Článek
Hovězí žebra Tennessee, Whisky BBQ
BBQ = barbecue (výslovnost: bárbikjú) v angličtině znamená rožeň, grilování. Časté spojení: BBQ omáčka.
INGREDIENCE | |
---|---|
2,5 kg masitých hovězích žeber | |
Na marinádu: | |
100 ml whisky | 1 lžíce čerstvě mletého pepře |
1 lžíce mleté papriky | 1 lžíce mletého kajenského pepře |
100 ml slunečnicového oleje | 5 stroužků česneku |
1 lžíce uzené mleté papriky | sůl dle chuti |
2 lžíce mleté sušené cibule | |
Na BBQ: | |
100 ml whisky | 1 lžíce uzené papriky mleté |
2 větší cibule | 1 lžíce worcesteru |
100 ml slunečnicového oleje | 2 lžíce kečupu |
6 stroužků česneku | 1 lžíce dijonské hořčice |
2 lžíce třtinového cukru | šťáva ze 2 limet |
1 lžíce meruňkové marmelády | 1 chilli paprička |
2 lžíce jablečného octa | sůl, pepř |
POSTUP:
- Maso: Hovězí žebra očistěte od blan, do masa vetřete všechny suché ingredience, najemno posekaný česnek, nakonec whisky a olej. Nechte marinovat alespoň 4 h.
- Naložená žebra vložte do pekáče, přiklopte a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 min. Poté snižte teplotu na 120 °C a pečte dvě a půl až tři hodiny, nebo dokud maso nejde otočením žebra od kosti. Poté žebra vytáhněte z trouby a potřete je bohatou vrstvou BBQ omáčky. Troubu nastavte na grilování (200 °C) a odkrytá žebra v ní asi 25 min. dopékejte, dokud omáčka na povrchu nezkaramelizuje.
- BBQ: Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte chilli a posekaný česnek. Přisypejte cukr a míchejte, až zkaramelizuje. Přidejte hořčici a meruňkovou marmeládu, zarestujte. Posléze zarestujte i kečup a přidejte všechny zbývající přísady, whisky až nakonec. Hotovou směs rozmixujte dohladka.
- Podávejte s rozpečeným chlebem a Coleslaw salátem. Ten připravíte z drobně nakrájeného bílého hlávkového zelí, které promačkáte se solí a smícháte s nastrouhanou mrkví, celerem, nakrájenou cibulí a zálivkou z majonézy, zakysané smetany, cukru a octa.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Recepty
Pošírovaná hruška
INGREDIENCE | |
---|---|
Na hrušky: | |
5–6 hrušek | špetka šafránu |
200 ml Metropol Bianco | větvička estragonu |
250 ml vody | 1 vanilka |
200 g cukru | 3 badyány |
120 ml bílého vína | 1 celá skořice |
2 citrony, šťáva i kůra | 4 kardamomy |
Na sušenky: | |
140 g másla | 1 vanilková tobolka (rozpůlit a vyškrábnout zrníčka) |
150 g prosáté hladké mouky | špetka soli |
60 g cukru krystal | špetka sušeného zázvoru |
POSTUP:
- Sušenky: V mixéru s pádlovým nástavcem ušlehejte máslo a vanilku do pěny, přidejte zázvor, cukr a sůl. Míchejte, až se vše spojí.
- Seškrábejte hmotu ze stěn mísy a při nízkém stupni šlehání přidejte mouku. Míchejte, až vznikne hladké těsto.
- Z těsta vytvarujte váleček, zabalte ho do fólie a nechte chladit, dokud neztuhne, nejméně hodinu.
- Předehřejte troubu na 170 °C. Z válečku těsta nakrájejte ostrým nožem 1,5 cm silné plátky.
- Kolečka rozmístěte v rozestupu alespoň 3 cm na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem. Vidličkou propíchněte povrch sušenek. Pečte je asi 10 minut, v polovině pečení plech v troubě otočte. Hotové sušenky nechte chladnout na drátěném roštu.
