Hlavní obsah

Čtyři tipy na lehké letní saláty

Právo, Vendula Presserová

Hodí se jako předkrm, jako lehké hlavní jídlo, svačina i večeře. Saláty dostávají v teplých dnech zelenou!

Foto: Profimedia.cz

Letní saláty se dají připravit na mnoho způsobů.

Článek
Tomatový
Suroviny: 1 kg různých druhů rajčat, svazek bazalky, 1 šalotka, 1 citrón, olivový olej, vinný ocet, špetka cukru, sůl, čerstvě mletý pepř, (olivy)
Postup: Rajčata nakrájejte na kolečka a rozložte do hlubokých talířů. Zálivku tentokrát nemíchejte, ale rajčata posolte, opepřete a zalijte šťávou z citrónu, vinným octem a bohatě olivovým olejem. Nakonec salát posypte natrhanými lístky bazalky, můžete přidat i olivy.
Avokádo s tuňákem
Suroviny: 4 avokáda, 1 mango, 400 g konzervovaného tuňáka v oleji, 1 větší červená cibule, 1 citrón, olivový olej, 2 lžíce majonézy, kopr, sůl, pepř
Postup: Avokáda rozřízněte podélně na poloviny a vydlabejte dužinu, tu nakrájejte na kostky. „Vaničky“ z kůry si můžete odložit a nakonec je naplnit salátem. Oloupané mango nakrájejte na kostičky. Majonézu promíchejte s citrónovou šťávou a olejem z tuňáka, opepřete, případně dosolte. Tuňáka smíchejte s avokádem a mangem, přimíchejte majonézovou směs, nasekaný kopr, cibuli nakrájenou na kostičky a olivový olej.
Salát z čočky s gorgonzolou
Suroviny: 200 g zelené čočky, 120 g gorgonzoly DOP, 50 g sušených rajčat, 300 g červených paprik, 100 g olivového oleje, javorový sirup, tymián, bobkový list, vinný ocet, kopr, nať koriandru, plocholistá petržel, sůl, pepř
Postup: Čočku uvařte na skus s tymiánem a bobkovým listem. Papriky potřete olejem a upečte je v troubě na 200 °C, aby byla slupka tmavá. Horké papriky vložte do mísy a uzavřete na půl hodiny fólií, poté je oloupejte. Uvařenou čočku smíchejte s nakrájenými paprikami, sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami, sirupem a vinným octem. Salát dosolte a opepřete a zlehka promíchejte s nakrájenou gorgonzolu.
Salát s hrozny, špenátem, nivou a grilovaným kuřecím
Suroviny: 200 g kuřecích prsou, 150 g bílého hroznového vína, 100 g nivy, 1 řapíkatý celer, 1 jablko, 50 ml bílého vína, 400 g čerstvého listového špenátu, olivový olej, citrón, sůl, cukr, pepř
Postup: Zeleninu a ovoce, zvlášť listový špenát, pečlivě omyjte a osušte. Kuřecí prsa orestujte na oleji nebo ogrilujte, osolte a nechte v teple odpočinout. Jablko a řapíkatý celer nakrájejte na plátky. Přidejte hroznové víno a listový špenát, promíchejte. Přidejte špetku soli a pepře a trochu cukru. Zalijte bílým vínem, zakápněte olivovým olejem a zlehka promíchejte. Nakonec přidejte kousky nivy a nakrájená kuřecí prsa. Dochuťte citrónem.

Související články

Zmrzlina či sorbet jako dezert za odměnu

Každý Čech si ročně pochutná v průměru na třech litrech zmrzliny a dvaceti nanucích. Přičemž nejraději máme vanilkovou, čokoládovou a jahodovou. Poradíme vám,...

Čarování s kuřetem v kuchyni

Koupíte-li kuře, nesete si s sebou vlastně balíček 4 v 1. Prsa, stehna a křídla, skelet s kůží a játra se srdíčkem - každá drůbeží část má jiné vlastnosti,...

Výběr článků

Načítám