Článek
Kachní prsa s medovopomerančovou omáčkou, máslové noky, zeleninové pyré
INGREDIENCE | |
---|---|
Kachní prsa s omáčkou: | |
4 kachní prsa | |
4 pomeranče | |
3 lžíce medu | |
2 lžíce cukru | |
sůl, čerstvě mletý černý pepř | |
Máslové noky: | |
250 g hrubé mouky | |
500 ml mléka | |
40 g másla | |
2 vejce | |
muškátový ořech nebo květ mletý (špetka) | |
špetka soli | |
Pyré z pečené zeleniny: | |
3 mrkve | |
čtvrtka bulvy celeru | |
200 ml smetany 30% | |
sůl, mletý černý pepř |
POSTUP:
- Kachní prsa s omáčkou: Spodní část prsou očistěte od blan, kůži nařežte na mřížku, osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi bez tuku prvně kůží dolů, tak pustí sádlo, a pak i z druhé strany.
- Maso sundejte z pánve a dopečte v troubě na 100 °C, cca 20–25 minut, aby zůstalo růžové a měkké.
- Ořezy z masa zprudka opečte do hněda na sádle z předešlého pečení prsou, výpek použijete do omáčky.
- V rendlíku rozpusťte cukr na karamel, přidejte pomerančovou šťávu, kůru z pomerančů, med a opečené ořezy s výpekem. Vařte 10 minut, dochuťte solí a pepřem a přeceďte.
- Máslové noky z odpalovaného těsta: Do rendlíku dejte mléko, máslo, sůl a muškát, přiveďte k varu, ztlumte na minimum a pomalu vmíchávejte mouku, až se vytvoří husté těsto. Po zchladnutí do něj vmíchejte vejce a tvořte noky.
- Vařte je na páře nebo ve vodě 6 minut.
- Pyré z pečené zeleniny: Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na kostky a pečte v troubě na 180 °C půl hodiny. Opečenou zeleninu povařte ve smetaně, osolte, opepřete a rozmixujte.
Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky
Recepty
Krémová karotková polévka, mrkvovomedový tatarák s bylinkami, medová drobenka
INGREDIENCE | |
---|---|
Polévka: | |
6 mrkví | 1 pomeranč |
2 brambory | 2–3 lžíce medu |
1 větší cibule | sůl, čerstvě mletý černý pepř |
200 ml kokosového mléka | |
Tatarák: | |
2 mrkve | 1 pomeranč |
2 lžíce másla | snítka tymiánu |
1 šalotka | hrst nasekané plocholisté petržele |
Medová drobenka: | |
3 lžíce hladké mouky | |
2 lžíce másla pokojové teploty | |
1 lžíce strouhanky | |
2 lžíce medu |
POSTUP:
- Polévka: Kostičky cibule restujte na másle, přidejte očištěnou nakrájenou mrkev. Po pěti minutách přilijte pomerančovou šťávu a kokosové mléko a podlijte trochu vodou.
- Vařte 10 minut a přidejte oloupané, na kostky nakrájené brambory. Po změknutí polévku mixujte do jemné konzistence a dochuťte ji solí, pepřem a medem. Měla by chutnat výrazně sladce!
- Tatarák: Mrkev uvařte v lehce osolené vodě do měkka, nakrájejte na drobné kostičky. Na másle orestujte šalotku, ale jen do sklovata, pak přidejte kostičky mrkve a podlijte pomerančovou šťávou a medem.
- Na závěr přidejte nasekané lístky z tymiánu (nepřehnat!) a plocholisté petržele, lehce dosolte a opepřete.
- Medová drobenka: Ze všech přísad vypracujte drobenku a nadrobte ji na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě na 170 °C, asi 10 minut dozlatova.
- Servis: Doprostřed talíře naaranžujte pomocí tvořítka mrkvový tatarák, zalijte ho polévkou a povrch posypte drobenkou. Ozdobte.
Pozn. redakce: Tahle polévka je tak dobrá, že si ji oblíbí i děti, které nenávidí mrkev.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky
Recepty
Salát s mrkví, medovozázvorovým gelem a redukcí z balzamika a medu
INGREDIENCE | |
---|---|
Salát: | |
125 g mixu salátových listů | půl salátové okurky |
200 g mladé mrkve (karotka) | 20 g medu |
100 g mini rajčátek | 1 lžíce olivového oleje (extra panenský) |
1 fenykl | sůl, čerstvě mletý černý pepř |
2 fíky | |
Medovozázvorový gel: | |
60 g zázvoru | |
100 ml vinného octu | |
100 g medu | |
100 ml vody | |
4 plátky želatiny |
Na redukci potřebujete 100 ml tmavého balzamika, 50 g medu.
POSTUP:
- Salát: Mix listových salátů properte ve studené vodě a nechte okapat.
- Mrkev oloupejte a slupky svařte s trochou medu, solí a pepřem. Po pár minutách přeceďte a v tomto svárku spařte mrkev do poloměkka, pak ji zchlaďte ve studené vodě. Mrkve rozpulte a opečte na barvu.
- Rajčátka a fíky nakrájejte na měsíčky. Fenykl bez košťálu na tenoučké plátky. Okurky nakrájejte na mandolíně na tenké plátky a zarolujte do efektních ruliček.
- Medovozázvorový gel: Očištěný zázvor nakrájejte na kostičky a vařte je zvolna deset minut ve vodě s medem a vinným octem. Pak vše rozmixujte a přeceďte. Do teplého přecezeného láku přidejte namočenou želatinu, rozmíchejte a nechte v lednici vystydnout a ztuhnout. Zchladlé želé rozmíchejte metlou a při podávání nastříkejte vedle salátu i na listy společně s olivovým olejem, solí a pepřem.
- Salát na závěr doplňte redukcí. Balzamiko smíchejte s medem, vařte na mírném ohni 10 minut a vychlaďte.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Recepty
Medovoovocný mousse, želé z bílé čokolády, medu a smetany
INGREDIENCE |
---|
Medovoovocný mousse: |
100 g mascarpone |
180 g medu |
300 ml smetany 30% |
100 g lesního ovoce (mražené) |
40 g cukru krystal |
5 plátků želatiny |
Na želé: |
100 ml smetany 30% |
50 g bílé čokolády na vaření |
40 g medu |
3 plátky želatiny |
(žluté potravinářské barvivo či kurkuma); k dokončení ovoce |
POSTUP:
- Medovoovocný mousse (čti mús, pěna): V hrnci rozpusťte ovoce s cukrem, rozmixujte, propasírujte přes cedník.
- Přiveďte k varu smetanu s medem, odstavte ji a trochu zchlaďte. Přidejte mascarpone, namočenou želatinu, směs vlijte do formiček a dejte zmrznout (lépe se vyndá z formy).
- „V Deeru mousse ještě stříkáme cukrářským velvet sprejem. Dodá barvu a matný povrch,“ říká šéfkuchař.
- Želé z bílé čokolády, medu a smetany: Čokoládu a med rozpusťte ve smetaně a přidejte namočenou želatinu, ev. špetku barviva. Směs nalijte do nádoby s rovným dnem vyložené potravinářskou fólií.
- Po ztuhnutí nakrájejte kostičky. Dezert ozdobte ovocem, květy.
Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso
Recepty
Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje