V okamžiku, kdy rtuť teploměru klesne pod nulu, je nejvyšší čas začít se zahřívat nejen zvenku, ale i zevnitř. Přinášíme vám několik tipů na lahodné horké nápoje, které vám zpříjemní nejen vánoční svátky, ale i další dlouhé zimní večery.
Článek
Vánoční punč
Suroviny: 500 ml červeného vína, 200 ml rumu, 750 ml slabého čaje, 140 g cukru (krystal), 3 pomeranče, 1 citrón, 2 hřebíčky, kousek skořice (celá)
Postup: Čaj smícháme s cukrem, pomerančovou a citrónovou šťávou a vše přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu.Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citrónu.
Caro se zázvorovým sirupem
Suroviny: 2 kávové lžičky cereálního nápoje Caro, 80 ml smetany na šlehání, 80 ml vody, 50 ml medu, 20 g zázvoru
Postup: Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky, med prohřejeme se zázvorem nakrájeným na plátky. Caro zalijeme horkou vodou ohřátou na 90 °C. Do sklenice nejprve nalijeme med se zázvorem, opatrně přilijeme připravené Caro, nastříkáme šlehačku a ozdobíme zbylými plátky zázvoru.
Postup: Do sklenice nasypte skořici, zalijte vodkou a horkým džusem. Pokud chcete drink ozvláštnit, ozdobte jej plátkem grepu nebo kouskem celé skořice.
Postup: Horkou čokoládu zalijte 6 cl plum likéru a dozdobte šlehačkou, případně sušenou švestkou.
Horká čokoláda Baileys
Suroviny: 300 ml mléka, 25 g tmavé čokolády, 50 ml Baileys Irish Cream
Postup: Přiveďte k varu 300 ml mléka. Polovinu mléka nalijte do hrnečku s 25 g tmavé čokolády. Nechejte rozpustit a šlehejte do hladka. Přidejte 50 ml Baileys a zbytek mléka. Znovu šlehejte. Nalijte do dvou teplovzdorných sklenic. Navrch přidejte šlehačku a čokoládové vlnky. Každá porce obsahuje 6,7 gramu alkoholu.
Hot Toddy
Suroviny: odměrka Jameson whisky, hnědý cukr, hřebíček, citrón na ozdobu
Postup: Do poháru z varného skla nalijte odměrku whisky Jameson, doplňte lžící hnědého cukru, hřebíčkem a horkou vodou, nakonec ozdobte plátkem citrónu.