadení borelií.
Kromě toho je červené lapacho doporučované proti nádorům, užívá se při chřipce, bronchitidě a nachlazení, některých formách astmatu i zánětu žaludku, protože má silné protizánětlivé účinky. Bylo zjištěno, že dobře působí i při Hodgkinově a Parkinsonově chorobě.
Lékořice lichá
Kromě některých oblastí jižní Moravy u nás lékořice, původem ze Středomoří, volně v přírodě neroste, ale pěstuje se na záhonech. Zpracováváme z ní šestiletý oddenek.
Působí proti kvasinkám a užívá se i při problémech se žaludkem, revmatologických potížích a alergiích, které se také při kvasinkových infekcích objevují.
Co ještě pomůže
Velmi dobrou prevencí, ale i doplňkem léčby je zvýšená konzumace cibule, česneku, křenu – tedy potravin, které jsou přírodními antibiotiky a působí i proti kvasinkám.
Grapefruitová jadérka také brzdí bujení kvasinek, bakterií, virů, používá se z nich hlavně extrakt.
Lichořeřišnice. Tato rostlina je také silné rostlinné antibiotikum, výborná je jak čerstvá do salátů, tak ve formě tinktury.