Hlavní obsah

Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet

Vaření s alkoholem se stalo módní záležitostí. Právem, protože sklenka whisky nebo panák rumu dokážou dát jídlu nebývalý šarm. Inspiraci vám nabízí executive chef pražské restaurace Bull & Bonito Jan Schánil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hovězí žebra Tennessee

Článek

Hovězí žebra Tennessee, Whisky BBQ

BBQ = barbecue (výslovnost: bárbikjú) v angličtině znamená rožeň, grilování. Časté spojení: BBQ omáčka.

INGREDIENCE
2,5 kg masitých hovězích žeber
Na marinádu:
100 ml whisky1 lžíce čerstvě mletého pepře
1 lžíce mleté papriky1 lžíce mletého kajenského pepře
100 ml slunečnicového oleje5 stroužků česneku
1 lžíce uzené mleté papriky sůl dle chuti
2 lžíce mleté sušené cibule
Na BBQ:
100 ml whisky1 lžíce uzené papriky mleté
2 větší cibule1 lžíce worcesteru
100 ml slunečnicového oleje2 lžíce kečupu
6 stroužků česneku1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce třtinového cukrušťáva ze 2 limet
1 lžíce meruňkové marmelády1 chilli paprička
2 lžíce jablečného octa sůl, pepř

POSTUP:

  1. Maso: Hovězí žebra očistěte od blan, do masa vetřete všechny suché ingredience, najemno posekaný česnek, nakonec whisky a olej. Nechte marinovat alespoň 4 h.
  2. Naložená žebra vložte do pekáče, přiklopte a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 min. Poté snižte teplotu na 120 °C a pečte dvě a půl až tři hodiny, nebo dokud maso nejde otočením žebra od kosti. Poté žebra vytáhněte z trouby a potřete je bohatou vrstvou BBQ omáčky. Troubu nastavte na grilování (200 °C) a odkrytá žebra v ní asi 25 min. dopékejte, dokud omáčka na povrchu nezkaramelizuje.
  3. BBQ: Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte chilli a posekaný česnek. Přisypejte cukr a míchejte, až zkaramelizuje. Přidejte hořčici a meruňkovou marmeládu, zarestujte. Posléze zarestujte i kečup a přidejte všechny zbývající přísady, whisky až nakonec. Hotovou směs rozmixujte dohladka.
  4. Podávejte s rozpečeným chlebem a Coleslaw salátem. Ten připravíte z drobně nakrájeného bílého hlávkového zelí, které promačkáte se solí a smícháte s nastrouhanou mrkví, celerem, nakrájenou cibulí a zálivkou z majonézy, zakysané smetany, cukru a octa.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Pošírovaná hruška

Foto: Milan Malíček, Právo

Pošírovaná hruška

INGREDIENCE
Na hrušky:
5–6 hrušekšpetka šafránu
200 ml Metropol Biancovětvička estragonu
250 ml vody1 vanilka
200 g cukru3 badyány
120 ml bílého vína1 celá skořice
2 citrony, šťáva i kůra4 kardamomy
Na sušenky:
140 g másla1 vanilková tobolka (rozpůlit a vyškrábnout zrníčka)
150 g prosáté hladké moukyšpetka soli
60 g cukru krystal špetka sušeného zázvoru

POSTUP:

  1. Sušenky: V mixéru s pádlovým nástavcem ušlehejte máslo a vanilku do pěny, přidejte zázvor, cukr a sůl. Míchejte, až se vše spojí.
  2. Seškrábejte hmotu ze stěn mísy a při nízkém stupni šlehání přidejte mouku. Míchejte, až vznikne hladké těsto.
  3. Z těsta vytvarujte váleček, zabalte ho do fólie a nechte chladit, dokud neztuhne, nejméně hodinu.
  4. Předehřejte troubu na 170 °C. Z válečku těsta nakrájejte ostrým nožem 1,5 cm silné plátky.
  5. Kolečka rozmístěte v rozestupu alespoň 3 cm na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem. Vidličkou propíchněte povrch sušenek. Pečte je asi 10 minut, v polovině pečení plech v troubě otočte. Hotové sušenky nechte chladnout na drátěném roštu.
  6. Hruška: Vodu a cukr míchejte ve velkém hrnci na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte Metropol Bianco, víno, šafrán, koření a citronovou kůru a šťávu. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
  7. Přidejte oloupané hrušky. Povrch zakryjte pečicím papírem, teplotu snižte na minimum. Vařte 20 až 30 minut nebo dokud hruška nezměkne. Odstavte a nechte hrušky v tekutině vychladnout na pokojovou teplotu.
  8. Zbylý svar slijte do rendlíku a svařte na hustší sirup, kterým lze zdobit hrušky při podávání. Hrušky servírujte na sušence, můžete přidat zmrzlinu a oříšky nebo pistácie.

