Článek
Bánh cuón [: beň kuon :]
Rýžové palačinky plněné masovou směsí - lidé ve Vietnamu se jimi od nepaměti obdarovávali ve slavnostní „Den studených jídel“ a vyjadřovali si tak náklonnost.
INGREDIENCE | |
---|---|
Na palačinky: | |
300 g rýžové mouky | 1/2 lžičky soli |
100 g tapiokové mouky | 50 ml oleje + na smažení |
700 ml vody | |
Na náplň: | |
200 g mletého vepřového masa | špetka soli |
hrst Jidášova ucha | cukr |
hrst hub shiitake | chilli |
1 lžíce rybí omáčky | špetka pepře |
jablečný ocet | sůl |
K podávání: | |
koriandr | karamelizované cibulky |
klasnatka brvitá | vietnamská šunka chá qué (nemusí být) |
perila křovitá | sladkokyselá omáčka |
ledový salát |
POSTUP:
- Palačinky: Důkladně promíchejte rýžovou a tapiokovou mouku. Přilijte vodu a olej, osolte. Nechte hodinu odstát.
- Náplň: Jidášovo ucho a shiitake namočte do teplé vody zhruba na 30 minut. Mezitím okořeňte mleté maso lžící rybí omáčky a lžící jablečného octa, trochou cukru, špetkou chilli, pepře a soli. Houby nakrájené nadrobno přidejte k mletému masu, promíchejte. Směs orestujte na pánvi.
- Palačinky, dokončení: Na nahřátou omeletovou pánev nalijte trochu oleje, potřete jím dno a pak zlehka osušte ubrouskem. Naberte menší naběračku těsta, rozlijte po celé ploše pánve a přikryjte poklicí.
- Po chvíli zkontrolujte, zda už je bánh cuón tepelně zpracované, a přesuňte placku na talíř. Pro každou další znovu přidejte trochu oleje a těstíčko vždy promíchejte. Na placky naneste podélně náplň a zaviňte do rolky.
- K podávání: Bánh cuón skvěle chutná se zeleninou a bylinkovým salátem a také posypané karamelizovanými cibulkami a vietnamskou šunkou. Namáčejte palačinky do sladkokyselé omáčky, kterou si připravte smícháním třech lžic cukru, dvou lžic rybí omáčky, jedné lžíce jablečného octa a devíti lžic vody. Podle chuti přidejte česnek a chilli.
Romská kuchyně: chudá, ale chutná
Com Gá Hói An [: kom ga hoi an :]
Rýže uvařená v kuřecím vývaru s kuřecím masem a marinádou je výjimečná svou sladkokyselou chutí.
INGREDIENCE | |
---|---|
3 menší misky jasmínové rýže | trocha oleje |
1 celé menší kuře, cca 1 kg (ještě lépe slepice) | 2 lžíce nasekaného česneku |
2 cibule do vývaru | chilli papričky dle chuti |
1 cibule k rýži | 2 lžíce cukru |
1 menší špalík zázvoru | rdesno vonné dle chuti |
1 lžička soli | 2 lžíce rybí omáčky |
1 lžíce kurkumové mouky | 1 lžíce citronové šťávy |
1 fialová cibule |
POSTUP:
- Rýži namočte do vlažné vody. Omyté kuře dejte do hrnce s vodou, cibulí, zázvorem, lžičkou soli a kurkumovou moukou. Maso uvařte doměkka, pak ho vyndejte i se vším ostatním.
- Vývar si schovejte, bude se v něm vařit rýže. Namočenou rýži slijte a orestujte ji na pánvi s cibulí, olejem a nasekaným česnekem. Potom ji uvařte v kuřecím vývaru.
- Maso oberte z kostí, nakrájejte na plátky a dejte do mísy. Přidejte nasekané chilli papričky, cukr, rdesno vonné, rybí omáčku a citronovou šťávu. Zamíchejte a nechte marinovat.
- Hotovou rýži dejte do misek a přidejte připravené kuřecí plátky i s marinádou, díky níž budou mít sladkokyselou chuť. Podávejte se zeleninovým salátem (ledový salát, bylinky).
Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody
Rau Cải Xào Tỏi [: rau kai sao :]
Hlavní ingrediencí je restovaný pak choi, což je listová zelenina, která připomíná mangold. Je běžně k dostání, konkrétně ve vietnamských obchodech se zeleninou téměř vždy.
INGREDIENCE | |
---|---|
1 svazek pak choi neboli rau cái | 3 stroužky česneku |
4 houby shiitake | 1 lžíce rybí omáčky |
2 houby Jidášovo ucho | olej |
POSTUP:
- Shiitake a Jidášovo ucho namočte do teplé vody. Houby změknou do 30 minut, pak je nakrájejte na nudličky.
- Pak choi očistěte, poté rozkrájejte na menší kusy. Ty vložte na dvě minuty do hrnce s vroucí vodou a hned vyndejte do cedníku, odložte stranou.
- V pánvi rozehřejte trochu oleje a na něm orestujte dozlatova nasekaný česnek (nesmí ale zhnědnout). Přidejte houby, zamíchejte, pak přidejte uvařený pak choi a restujte, dokud není krásně křupavý a jemný. Na závěr dochuťte rybí omáčkou.
