Článek
Základní pravidla pro přípravu rostlinných burgerů
Ingredience na burger vždy zpracujte ideálně v sekáčku. „Někdy se také nazývá cutter nebo food processor. Díky němu všechny ingredience snadno rozsekáte najemno, vše se krásně promíchá, pořád ale zůstane žádoucí struktura,“ upozorňuje Kamila Metzová, specialistka na zdravé stravování.
Ze směsi tvořte asi centimetr vysoké placky, které by měly být stejně velké jako průměr housky.
Dbejte na výběr dobré bulky. V pekárnách dnes běžně seženete čerstvé. Nebo si je upečte doma. Bulku před kompletováním burgeru rozřízněte a řeznou stranou dolů krátce opečte. Bude lehce křupavá a bude chutnat atraktivněji. Pokud máte na výběr, zvolte hutnější housku. Nasákne vše, co má, a přitom se nebude zbytečně rozpadat.
„Vrstvení a skládání burgeru je vždy individuální záležitostí. Někteří kuchaři namažou na spodní část housky máslo, aby nebyla suchá, jiní na ni dávají list salátu, aby burger housku příliš nerozmočil. U vege burgeru se řiďte typem a šťavnatostí placky. Při kompletování je zásadní, aby po sobě jednotlivé vrstvy neklouzaly. Aby se burger pohodlně jedl a zbytečně se nerozjížděl v rukách,“ doporučuje Kamila Metzová.
Zpestřete si grilování bezmasými recepty
Při přípravě vegetariánské varianty nechte na vege burgeru roztéct plátek čedaru. Patří přesně na toto místo. Při přípravě veganské varianty můžete burgeru dodat šmrnc hezkou vrstvou restovaných kroužků cibule nebo slabou bramborovou plackou. Je to pracnější, ale stojí to za to.
„Kromě čerstvého listového salátu nemusí být v burgeru syrová zelenina. Dokonce i plátek čerstvého rajčete můžete krátce na sucho opéct na pánvi. Bude se tak v burgeru lépe jíst. Změkne a nebude pouštět šťávu,“ uzavírá odbornice.
Pepper burger s fazolovým steakem od Miluše Makó
Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni.
Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.
INGREDIENCE | |
---|---|
1 plechovka červených fazolí | olivový olej |
1 balení uzeného tempehu | veganská majonéza Vayo Naise |
1 cibule | červené zelí |
3 stroužky česneku | sůl |
hořčice | červená cibule |
sójová omáčka Kikkoman | nakládané okurky |
25 g kampotského pepře fermentovaného | rajčata |
kukuřičná mouka | bylinky |
150 g veganské mozzarelly | 1 citron |
INGREDIENCE na bulky |
---|
600 g hladké mouky |
340 g rostlinného mléka nebo poloviční dávka mléka a freshe z řepy |
21 g čerstvého droždí |
55 g olivového oleje |
15 g cukru krystal |
10 g soli Fleur de Sel La Plantation |
semínka na posypání bulek |
POSTUP:
- Fazole scedíme a vodu si necháme na povolení směsi, tempeh rozdrobíme a opečeme na oleji, ke konci zalijeme sójovou omáčkou, fazole lehce rozdrtíme, klidně v silném sáčku válečkem.
- Do mísy dáme opečenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, tempeh a fazole.
- Vznikne hustá hmota, do které vmícháme nastrouhaný sýr, celé kuličky pepře.
- Pokud je směs příliš hustá, stačí povolit nálevem z fazolí a lehce spojit kukuřičnou moukou.
- Tvoříme burgery, které pečeme v troubě na pečicím papíře, potřené lehce olejem, do zlatova.
- Na bulky: z droždí, rostlinného mléka a cukru necháme vzejít kvásek, pak hněteme i s moukou, solí a olejem na hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
- Tvoříme bulky asi stogramové, před pečením je potíráme vodou s trochou solamylu, aby nám nepopadala semínka, sypeme sezamem.
- Pečeme na 240 °C asi 8 minut, dopékáme na 180 °C asi 7 minut.
- Vychladlé bulky rozkrojíme a opečeme, potřeme majonézou, naplníme lehkým salátem z cibule, červeného zelí, který ochutíme jen solí, drceným pepřem a citronovou šťávou.
- Položíme burger, rajčata a okurky.
