Hlavní obsah

Velikonoční pečení: tvarohový věnec, brioškový mazanec, beránek, čokoládový bochánek a pusinky

Do Velikonoc zbývá jen několik dní, a je tak nejvyšší čas začít i s tradičním pečením. Připravili jsme pro vás několik osvědčených receptů na oblíbené velikonoční moučníky.

Foto: Labeta

Velikonoční věnec z tvarohového těsta

Článek

Velikonoční věnec z tvarohového těsta

INGREDIENCE:
0,5 kg polohrubé mouky100 g bio třtinového cukru Druid
25 g čerstvých nebo 1 sáček sušených kvasnic 1 balení (10 g) třtinového vanilkového cukru
250 ml mléka1 lžička čerstvé citronové kůry
90 g másla100 g tvarohu z vaničky
2 žloutky50 g světlých rozinek
1 bílek + 1 lžíce teplé vody na potření

POSTUP:

  1. Připravte si kynuté těsto tradičním způsobem. Buď nechte nejdříve vzejít kvásek a pak smíchejte všechny suroviny dohromady, nebo těsto připravte v domácí pekárně program „těsto“.
  2. Vykynuté těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a jemně do něj zapracujte rozinky.
  3. Těsto rozdělte na 3 díly a vytvořte 3 hady.
  4. Upleťte copánek a ten stočte do kruhu. Aby se díra při pečení nezmenšila, dejte doprostřed menší sklenici.
  5. Věnec dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete bílkem rozšlehaným se lžící vody.
  6. Pokud máte čas, nechte před pečením ještě chvíli kynout na plechu.
  7. Pečte na 180 °C dozlatova asi 40 minut. Pokud by věnec příliš rychle hnědnul, přikryjte ho alu fólií.
  8. Věnec nazdobte. Doprostřed dejte malovaná nebo dekorační vajíčka. Posypte moučkovým cukrem.

Tip: Věnec můžete před pečením posypat i nasekanými mandlemi.

Napečeno pro koledníky

Recepty

Valašský brioškový mazanec s mandlemi a pomerančem

Foto: laterna.cz

Valašský mazanec

INGREDIENCE na 2 menší (500 g):
500 g hladké mouky220 g másla
20 g kvasnic2 a ½ lžičky soli
85 g cukru krupice100 g mandlových plátků
35 ml mléka100 g kandované pomerančové kůry
5 vajec

POSTUP:

  1. „Těsto si připravíme den předem. Pečeme druhý, případně i třetí den. Těsto by mělo odpočívat v lednici asi 12, nejvýše však 72 hodin,“ upozorňuje šéfkuchař Pavol Pikulák ze Spa hotelu Lanterna.
  2. Z vlažného mléka a kvasnic vytvořte kvásek. Smíchejte ho s moukou a vajíčky, vypracujte těsto a nechte ho půl hodiny odstát. Poté postupně přidávejte máslo a dobře ho do těsta zapracujte.
  3. Vmíchejte nasekanou kandovanou pomerančovou kůru a 50 g mandlí. Hotové těsto nechte odpočívat v lednici do druhého, případně do třetího dne. „Kynutím při nižších teplotách těsto ztrácí příliš kvasnicovou příchuť a získává vyzrálejší chuť,“ vysvětluje šéfkuchař.
  4. Po vytažení těsta z lednice ho znovu krátce vypracujte a pak rozdělte na dva bochníky. které nechte vykynout při pokojové teplotě. „Dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká. Pokud byste totiž těsto nechali třeba poblíž horkých kamen, mohlo by změnit konzistenci, povolilo by a ztratilo kompaktnost,“ upozorňuje Pavol Pikulák.
  5. Po vykynutí potřete mazance rozkvedlaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a vložte do vyhřáté trouby – pečte asi 45 minut v klasické troubě na 160 °C, v horkovzdušné na 150 °C.
  6. Po vytažení z trouby potřete máslem, nechte vychladnout a můžete podávat.

Tip šéfkuchaře Pavola Pikuláka: Do těsta můžete předem přidat nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů, díky níž bude mazanec ještě kypřejší a voňavější.