TIP: Jako zpestření můžete přidat karamelizované cibulky.
Klasické recepty bez lepku
Nem Rán [: nem zan :]
Jarní smažené závitky se u nás obvykle podávají jako předkrm.
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g mletého vepřového masa | sůl |
8 hub Jidášovo ucho | 1 lžička pepře |
10 hub shiitake | 1,5 lžíce rybí omáčky |
mién (fazolové nudle) | 500 ml vody |
2 cibule | olej |
2 mrkve | rýžový papír na smažení |
3 vejce |
POSTUP:
- Náplň: Houby a fazolové nudle namočte na 20 minut do vlažné vody. Mezitím nakrájejte mrkev na nudličky a cibuli na kostičky. Jakmile ingredience ve vodě změknou, houby nakrájejte a nudle nastříhejte na kratší nudličky.
- Vše smíchejte s masem (včetně vajec), osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou.
- Připravte si vlažnou vodu do talíře na namáčení, rýžový papír a talíř, na kterém budete rolovat. Každý rýžový papír zvlášť namočte, stačí pár sekund.
- Přendejte ho na druhý talíř, do dolní části rozprostřete do válečku 1,5 lžíce masové směsi a zarolujte závitek. Jakmile je vše hotové, můžete začít se smažením na horkém oleji.
TIP: Nenechávejte rýžový papír ve vodě moc dlouho, protože pak hodně změkne a nedá se s ním pracovat. Když se papír při rolování protrhne, nepanikařte a přidejte další vrstvu.
Oblíbené recepty z arabské kuchyně
Phở bò [: fo bo :]
Voňavá hovězí polévka s nudlemi a čerstvými bylinkami se ve Vietnamu obvykle podává ke snídani.
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g hovězí oháňky | 1 malý kousek celé skořice |
500 g hovězích kostí | 2 ks celého badyánu |
300 g zadního hovězího | 2 ks kardamomu |
2,51 vody | sůl |
1 žlutá cibule (na opékání do vývaru) | rybí omáčka |
1 špalík zázvoru (velký jako palec) | |
K podávání: | |
nudle phó | chilli |
nať koriandru | citron |
1 svazek jarní cibulky | bambusové výhonky |
1 fialová cibule | nakládaný česnek |
POSTUP:
- Hovězí oháňku a kosti nakrájejte na zhruba 5 cm dlouhé části (požádejte řezníka) a maso nechte vcelku. Vše vložte do studené osolené vody a nechte v ní 1 až 2 hodiny.
- Tak maso očistíte, zároveň bude křehčí. Vodu slijte. Do dostatečně velkého hrnce nalijte 2,5 l studené vody, přidejte půl lžíce soli a vložte očištěné kosti, oháňku a maso. Zvolna vařte pět až šest hodin.
- Zadní hovězí maso vyndejte dříve, už po hodině, delším vařením by ztratilo chuť, navíc by se hůř krájelo. Nakrájejte ho na plátky.
- Dvě hodiny před dokončením vývaru opečte oloupanou žlutou cibuli a zázvor společně se skořicí, badyánem a kardamomem (vše celé).
- Vše pak přidejte do vývaru. Po dvou hodinách dochuťte rybí omáčkou (1 až 2 lžíce). Vývar nechte na ohni ještě 15 až 30 minut. Mezitím nakrájejte koriandr, jarní cibulku, fialovou cibuli, chilli a citron.
- Zatímco se vaří polévka, připravte nudle phó. Namočte je na 30 minut do vlažné vody, pak je přendejte do vroucí vody a vařte doměkka (cca 3 minuty). Poté je sceďte a prolijte studenou vodou.
- Nudle vložte do misek spolu s tenkými plátky hovězího masa. Vše zalijte vroucím vývarem a ozdobte přísadami k podávání.
Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich
Thit Kho Tàu [: thit cho tau :]
Karamelizovaný bůček patří díky sladkoslané chuti k nejoblíbenějším vietnamským pokrmům. Recept se připravuje i s kokosem, křepelčími vejci nebo ananasem.
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g vepřového boku | 200 ml vody |
4 vejce | rýže |
6 lžic cukru | jarní cibulka k podávání |
3 lžíce rybí omáčky |
POSTUP:
- Vajíčka uvařte natvrdo. Mezitím nakrájejte bůček na kostičky, cca 5 cm. Maso opepřete, osolte a nechte zhruba 15 minut odležet.
- Připravte si zkaramelizovaný cukr, tzn. že cukr nasypete do hrnce a mícháte, dokud nezačne hnědnout. V okamžiku tmavě hnědé barvy přilijte opatrně vodu (pozor, prská to) a rybí omáčku.
- Do hrnce přisypte kostičky masa a oloupaná vejce. Vařte na mírném ohni s poodkrytou poklicí, dokud bůček nezměkne.
- Zredukuje-li se omáčka příliš, přilijte trošku teplé vody. Ze začátku bude mít maso lehce hnědé zabarvení, což je v pořádku. V průběhu vaření pak výrazně zhnědne, hodně dotmava. Karamelizovaný bůček s omáčkou a vejci podávejte s rýží a jarní cibulkou.
TIP: Z vývaru během vaření sbírejte uvolněné nečistoty, aby byl ve výsledku čirý.
Fota: Albatros Media