Článek
Svarba nebo také kočičí tanec
INGREDIENCE
- 1 hrnek krup střední velikosti
- 2 hrnky čočky (nebo hrachu)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- sádlo
- lžíce oleje
- sušené houby (i mražené)
- majoránka
- kmín
- sůl
POSTUP:
- Čočku (hrách) i kroupy předem namočte, nejlépe přes noc.
- Poté luštěniny i kroupy uvařte, každé zvlášť, k čočce přisypte sušené houby.
- Kroupy vařte s kmínem, solí a lžící oleje, budou hotové dřív než čočka, přibližně za patnáct minut.
- Obojí sceďte.
- Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, když začne zlátnout, promíchejte ji s prolisovaným česnekem, majoránkou, čočkou a kroupami.
- Podle chuti dosolte.
- Mražené houby orestujte na cibulce a přimíchejte nakonec.
Tip: Čočky uvařte víc a z části udělejte polévku. Tak zužitkujete i vývar. Po odebrání části čočky na svarbu polovinu ze zbylé čočky rozmixujte ve vodě, v níž se vařila. Tím se vyhnete zahušťování moukou. Polévku dochuťte orestovanou cibulkou, libečkem, česnekem a majoránkou.
Tradiční recepty z Krkonoš
Škubánky s mákem
INGREDIENCE
- 1 kg brambor
- 200 g sádla (nebo másla)
- 200 g moučkového cukru
- 250 g hrubé mouky
- 150 g máku
POSTUP:
- Oloupané nakrájené brambory uvařte v osolené vodě téměř doměkka.
- Vodu zpola sceďte, obrácenou vařečkou udělejte v bramborách několik důlků, zasypte je hrubou moukou a pod poklicí nechte ještě deset minut pařit.
- Pak brambory rozšťouchejte a vypracujte hladké těsto.
- Z něj vykrajujte lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.
- Jednotlivé porce posypejte mletým mákem, moučkovým cukrem a omastěte rozehřátým sádlem.
Tip: Škubánky můžete připravit naslano: lžící vykrájené škubánky rozmáčkněte na placičky a osmažte je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podávejte salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.
Recepty na rychlé večeře plné chutí
Jáhlová kaše
INGREDIENCE
- 100 g jáhel v suchém stavu
- 360 g mléka
- 400 g jogurtu
- 320 g jablek
- 40 g medu
- 40 g třtinového cukru
- 40 g másla
- muškátový oříšek
- špetka soli
- lískové ořechy na posypání
POSTUP:
- Jáhly několikrát propláchněte, spařte horkou vodou a dejte vařit do mléka se špetkou soli v hrnci s nepřilnavým dnem.
- Míchejte a vařte, až vznikne kaše.
- Do kaše přidejte med a jogurt, vše pořádně promíchejte.
- Jablka nakrájejte na kostičky a nasypte je do pánve s rozpuštěným máslem, posypejte cukrem, přidejte muškátový oříšek a vše nechte zkaramelizovat.
- Do misek nandejte kaši, na ni zkaramelizovaná jablka a pokrm nakonec posypte nahrubo nadrcenými, nasucho opraženými lískovými ořechy.
Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo
Pohanková palačinka
INGREDIENCE na palačinky
- 150 g hl. pohankové mouky
- 2 vejce
- sklenka mléka
- 2 lžíce vody
- 4 lžíce oleje
- sůl
- olej na smažení + náplně podle chuti
POSTUP:
- Mouku, vejce, mléko, vodu, olej a sůl prošlehejte metličkou na hladké těsto.
- Pánev rozehřejte a tence potřete olejem.
- Naběračkou lijte těsto na pánev a krouživým pohybem rozlijte těsto po celém dnu do tenké vrstvy.
- Těsto by se mělo snadno rozlévat, ale při obracení netrhat.
- Pokud tomu tak není, zahustěte ho ještě trochou mouky anebo rozřeďte mlékem.
- Jakmile palačinka zezlátne, obraťte ji a opečte i z druhé strany.
Doporučujeme na stůl rozestavět různé náplně, například marmeládu, čokoládový krém, ušlehaný tvaroh, nastrouhaný sýr, pesto, špenát apod.
Špenátová náplň: Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Přihoďte dobře omytý nasekaný čerstvý špenát a nechte zavadnout. Osolte, opepřete.
Pesto: Rozmixujte čerstvou bazalku s olivovým olejem a oříšky, nemusí to být drahé piniové, dobré jsou i vlašské.
Španělské lahůdky do zimních dnů
Tradiční jídla postního období |
---|
Pokrmy bývaly bezmasé, ale nikoli důsledně vegetariánské. Často se do nich používalo sádlo, které vegetariáni můžou nahradit olejem. Hlavním zdrojem vitaminů bývalo zelí a jablka. |
Kaše: Vařily se z mléka a obilovin i luštěnin. Mastily se máslem i škvarkovým sádlem. Třeba oblíbená krupicová kaše do postního jídelníčku dobře zapadá. |
Pražmo: Druhá postní neděle se nazývala pražná, podle praženého naklíčeného obilí - pražma nebo také pražmo. Je to obdoba známější pučálky: nechte v misce s trochou vody naklíčit hrách. Jakmile se objeví klíčky, hrách seberte z vlhkého prostředí a nechte ho oschnout. Klíčky olámejte a použijte do polévky nebo do salátu. Nabobtnaná hrachová zrna upražte v troubě. Chroupejte jen tak, anebo podávejte s osmaženou cibulkou či nasladko s medem. |
Kucmoch: Jídlo z brambor nazvané kucmoch má několik podob. Například: Na olejem vymazaný plech rozložte plátky syrových brambor, upečte je. Vzniklou spečenou placku potřete česnekem utřeným se solí a zalijte rozšlehanými vejci s troškou mléka. Nechte zapéct. Jindy se jedná o zapečené nastrouhané vařené brambory smíchané se zelím, škvarky, česnekem, solí a majoránkou. Promíchaná směs se rozprostře na plech a upeče. Pod názvem kucmoch však objevíme i škubánky. |
Preclíky: Ráno o první postní neděli hospodyně rozvěsila na stromy na zahradě preclíky a budila děti slovy: Běžela tudy liška a nechala vám na zahradě preclíky. První postní neděli se proto říkalo Liščí, někde Černá. |