Hlavní obsah

Čím se zahřát až přijde opravdová zima

V momentě, kdy rtuť na teploměru klesne hluboko pod nulu, je nejvyšší čas začít pracovat na vnitřním zahřívání. To znamená poohlédnout se po nových zajímavých recepturách na horké nápoje, které nám rozproudí krev v žilách.

Článek

První horké nápoje s obsahem alkoholu spatřily světlo světa už v dobách, kdy procesem kvašení poprvé vznikl sám alkohol. Nejdelší tradici mají svařené víno a punč. Punč pochází původně z Indie a připravoval se z pěti ingrediencí - z destilátu, čaje, cukru, ovocné šťávy a vody. A protože v Indii se pět řekne "panč", Angličané si ho půjčili. Pozměnili jej na punch a jméno pro nový horký nápoj bylo na světě. Horké víno se zase zrodilo na válečném poli. Zahřívali se jím prokřehlí vojáci v zákopech a nejspíš si jeho prostřednictvím také dodávali odvahu.

Dnes je nabídka horkých alkoholických nápojů nesmírně široká.

Lavina - připravíte
1 dílu Becherovky
2 dílů červeného vína
1 dílu vody
dílu citronové šťávy
a dílu medu nebo cukru
Vše zahřejte na 50-60 °C, ozdobte tyčinkou skořice a plátkem citronu a nechte působit.
Becherovka grog - připravíte
4 cl Becherovky
12 cl horké vody
cukr dle chuti
limetová sťáva
Skleničku ozdobte plátkem limety nebo citronu.
Hot Irish - připravíte
4 cl irské whisky
horká voda
limetová šťáva
třtinový cukr
plátek citronu na ozdobu
Irish Coffee připravíte
do kávy přidejte
4 cl irské whisky
napěněné mléko
třtinový cukr
Lákavě na oko pak působí dozdobení zrnky kávy.
Související témata:

Související články

Tradiční martinské posvícení

Přijde-li pozvání na martinské hody, duše labužníka se blahem zatetelí. Není divu, stůl v den sv. Martina patřil a dodnes patří zejména na venkově mezi...

Za tajemstvím dobré kávy

Znalci tvrdí, že většina Čechů dobrou kávu nikdy nepila. Ta naše s lógrem, hrdě zvaná turecká, je prý jen český mýtus. V zahraničí totiž nikdo netuší,...

Výběr článků

Načítám