Článek
První horké nápoje s obsahem alkoholu spatřily světlo světa už v dobách, kdy procesem kvašení poprvé vznikl sám alkohol. Nejdelší tradici mají svařené víno a punč. Punč pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí - z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A protože v Indii se pět řekne "panč", Angličané si ho půjčili. Pozměnili jej na punch a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě. Horké víno se zase zrodilo na válečném poli. Zahřívali se jím prokřehlí vojáci v zákopech a nejspíš si jeho prostřednictvím také dodávali odvahu.
Dnes je nabídka horkých alkoholických nápojů nesmírně široká.
Lavina - připravíte |
1 dílu Becherovky |
2 dílů červeného vína |
1 dílu vody |
dílu citronové šťávy |
a dílu medu nebo cukru |
Vše zahřejte na 50-60 °C, ozdobte tyčinkou skořice a plátkem citronu a nechte působit. |
Becherovka grog - připravíte |
4 cl Becherovky |
12 cl horké vody |
cukr dle chuti |
limetová sťáva |
Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu. |
Hot Irish - připravíte |
4 cl irské whisky |
horká voda |
limetová šťáva |
třtinový cukr |
plátek citronu na ozdobu |
Irish Coffee připravíte |
do kávy přidejte |
4 cl irské whisky |
napěněné mléko |
třtinový cukr |
Lákavě na oko pak působí dozdobení zrnky kávy. |