Článek
Výzkumníci ze společnosti Alcohol Health Alliance UK zjistili, že některé láhve vína obsahovaly až 59 g cukru, což je více než obsahuje kobliha s cukrovou polevou.
Odborníci přitom doporučují konzumovat maximálně 30 g „volných cukrů“ denně, do kterých spadají i cukry z ovocných šťáv a smoothies. To znamená, že i pouhé dvě středně velké sklenice vína stačí k tomu, aby se denní limit příjmu cukrů vyčerpal.
Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví
Analýza také ukázala, že vína s nižší hustotou patří mezi ta obsahující nejvíce cukru, což znamená, že nemusí být nutně zdravou volbou, a to i přes nižší obsah alkoholu.
Lékaři proto apelují na výrobce, aby začali uvádět množství přítomného cukru na lahvích svých produktů.
„Lidé, kteří kupují mléko nebo pomerančový džus, mají obsah cukru a nutriční informace přímo na dosah ruky. Stejná pravidla se ale nevztahují na alkohol – produkt, který mimo jiné podporuje vznik obezity a je spojen se sedmi typy rakoviny,“ říká profesor Ian Gilmore, předseda Alcohol Health Alliance UK pro Daily Mail.