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty

Tagliatelle alla vodka s kuřetem a rajčaty

Foto: Milan Malíček, Právo

Tagliatelle alla vodka s kuřetem a rajčaty

INGREDIENCE
600 g tagliatelle
Maso
800 g kuřecích prsou (nejlépe i s kůží)200 ml slunečnicového oleje
2 větvičky tymiánulžíce másla
3 stroužky česneku sůl, pepř
Omáčka
200 ml olivového oleje250 ml smetany na vaření
3 banánové šalotky150 g parmazánu
6 stroužků česneku20 cherry rajčat
2–3 sušené chilli papričkylístky bazalky
260 g tomatového protlakupepř a sůl
200 ml vodky

POSTUP:

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě al dente. Slijte je a 150 ml vody z vaření si ponechte.
  2. Omáčka: Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte šalotku nakrájenou na kostičky a velkou špetku soli a na mírném ohni ji asi 10 minut restujte do změknutí.
  3. Přidejte česnek a chilli papričky a restujte 30 sekund (česnek by se měl rozvonět, ale stejně jako cibule by neměl zhnědnout).
  4. Vmíchejte rajčatový protlak, vařte 2 minuty, pak vmíchejte vodku a vařte 3 minuty. Rychle přimíchejte smetanu a odstavte z ohně.
  5. Kuřecí: Kuřecí prsa vyndejte z lednice s předstihem, k přípravě by měla mít pokojovou teplotu. Osolte a opepřete je a na rozpáleném oleji v pánvi opečte, asi 6 min. z každé strany. Nejdříve kůží dospod, poté prsa obraťte a přihoďte rozmáčknutý česnek, tymián, poté přidejte i máslo a výpekem několikrát maso glazujte (přelijte).
  6. Nakonec přidejte půlky cherry rajčat. Upečené maso nechte asi 4 min. odpočinout, aby zůstalo šťavnaté. Kuřecí maso nesmí být po rozříznutí růžové (syrové). Kdyby se to stalo, nechte prsa ještě chvilku dojít pod grilem.
  7. Dokončení: Do rajčatové omáčky přidejte zhruba 50 ml vody, poté do ní vhoďte těstoviny a část parmazánu a na mírném ohni vše promíchejte. Pokud jsou těstoviny suché, podlijte je trochou vody z vaření.
  8. Dochuťte a podávejte posypané parmazánem, nadrceným černým pepřem a lístky bazalky. Navrch naaranžujte kuřecí prsa s rajčátky přelitá výpekem.

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Recepty

Bohemia sorbet

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohemia sorbet

INGREDIENCE
700 ml Bohemia sektu (např. Rosé Demi Sec)
200 ml Limoncella
140 g hnědého cukru
4 plátky želatiny
šťáva ze 4 větších citronů
k podávání jahody a druhá láhev sektu

POSTUP:

  1. Namočte želatinu dle návodu a nechte ji nabobtnat. Vymačkejte z ní vodu. Mezitím smíchejte zbytek ingrediencí a zahřejte je (čím vyšší teplotu zvolíte, tím nižší bude obsah alkoholu v hotovém sorbetu).
  2. V teplém rozvaru rozmíchejte předem připravenou želatinu a hotovou směs nalijte do zmrzlinového stroje nebo do nižší krabičky a za občasného zamíchání zmrazte.
  3. V případě, že chcete hladší sorbet a nemáte zmrzlinovač, můžete zmrzlou směs roztlouct paličkou (v sáčku), poté rozmixovat v mixéru, vrátit do krabičky a dát znovu zamrazit.
  4. Při podávání ozdobte sorbet jahodami a zalévejte sektem.

Recepty z vnitřností: Domácí tlačenka, restovaná játra, ledvinky na cibulce a srdce na smetaně

Recepty

Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Související témata:

Výběr článků

Načítám