Burgerové šílenství na zdravé vlně
Fazolový burger (2 ks)
INGREDIENCE |
---|
100 g uvařených červených fazolí nebo fazolí Adzuki |
100 g pečených batátů |
1 lžíce rajčatového protlaku |
sůl, pepř |
1 lžička uzené papriky |
1 stroužek česneku |
1 lžíce jemně mleté mouky |
1 lžíce olivového oleje |
2 lžíce strouhanky |
lze dát i sušenou cibuli |
POSTUP:
- Nejdříve v cutteru rozsekáme fazole, pak přidáme batáty a ostatní ingredience.
- Z hmoty utvoříme 2 placky, které opečeme na grilu, nepřilnavé pánvi nebo upečeme v troubě.
Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou
Veggie burger
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
100 g uvařených černých fazolí | |||
100 g uvařené cizrny | |||
200 g orestovaných žampionů | |||
100 g uvařené červené řepy | |||
80 g jemných ovesných vloček | |||
1 lžíce lahůdkového droždí | |||
chilli vločky | |||
sůl, pepř | |||
sušený česnek | |||
lžička bramborového nebo tapiokového škrobu |
POSTUP:
- Všechny ingredience dáme do robotu a rozmixujeme tak, až se vše propojí, ale stále zůstane struktura.
- Doladíme hustotu hmoty tak, aby šly rukou tvořit burgery.
Zdravotní benefity koriandru a proč ho někteří lidé nemusí
Řepový burger
INGREDIENCE | ||
---|---|---|
4 červené řepy | Na doplnění: | Omáčka: |
3 lžičky soli | 2 rajčata | 7 lžic hořčice |
120 g pohanky lámanky | 1 okurka | 3 lžíce medu |
2 stroužky česneku | 1 cibulka | 2 snítky tymiánu |
1 lžička majoránky | 1 ks ledového salátu | |
pepř | 6x bulka na burger | |
4 lžíce olivového oleje | ||
jarní cibulka |
POSTUP:
- Nejprve si dáme vařit pohanku v osolené vodě, dokud nezměkne.
- Mezitím si oloupeme červenou řepu a nastrouháme najemno. Osolíme a necháme 10 minut odležet, než pustí vodu. Poté z řepy vymačkáme co nejvíce šťávy.
- Do velké mísy dáme vymačkanou řepu, vařenou pohanku, prolisovaný česnek, majoránku, pepř, sůl, olivový olej, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a vše důkladně promícháme.
- Ze směsi vytvoříme 6 stejných kuliček, ze kterých pak vytvoříme burgery, které vložíme na gril.
- Rozehřejeme si gril, vložíme připravené burgery a zavřeme víko. Aby byly co nejvíce propečené, nesmí se horní deska dotýkat burgerů.
- Grilujeme přibližně 7–8 minut.
- Poté přidáme na gril kolečka cibule, necháme lehce osmahnout z každé strany, přidáme rozkrojenou bulku, kterou necháme na grilu prohřát.
- Bulku potřeme domácí medovo-hořčicovou omáčkou, položíme burger z řepy, rajče, okurku, grilovanou cibuli a pořádně zakápneme omáčkou. Přiložíme několik listů ledového salátu a přiklopíme druhou půlkou bulky a můžeme servírovat.
- Postup přípravy omáčky: Do mixéru dáme hořčici, med a snítky tymiánu a necháme cca 40 s mixovat. Poté přendáme jemnou omáčku do misky a rozetřeme na bulky.
Čtyři zdravé recepty pro vegetariány
Čočkový burger s červenou řepou
INGREDIENCE |
---|
1 hrnek čočky |
2 středně velké řepy |
½ nadrobno nakrájené cibule |
2 hrnky nadrobno nakrájených hnědých žampionů |
½ hrnku ovesných vloček |
½ hrnku mletých vlašských oříšků |
1 lžíce oleje |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Řepu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Dáme péct přibližně na hodinu.
- Mezitím si uvaříme čočku, kterou přecedíme.
- Na pánvi s olejem orestujeme cibuli s houbami a necháme vychladnout.
- Ovesné vločky s oříšky rozmixujeme najemno.
- Do mixéru přidáme řepu a houbovou směs, osolíme, opepříme a rozmixujeme (ne úplně na kaši).
- Směs dáme na hodinu do lednice a tvarujeme placky.
- Placky krátce osmažíme na pánvi nebo grilujeme.