Článek
Rostlina Ipomoea batatas, pocházející z tropického pásu Ameriky, se pěstuje po celém světě v teplém a vlhkém prostředí. Sladký brambor má velké, škrobovité, sladce chutnající hlíznaté kořeny. Uvařené připomínají víc dýni než brambory, především jejich oranžová odrůda.
Povijnice batátová vypadá jako vinná réva s listy ve tvaru srdce. Vyrůstá z jedlého hlízovitého kořene, ten je dlouhý a kuželovitý, s hladkým povrchem. Dužina může mít různé barvy, od béžové přes bílou, červenou, růžovou, žlutou, oranžovou až k fialové. Kultivary s bílou nebo bledě žlutou dužinou jsou méně sladké než ty červené a oranžové. Celkově je známo kolem pěti tisíc druhů sladkých brambor, ve světě se s některými setkáme i pod názvem jam nebo yam.
Co v nich hledat
Sladké brambory obsahují hodně škrobu, cukrů a vody, z vitamínů především C a B6. Zanedbatelný není ani obsah draslíku. Mají přibližně dvojnásobek energie než naše běžné brambory. Přesto je možné zařadit je i do redukční diety, vyskytuje se v nich totiž kyselina chlorogenová. Ta urychluje metabolismus, mírně snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu, napomáhá regeneraci a očistě organismu.
Celkově nám sladké brambory můžou prospět při stresu, při detoxikačních kúrách, prospívají i srdci. I když nejde přímo o superpotravinu, můžeme batáty přiřadit ke zdravým položkám na jídelníčku.
Poprvé
- V kuchyni se s nimi nakládá podobně jako s obyčejnými bramborami, můžete je péct, vařit, smažit na hranolky, mixovat na kaši.
- Poslouží především jako příloha ke grilovanému masu.
- Než si na batáty zvyknete, vyzkoušejte nejjednodušší recept: pečené sladké brambory. Tak nejlépe ukážou svou chuť, kterou nepřekryje koření a jiné přísady. Jak na to? Dobře omyté hlízy nakrájejte na čtvrtky nebo hrubá kolečka, nechte je přibližně pět minut povařit v mírně osolené vodě, poté je rozložte na pečicí papír, pokapejte olejem a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C asi na 20 až 30 minut – před vyjmutím zkontrolujte, zda jsou měkké. Teprve až ochutnáte takto upečené sladké brambory dochucené máslem a solí, vydejte se do světa kulinárních experimentů.
- Pečené můžete rozmixovat se smetanou na pyré, jindy je dochutit bylinkami.
- Vegetariáni je před koncem pečení posypou parmazánem, masožravci na ně položí plátky slaniny.
- Bez sladkých brambor by se neobešla tex-mex kuchyně. Zkuste je přidat do mexického fazolového chilli nebo do tomatové polévky.
- Výborně chutnají už zmíněná pyré, do nich lze přimíchat pečenou dýni, klasické brambory či vařenou mrkev.
- Batáty udělají dobrou službu i v receptech z jednoho hrnce, nakrájejte je pod vepřové maso spolu s cibulí, paprikami a rajčaty.
- Dobře se kombinují také s bylinkami, například se šalvějí, tymiánem nebo s koriandrem.
Tex-mex salát |
---|
Batáty nakrájejte na kostky a upečte v troubě (30 minut) pokropené olivovým olejem, promíchané s drcenými chilli papričkami, mořskou solí a pepřem. |
Avokádo utřete se šťávou z limety a s olivovým olejem. |
Vychladlé batáty promíchejte se sladkou kukuřicí (může být i povařená mražená nebo z konzervy), s uvařenými černými fazolemi, nakrájenou cibulí, nakrájenými rajčaty a avokádovým dresinkem. |
Dochuťte nasekanou natí koriandru. |