Hrníčkový velikonoční beránek

Foto: Babiččina volba

Velikonoční beránek

INGREDIENCE:
2,5 hrnku polohrubé mouky nebo mouky univerzální 2 lžíce rumu
2 vejce1 sáček prášku do pečiva
0,5 hrnku oleješpetka citronové kůry
1 hrnek mlékašpetka soli
1 hrnek krupicového cukruna vymazání a vysypání formy máslo a hrubá mouka nebo krupice

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Do mísy robotu dejte veškeré suché suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, špetku soli a cukr. Bokem si smíchejte vejce s mlékem a pomalu zašlehejte do suché směsi. Postupně přidávejte ještě olej a rum, až vznikne hladké tekuté těsto.
  3. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Nezapomeňte takto vymazat i horní stranu, beránek při pečení nakyne, tak aby se vám poté neroztrhal.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut, poté odklopte vršek, zkontrolujte špejlí a podle potřeby dopékejte. Možná bude hotový už za tuto základní dobu.
  5. Po vychladnutí opatrně vyjměte z formy, ovažte mašlí, pocukrujte a servírujte na tácu.

10 velikonočních koled pro malé i velké

Velikonoce

Čokoládový bochánek

Foto: Pernerka

Čokoládový bochánek

INGREDIENCE:
400 g žitné celozrnné hladké mouky 70 g másla pokojové teplota
100 g holandského kakaaČokoládová poleva:
citronová kůra z jednoho citronu100 g vysokoprocentní čokolády
150 g cukru a velká špetka soli cca 6 g50 ml smetany
sušené droždížloutek na potření
vanilka nebo vanilkový extraktNa dokončení:
4 žloutky100 g nasekané čokolády – bílá, mléčná, tmavá – dle chuti – dovnitř bochánku
200 ml mléka50 g nasekané čokolády na posypání upečeného bochánku

POSTUP:

  1. Do mísy si prosejte mouku s droždím, přidejte všechny sypké suroviny a promíchejte. Poté přidejte mléko, žloutky a zadělejte těsto.
  2. Do těsta přidejte máslo pokojové teploty a zadělejte.
  3. Těsto nechte na teplém místě kynout cca 40 minut.
  4. Po vykynutí do těsta ještě vmíchejte nasekanou čokoládu. Vytvořte bochánek a dejte na plech ještě cca 20 minut kynout. Těsto potřete žloutkem. Navrchu nastřihněte do kříže.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
  6. Bochánek polijte čokoládovou polevou. A ozdobte nasekanou čokoládou.

Velikonoční pusinky od blogu Slepičárna

Foto: zdraveorechy.cz

Velikonoční pusinky

INGREDIENCE:
5 bílků z vajec velikosti M (4 z vajec velikosti L)Na krém:
225 g moučkového cukru2 lžíce moučkového cukru
1 lžička bílého vinného octa2-3 lžíce měkkého plnotučného tvarohu
1 lžička kukuřičného škrobulyofilizované ovoce
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
+ mandle v mléčné čokoládě se skořicí, mandle v čokoládě s příchutí tiramisu, mandle v čokoládě Vienna a lyofilizovaný černý rybíz v jogurtové polevě na ozdobu

POSTUP:

  1. Troubu si předehřejeme na 100 °C na horkovzdušný program. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Oddělené bílky (nesmí tam být ani trochu žloutku) přendejte do čisté a suché mísy od robota.
  2. Pomocí balonové metly vyšlehejte tuhý sníh, chvilku to potrvá. Pak postupně přidávejte vždy po lžíci moučkového cukru. Stojí za to si počkat. Nakonec přidejte nejprve lžičku octa a poté kukuřičného škrobu. Sníh na pusinky bude krásně lesklý a tuhý.
  3. Pomocí dvou lžic tvarujte na plechy pusinky (na každou vám bude stačit 2 lžíce sněhu). Ideálně tak, aby měly tvar ptačího hnízda. Mohou být i vyšší. Přendejte do trouby a nechte 45 minut „péct“. Jakmile budou zvenku lehce narůžovělé a pevné, jsou hotové. Vypněte troubu. Pusinky nechte ještě v troubě sušit 30 minut. Poté plechy přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vychladnout.
  4. Smetanu nalijte do čisté mísy od robota. Pomocí balonové metly vyšlehejte šlehačku (při střední rychlosti), poté přidejte postupně dvě lžíce moučkového cukru. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracujte v ruce nadrolené lyofilizované ovoce.
  5. Vychlazené pusinky ozdobte krémem, přidejte velikonoční zdobení například v podobě mandlí v čokoládě a lyofilizovaného ovoce. Ihned podávejte.

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Recepty

Poctivé recepty z českých superpotravin

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Pečení a moučníky

Související témata:

Výběr článků

Načítám