Článek
Mangal |
---|
Suroviny (salát): 3 papriky různých barev, 1 červená cibule, olivový olej, bylinky (tymián, máta), sůl, pepř |
Postup: Zeleninu ogrilujeme, nejlépe nad ohněm. Papriky poté necháme zapařit v mikroténovém sáčku, aby se lépe loupaly, a oloupeme je. Vše nakrájíme na drobné kousky a smícháme. Salát ochutíme nasekanými čerstvými bylinkami, solí a pepřem. |
Dovga |
---|
Suroviny (polévka, často se podává jako svatební): 500 g bílého jogurtu, malý šálek kulatozrnné rýže, svazek koriandru, kopr, špenát |
Postup: Jogurt rozmícháme v půl litru vody, přidáme rýži a velmi zvolna vaříme, až rýže změkne. Do polévky přidáme nasekané bylinky a necháme ji ještě chvilku vařit. Osolíme ji teprve po odstavení z plotny. Podává se studená. |
Shah plov |
---|
Suroviny: 2 šálky rýže Basmati, špetka šafránu, 1 šálek žlutých rozinek, po šálku sušených meruněk a švestek, 1 cibule, 400 g zadního hovězího, 150 g másla, olej, šálek vývaru, placky lavaš nebo balíček listového těsta, eventuálně pita placky, sůl a pepř |
Postup: Připravíme náplň - uvaříme rýži a okořeníme ji šafránem. Sušené ovoce namočíme do vody, tu po chvilce slijeme. Maso nakrájíme na kostky a necháme ho zatáhnout na polovině másla spolu s nakrájenou cibulí, osolíme. Poté ho smícháme se sušeným ovocem, směs podlijeme šálkem vývaru, přidáme část zbylého másla a necháme dusit, až se tekutina téměř vyvaří.Zapékací mísu vymažeme máslem a vyložíme lavašem nebo plackou z listového těsta či pruhy nakrájenými z pita placek (tak, aby okraje byly vždy přes sebe). Na těsto rozložíme vrstvu rýže, na ni vrstvu náplně, opět rýži, náplň a rýži. Povrch omastíme a celé překryjeme těstem. Okraje uzavřeme, povrch potřeme olejem. Dáme zapéct na hodinu do trouby při 180 °C.Shah plov opatrně vyklopíme na plochou mísu a podáváme horký. Když se shah plov rozkrojí, měla by se rýže sypat ven. |
Pakhlava (dezert u nás známý i jako baklava) |
---|
Suroviny kvásek: 1 lžička suchého droždí, 1 lžíce krystalového cukru, 1 lžíce mouky,1/3 šálku teplého mlékaTěsto: 1 velké vejce, špetka soli, 2 lžíce zakysané smetany, 1 šálek (250 ml) roztaveného teplého másla, 1 šálek teplého mléka, 6 šálků hl. moukyNáplň: 3 šálky mletých ořechů (mandlí), 2 šálky krystalového cukru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžíce vanilkového cukruPoleva: 2 žloutky, pár kapek šafránové tresti, 1 lžička oleje, 1 šálek roztaveného teplého másla, celá ořechová jádraSirup: 1/2 šálku vody, 1/2 šálku medu, 1 šálek cukru krystal, 1 lžíce citrónové šťávyPro vrstvení: 1 šálek roztaveného teplého másla |
Postup: Necháme vykynout kvásek a smícháme ho se surovinami na těsto kromě mouky. Tu přidáváme po částech, těsto stále hněteme. Část mouky si odložíme na sypání válu. Těsto by mělo být vláčné, nelepivé. Necháme ho v teple 2 hodiny kynout. Připravíme náplň a sirup.Těsto rozdělíme na dvanáct částí (dvě budou o něco větší než ostatních deset) a vyválíme dvanáct tenkých placek. Dolní a horní budou o trochu větší. Na dno vymazaného pekáče rozložíme placku, na ni navrstvíme náplň a pokropíme rozpuštěným máslem. Zakryjeme tenkou vrstvou těsta a postup opakujeme, vrstvy stlačujeme. Poslední vrstva těsta bude silnější.Povrch pakhlavy potřeme polevou, tu ušleháme z uvedených přísad. Horní vrstvu těsta v pekáči nakrájíme na kosočtverce „diamanty“, na každý položíme půlku ořechu.Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté pekáč vyndáme a pakhlavu prořežeme až na dno. Přelijeme ji roztaveným máslem a dáme péct na dalších 15 minut. Opět ji vyndáme a znovu prořežeme, tentokrát prolijeme řezy medovým sirupem. Pečeme dalších deset minut.Pekáč vyndáme, dezert necháme chvilku chladnout, pak opatrně vyndáváme jednotlivé ještě teplé kousky. |