Článek
Smažený sýrový špíz ze tří druhů sýra s brusinkovou tatarkou |
---|
Suroviny: 360 g nivy, 360 g hermelínu, 360 g blaťáckého zlata, 4 vejce, mouka a strouhanka na obalení, olej na smažení Brusinková tatarka: 10 lžic majonézy, 4 lžíce brusinkové zavařeniny, 1 menší cibule, 1 kyselá okurka, 3 lžíce láku z okurek, sůl, pepř |
Postup: Sýry nakrájíme na stejnoměrné kusy a každý zvlášť obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Pozor na to, aby byl sýr obalený rovnoměrně, jinak hrozí, že vyteče. (Tip šéfkuchaře: do strouhanky nastrouhejte ořechy.) Sýry střídavě napícháme na špejle nebo jehly a osmažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Brusinková tatarka: Cibuli nasekáme najemno, přidáme majonézu, marmeládu z brusinek, nastrouhané okurky a lák z okurek. Dle chuti přidáme sůl, pepř, popřípadě cukr. Vše promícháme a dochutíme. |
Špíz z mletého hovězího s arašídovou omáčkou |
---|
Suroviny: 1 kg hovězího (přední), 5 velkých stroužků česneku, 1 velká cibule, hrst čerstvého koriandru, 1/4 čajové lžičky římského kmínu (cumin), sůl, pepř Omáčka: 170 g arašídů, 350 ml kokosového mléka, 1 čerstvá chilli paprika, sójová omáčka dle chuti |
Postup: Maso nameleme co nejjemněji, pak lépe drží. K masu přidáme cibuli nakrájenou najemno, rozmačkaný česnek a nasekaný koriandr. Dochutíme solí, pepřem a římským kmínem. Masovou směs postupně namačkáváme na špejli. U mletého masa jsou nejvhodnější ploché, široké špejle, maso pak lépe drží a neprotáčí se. Špízy opékáme ze všech stran do zlatohnědé barvy. Nezapomeňte, že u hovězího masa, i předního, se nemusíme bát růžového odstínu uvnitř masa. Arašídová omáčka: Arašídy opečeme na sucho na pánvi a poté vložíme do kuchyňského robotu. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme sójovou omáčku a chilli a vše rozmixujeme. Omáčku můžeme podávat studenou i teplou. |
Kuřecí stehna marinovaná v jogurtu a citrusech s čerstvým ananasem |
---|
Suroviny: 700 g kuřecího ze stehen bez kosti, 400 g oloupaného čerstvého ananasu Marináda: 1 kg bílého jogurtu, hrst bazalky, pomeranče, limety, červeného grepu, 50 ml olivového oleje, sůl, pepř |
Postup: Na marinádu použijeme jogurt, bazalku, citrusy, sůl, pepř a olivový olej. Lístky bazalky přetrháme, citrusy překrájíme na menší kousky a vše důkladně promícháme. Stehna nakrájíme na stejné kusy a naložíme do připraveného jogurtu přes noc. Očištěný ananas nakrájíme na rovnoměrné kusy a střídavě napichujeme s předem naloženým masem. Špízy smažíme v rozehřátém oleji. Dbát musíme zejména na jogurt, který se dost připaluje, a proto je dobré pánev nebo gril nahřívat na střední stupeň a špízy častěji otáčet. Podáváme s basmati rýží ozdobenou černým sezamovým semínkem. |
Grilovaný špíz z čerstvého ovoce s krémem z vaječného likéru |
---|
Suroviny: 400 g pytahayi, 400 g ananasu, 400 g blum Sirup: 4 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce vody Krém: 150 ml vaječného likéru, 500 g měkkého tvarohu, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk,150 ml smetany 31%, máta na ozdobení |
Postup: Omyté a očištěné ovoce nakrájíme na stejné kusy (2×2 cm). V misce rozmícháme javorový sirup, vodu a citrónovou šťávu. Ovoce napíchané na špejli potíráme připraveným sirupem a poté pozvolna opékáme na grilu tři až pět minut dozlatova. Je dobré potírat špíz i během opékání. Krém: všechny přísady na krém smícháme dohromady a důkladně prošleháme. Servírujeme do misky ke špízům a ozdobíme čerstvou mátou. |
Pytahaya červená, také pitaya, dragon fruit či dračí ovoce patří mezi exotické druhy pěstované ve Střední Americe i v Asii. Svrchu červené plody kaktusu připomínající strukturou dračí šupiny uvnitř ukrývají lahodnou dužinu plnou černých semínek. Pytahayu dostanete v běžné síti obchodních řetězců. |