- Hruška: Vodu a cukr míchejte ve velkém hrnci na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte Metropol Bianco, víno, šafrán, koření a citronovou kůru a šťávu. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
- Přidejte oloupané hrušky. Povrch zakryjte pečicím papírem, teplotu snižte na minimum. Vařte 20 až 30 minut nebo dokud hruška nezměkne. Odstavte a nechte hrušky v tekutině vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zbylý svar slijte do rendlíku a svařte na hustší sirup, kterým lze zdobit hrušky při podávání. Hrušky servírujte na sušence, můžete přidat zmrzlinu a oříšky nebo pistácie.
Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou
Recepty
Tagliatelle alla vodka s kuřetem a rajčaty
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
600 g tagliatelle | |||
Maso | |||
800 g kuřecích prsou (nejlépe i s kůží) | 200 ml slunečnicového oleje | ||
2 větvičky tymiánu | lžíce másla | ||
3 stroužky česneku | sůl, pepř | ||
Omáčka | |||
200 ml olivového oleje | 250 ml smetany na vaření | ||
3 banánové šalotky | 150 g parmazánu | ||
6 stroužků česneku | 20 cherry rajčat | ||
2–3 sušené chilli papričky | lístky bazalky | ||
260 g tomatového protlaku | pepř a sůl | ||
200 ml vodky |
POSTUP:
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě al dente. Slijte je a 150 ml vody z vaření si ponechte.
- Omáčka: Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte šalotku nakrájenou na kostičky a velkou špetku soli a na mírném ohni ji asi 10 minut restujte do změknutí.
- Přidejte česnek a chilli papričky a restujte 30 sekund (česnek by se měl rozvonět, ale stejně jako cibule by neměl zhnědnout).
- Vmíchejte rajčatový protlak, vařte 2 minuty, pak vmíchejte vodku a vařte 3 minuty. Rychle přimíchejte smetanu a odstavte z ohně.
- Kuřecí: Kuřecí prsa vyndejte z lednice s předstihem, k přípravě by měla mít pokojovou teplotu. Osolte a opepřete je a na rozpáleném oleji v pánvi opečte, asi 6 min. z každé strany. Nejdříve kůží dospod, poté prsa obraťte a přihoďte rozmáčknutý česnek, tymián, poté přidejte i máslo a výpekem několikrát maso glazujte (přelijte).
- Nakonec přidejte půlky cherry rajčat. Upečené maso nechte asi 4 min. odpočinout, aby zůstalo šťavnaté. Kuřecí maso nesmí být po rozříznutí růžové (syrové). Kdyby se to stalo, nechte prsa ještě chvilku dojít pod grilem.
- Dokončení: Do rajčatové omáčky přidejte zhruba 50 ml vody, poté do ní vhoďte těstoviny a část parmazánu a na mírném ohni vše promíchejte. Pokud jsou těstoviny suché, podlijte je trochou vody z vaření.
- Dochuťte a podávejte posypané parmazánem, nadrceným černým pepřem a lístky bazalky. Navrch naaranžujte kuřecí prsa s rajčátky přelitá výpekem.
Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu
Recepty
Bohemia sorbet
INGREDIENCE |
---|
700 ml Bohemia sektu (např. Rosé Demi Sec) |
200 ml Limoncella |
140 g hnědého cukru |
4 plátky želatiny |
šťáva ze 4 větších citronů |
k podávání jahody a druhá láhev sektu |
POSTUP:
- Namočte želatinu dle návodu a nechte ji nabobtnat. Vymačkejte z ní vodu. Mezitím smíchejte zbytek ingrediencí a zahřejte je (čím vyšší teplotu zvolíte, tím nižší bude obsah alkoholu v hotovém sorbetu).
- V teplém rozvaru rozmíchejte předem připravenou želatinu a hotovou směs nalijte do zmrzlinového stroje nebo do nižší krabičky a za občasného zamíchání zmrazte.
- V případě, že chcete hladší sorbet a nemáte zmrzlinovač, můžete zmrzlou směs roztlouct paličkou (v sáčku), poté rozmixovat v mixéru, vrátit do krabičky a dát znovu zamrazit.
- Při podávání ozdobte sorbet jahodami a zalévejte sektem.
Recepty z vnitřností: Domácí tlačenka, restovaná játra, ledvinky na cibulce a srdce na smetaně
Recepty
Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky