Článek
Až půjdete do obchodu pro čokoládu, kupte si radši menší kousek té kvalitní než lacinou napodobeninu. V čem se liší? Kakaové máslo v pseudočokoládách nahrazuje levný rostlinný tuk. Sladkosti, které mají s pravou čokoládou pramálo společného, se u nás naštěstí nesmějí prodávat pod názvem čokoláda, snadno je odhalíte díky názvům jako pochoutka, mls apod.
Druhy
Hořká: Jak se pozná kvalitní hořká čokoláda? Především podle toho, že při přelomení křupne, je křehká, netáhne se. Anebo podle údajů na obalu: hořkou čokoládu charakterizuje vysoký obsah kakaa (70 % je považováno za optimální). Měla by obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, ale obecně se za kvalitní hořkou čokoládu považuje čokoláda s obsahem nad 50 % kakaa.
Mléčná: Druh čokolády, který proslavil Švýcarsko, mléko v něm kompenzuje hořkost kakaových bobů.
Bílá: Žádné kakaové boby… Má tedy bílá nárok na označení čokoláda? Ano, díky kakaovému máslu.
Čokoláda s přísadami: Sem patří oříšková, mandlová nebo třeba dobrota s rozinkami.
Ochucená: Kakaová sušina se míchá s příchutí. Například vanilkovou, jogurtovou, ovocnou ale také s chilli nebo mořskou solí.
Porézní: Čokoláda s bublinkami.
Exkluzivní: Několik firem na světě vyrábí čokolády, za které znalci platí ceny více než sto korun za deset deka, ale někdy se blíží až k pěti stům korun za sto gramů čokolády. Znalec Martin Richter vysvětluje: „Vedle vysoké kvality surovin i zpracování totiž značky jako Rococo, Beschle nebo Amedei sbírají mezinárodní ocenění a odlišují se i exkluzivitou a nápadem. Sázejí na kvalitu, a proto si mohou dovolit být drahé.“
Chuť lásky
Konzumace čokolády pomáhá v mozku produkovat látky, např. dopamin, které vyvolají podobný proces, k jakému dochází také při orgasmu. Proto se o čokoládě říká, že je sladká jako láska a někdy lepší než sex. Mezi tyto látky patří i serotonin přezdívaný hormon štěstí. To zase vysvětluje, proč tak často saháme po sladké tabulce, když nás někdo naštve. Produkci hormonů štěstí ovšem spustí také pohyb.
Z toho všeho vyplývá, že ten, kdo chce být v pohodě, ale nechce tloustnout, by se měl vydat raději do fitka nebo do ložnice než do spíže. Ale ono to není tak jednoznačné. Jeden vědecký průzkum totiž prokázal, že čtvereček kvalitní hořké čokolády před jídlem přispívá k lepšímu spalování a ke snížení další chuti na sladké.
Čokoládové mezníky
- Mayové a Aztékové objevili kouzlo kakaových bobů kolem roku 1000 př. n. l.
- Od 7. do 16. století používaly staré civilizace kakaové boby především jako platidlo.
- Do Evropy přivezl čokoládu Cortés v 17. století.
- 1847 se objevila první tabulka čokolády.
- K výrobě mléčné čokolády se používá sušené mléko, které vynalezl Henri Nestlé roku 1867. Jeho kolegovi Danielu Peterovi se o osm let později povedlo vyrobit první mléčnou čokoládu.
Nápoj: Až do 19. století se čokoláda pouze popíjela. Byla by škoda se tohoto zvyku vzdát, proč nezkusit třeba horkou čokoládu s rumem Bacardi Oakheart…
Upečeno z lásky
Čokoládový dort s ořechy
Doba přípravy: asi 50 minut
Přísady:
Na těsto:
- 50 g měkkého másla nebo margarínu
- 220 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 žloutky
- 250 ml mléka
- 2 polévkové lžíce rumu
- 1 kávové lžičky nastrouhané kůry z citrónu
- 350 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 4 bílky
- 3 vrchovaté lžíce mletých vlašských ořechů
Na náplň:
- 1 balení Krémové náplně čokoládové Dr. Oetker
- 200 ml mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
- 1 balení Polevy tmavé Dr. Oetker
- 1 balení Polevy světlé Dr. Oetker
Příprava:
Na přípravu těsta vyšleháme máslo nebo margarín, moučkový cukr, vanilínový cukr a žloutky elektrickým ručním šlehačem do pěny. Přidáme mléko, rum, kůru z citrónu a dobře promícháme. Přidáme mouku s kypřicím práškem a kakaem.
Bílky vyšleháme dotuha a spolu s mletými ořechy opatrně přimícháme do těsta. Hladké těsto vylijeme do dortové formy (průměr 26 cm), dno předem vyložíme papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby péct.
Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 45 minut
Po upečení stáhneme papír, necháme korpus zcela vychladnout a dvakrát prořízneme.
Na náplň připravíme krémovou náplň s mlékem, máslem a cukrem podle návodu na obalu a pláty náplní spojíme. Obě polevy rozehřejeme podle návodu na obalu. Dort nejprve natřeme tmavou polevou, a když mírně ztuhne, světlou polevou vytvoříme zdobení.
Požadovaný vzor vytvoříme špejlí tak, že protilehlými tahy spojíme pruhy bílé polevy. Dort ponecháme asi dvě hodiny v chladu a servírujeme.
Řezy Lambada
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
Na těsto:
- 4 vejce (velikost M)
- 4 polévkové lžíce horké vody
- 150 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 80 g škrobu Solamyl
- 2 a půl kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 150 ml pomerančové šťávy (džusu)
Na náplň:
- 2 balíčky Pudingu s vanilkovou příchutí Dr. Oetker
- 50 g krupicového cukru
- 850 ml pomerančové šťávy (džusu)
Na ozdobení:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček Smetafixu Dr. Oetker
- 1 balíček Polevy tmavé Dr. Oetker
Ještě potřebujeme:
plech na pečení (30 x 40 cm)
Příprava:
Na piškotové těsto vyšleháme pomocí elektrického ručního šlehače (asi 1 minutu) vejce s vodou do pěny. Za stálého šlehání přisypeme cukr a vanilínový cukr a šleháme ještě dvě minuty. Mouku smícháme se Solamylem a kypřicím práškem. Směs pomalu přisypáváme do vaječné pěny a ušleháme dohladka.
Těsto natřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 200 °C Horkovzdušná trouba: 180 °C Plynová trouba: stupeň 4
Doba pečení:
asi 15 minut
Ještě horký piškot polijeme pomerančovou šťávou a necháme na plechu vychladnout.
Na pomerančový krém uvaříme z pudingového prášku, cukru a pomerančové šťávy puding dle návodu na obalu. Ještě teplý krém natřeme na piškotový korpus a necháme vychladnout.
Smetanu ke šlehání vyšleháme se smetafixem dotuha a natřeme na puding.
Čokoládovou polevu rozehřejeme podle návodu na obalu. Ustřihneme růžek a na papír na pečení pomalu polevou kreslíme tvary dle vlastní fantazie (srdíčka, kytičky, písmena atd.). Po zaschnutí tvary sloupneme a koláč nakrájený na řezy jimi ozdobíme.
Srdce pro manžela
Doba přípravy: asi 35 minut
Přísady:
Na těsto:
- 5 žloutků
- 50 g rozdrobeného marcipánu
- špetka soli
- 3 lžíce mandlového likéru
- 180 g moučkového cukru
- 5 bílků
- 120 g hladké mouky
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 150 g mletých anebo strouhaných mandlí
- 80 g rozehřátého másla
Na ozdobení:
- 4 lžíce jahodové marmelády
- 3 balíčky Polevy světlé Dr. Oetker
Ještě potřebujeme:
- srdcovou formu na pečení
Příprava:
Na přípravu těsta ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni žloutky, marcipán, sůl, mandlový likér a polovinu cukru (90 g). Bílky ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni, přidáme zbytek cukru a vyšleháme dotuha. Ušlehaný sníh přidáme do žloutkové hmoty. Mouku s kypřicím práškem smícháme a prosejeme do těsta. Přidáme mandle a roztopené máslo, zlehka promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané srdcové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení:
asi 45 minut
Upečené srdce necháme chvilku vychladnout, poté vyklopíme z formy. Dort uložíme na podnos a necháme úplně vychladnout.
Vychladlé srdce potřeme částí jahodové marmelády (asi 1 lžíce), abychom zakryli póry. 2 bílé polevy rozehřejeme podle návodu na obalu. 1 a 1/2 polevy natřeme na dort a necháme ztuhnout. Zbytek polevy znovu rozpustíme a na dort nakreslíme květy.
Třetí polevu rozehřejeme, nalijeme do misky, přidáme tři lžíce přepasírované jahodové marmelády a důkladně promícháme. Dle obrázku pomocí špejle „vybarvíme“ květy. Necháme ztuhnout. Srdce se lépe krájí až druhý den.
Nugátová srdíčka
Doba přípravy: asi 35 minut
Přísady:
Na těsto:
- 370 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 g másla nebo margarínu
- 1 vejce
- 1 lžička Citrónového aroma Dr. Oetker
Na náplň:
200 g měkkého oříškového krému typu Nutella
Na ozdobení:
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček červeného Dort-želé Dr. Oetker
- 200 ml vody nebo ovocné šťávy (např. rybízové)
Ještě potřebujeme:
- formičky na vykrajování
- váleček a plech na pečení
- potravinářskou fólii a papír na pečení
Příprava:
Na přípravu těsta vypracujeme z mouky, cukru, vanilínového cukru, másla nebo margarínu, vejce a aroma na vále hladké těsto. Dáme na 1/2 hodiny vychladit do chladničky. Těsto poté rozválíme na moukou vysypaném vále na tloušťku asi 3 mm. Větší formičkou vykrajujeme srdíčka, která klademe na plech vyložený papírem na pečení. Dáme do trouby péct.
Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení:
asi 10 minut
Vychladlé sušenky spojíme nugátovým krémem a posypeme moučkovým cukrem.
Ovocnou šťávu připravíme s dortovým želé podle návodu na obalu a ihned vylijeme na plech vyložený potravinářskou fólií. Dáme na 1/2 hodiny vychladit do ledničky. Menší formičkou vykrojíme srdíčka a nugátové sušenky jimi podle obrázku ozdobíme.
Za spolupráci děkujeme společnosti Dr. Oetker
Nejen mlsný jazyk
Ústa nejsou jediná vstupní brána pro čokoládu. Zafunguje i v podobě zábalů – pokožka vstřebá minerály, aminokyseliny a antioxidanty.
Výsledkem bude zmírnění projevů celulitidy, posílení detoxikačního procesu a jemný, sametový vzhled kůže. Pro podmanivou vůni i účinky na pleť využívá čokoládové složky také kosmetika.