Hlavní obsah

Bylinky jako doplněk léčby i na oživení jídla

PRAHA

Bylinky doporučují lékaři jako doplněk léčby a kuchaři jako oživení jídelníčku. V Česku se v posledních letech rozšířila jejich nabídka v lékárnách i hypermarketech. K běžným léčivkám, jako máta, kopřiva či meduňka, přibyly v lékárnách exotické byliny z Asie, Jižní Ameriky či Afriky.

Článek

Pažitku, bazalku, rozmarýn a další vonné bylinky pro kuchyňskou úpravu dostanou hospodyňky denně čerstvé v potravinářských obchodech.

"Vedle běžných bylin se objevila řada přípravků z exotických rostlin a jejich prodeje trvale rostou," řekla lékárnice Leona Štěpková. Vedle čajů v sáčcích či sypaných se prodávají stále více i bylinné výtažky ve formě tablet. Z nich nejčastěji přípravky proti nespavosti, protože klasické léky jsou jen na recept. 

K bylinkám inklinují podle Štěpkové starší lidé a ženy. Senioři žádají spíše čaje, mladší lidé tabletky, protože je mohou mít vždy u sebe. Pacienti, kteří berou hodně léků, dávají přednost čaji, aby nemuseli polykat další prášky, shrnula lékárnice. 

Bylinky nemohou nahradit vysoce účinný chemický lék

Podle praktického lékaře Jana Jelínka rozumný praktik bylinky pacientům nezakazuje, ale bere je jako rozšíření léčby. Opatrní by podle něj ale měli být alergici, bylinné přípravky u nich mohou vyvolat alergickou reakci. Jelínek varuje i před nadměrným očekáváním, bylinky nemohou nahradit vysoce účinný chemický lék. 

Léčení bylinkami bylo běžné do 18. století, než začala strojová výroba léků. V současnosti se k bylinám uchylují lidé, kteří se obávají vedlejších účinků chemických léků. Podle předního českého onkologa profesora Pavla Klenera by lidé neměli podléhat reklamě o zázračném působení bylin. Jejich přínos vidí v tom, že omezí potíže pacienta, nemocný ale nesmí zanedbat klasickou léčbu. 

Také dětský lékař Milan Kudyn radí rodičům bylinky jako doplněk léčby: u dětí hyperaktivních či s poruchami usínání nad dva roky věku doporučuje odvar z meduňky. Na průjem radí borůvky, a pokud jde o další zdravotní potíže, řídí se návody z knihy Bylinky v léčbě. 

Člověk si nemůže nakoupit bez rady odborníka co ho napadne

Odborník na zdravou výživu a hubnutí Pavel Suchánek připomněl, že byliny jsou v podstatě slabé léky, podle toho je třeba s nimi zacházet. Člověk nemůže bezmyšlenkovitě nakoupit, co se mu líbí, jinak mu bude špatně, protože si třeba koupil směs na snížení tlaku, přitom má nízký tlak. "Bez porady s lékařem či lékárníkem to nejde," zdůraznil. Bylinky mohou pomáhat i při hubnutí, protože oddalují únavu, kterou člověk při redukční dietě a cvičení cítí. 

U bylinek z hypermarketu, které se přidávají do jídla, komplikace podle Suchánka nehrozí, jsou spíše na chuť a barvu pokrmu. Mohou přinášet do těla vitaminy a minerály, ale jen ve velmi malé dávce, léčebný efekt se u nich nepředpokládá. 

V salátech jsou bylinky osvěžením

Suchánek soudí, že Češi jsou v užití bylin v kuchyni "macešští" - dávají je obvykle jen na ozdobu brambor. Nové trendy ve vaření se už inspirují středomořskou, jihoasijskou či arabskou kuchyní, které bylinkami hýří. Jsou dokonce základem některých jídel, tím pádem jsou jídla aromatičtější a mohou mít i zdravotní přínos. 

"Pokud si ovšem dá člověk hodně bylin na bůček, tak to také není ono," poznamenal odborník. V salátech jsou bylinky osvěžením. Některé bylinky pomáhají dobře trávit. Hitem poslední doby je zelený čaj, účinná látka v něm zlepšuje metabolismus a chrání před volnými radikály, které přispívají k onemocnění rakovinou.

Související témata:

Související články

Chřest se vždy považoval za krále zeleniny

Že asparagus patří spíš do vázy, než na talíř? U druhu Asparagus officinalis byste se ovšem mýlili. Jde totiž o latinské označení zeleniny. A ne ledajaké....

Letem grilovacím světem

Náš vztah k rožnění má přímou souvislost s chatařením a chalupařením, které si v žádném případě nedáme vzít. "I kdyby nám to Evropská unie znormovala,...

Kulinářské recepty přitahují i škodí

Na recepty rozmanitých letních salátů, nápaditých grilovaných pochoutek, ovocných koláčů nebo zmrzliny lákají své čtenáře mnohé časopisy. Kulinářské publikace...

Výběr článků

Načítám