Článek
Hovězí na pivu a medu
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kg hovězího (kližka nebo líčka, pokud vám vadí šlachovitost kližky, použijte libové zadní maso) | list pórku nebo zelí na bouquet garni |
100 ml medu | 3 lžíce sójové omáčky |
80 ml oleje | 2 lžíce másla |
2 cibule | 2 mrkve |
500 ml ležáku Pivo ze sklepa | 1 petržel |
2 feferonky | 1/8 bulvy celeru |
5 kuliček jalovce | pár cherry rajčátek |
5 kuliček nového koření | sůl, pepř |
1 bobkový list | jarní cibulka k servisu |
pár snítek tymiánu |
POSTUP:
- Připravte si bouquet garni: zabalte koření do listu zeleniny a omotejte ho potravinářskou nití. Tak nebudete muset lovit kuličky z omáčky.
- Maso nakrájejte napříč vlákny na větší kostky a vkládejte je do rozpáleného oleje. Zprudka orestujte ze všech stran, osolte, opepřete.
- Poté přidejte feferonky a nahrubo nakrájenou cibuli, orestujte ji a základ zalijte medem, přidejte bouquet garni a sójovou omáčku. Chvilku restujte, míchejte, pak vše zalijte pivem a pomalu pod pokličkou táhněte, až je maso měkké.
- Občas promíchejte, hlídejte, aby se tekutina nevyvařila a maso nepřipálilo, v případě potřeby podlijte trochou horké vody nebo vývaru. Můžete použít i pomalý hrnec. (V papiňáku je příprava samozřejmě nejrychlejší.)
- Zeleninu nakrájenou na plátky (rajčátka na půlky) orestujte na másle a přidejte ji při servisu spolu s cibulkou. Jako příloha se hodí rýže, dýňové i bramborové pyré, těstoviny, pečivo.
Náš tip: Můžete vyzkoušet i variantu s černým pivem, hodí se např. Svijanská kněžna.
Chalupářské recepty v duchu tradic
Recepty
Krůtí řízečky v pivní tempuře, květákové pyré
INGREDIENCE | |
---|---|
800 g krůtích prsou | olej na smažení |
2 lžíce sójové omáčky | sáček prášku do pečiva |
lžíce oleje | 1 vejce |
šálek hladké mouky | sůl |
šálek škrobu (Solamyl) | pár kostek ledu |
šálek světlého studeného piva (Svijanský kníže) | |
Květákové pyré | |
1/2 hlávky květáku | sůl |
kelímek smetany ke šlehání | na špičku nože nastrouhaný muškátový oříšek |
POSTUP:
- Maso nakrájejte na stripsy (podél vláken na užší plátky).
- Smíchejte sójovou omáčku s olejem a plátky masa s ní promíchejte. Mouku smíchejte se škrobem a stripsy v ní obalte.
- Zbytek mouky se škrobem promíchejte s práškem do pečiva, pivem a vajíčkem, osolte a přidejte tři kostky ledu. Ve směsi obalujte maso a ihned ho vkládejte do rozpáleného oleje.
- Usmažte dozlatova a pokládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.
- Květákové pyré: Květák uvařte hodně doměkka v osolené vodě. (Nejlépe celý, z vývaru a zbytku květáku uděláte polévku.)
- Na pyré použijte růžičky bez košťálu, rozmixujte je se smetanou na hladké, nadýchané pyré, které dochutíte solí a muškátovým oříškem.
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Recepty
Hermelín naložený v pivu
INGREDIENCE | |
---|---|
6 hermelínů | 2 velké feferonky |
2 cibule | světlé pivo |
10 stroužků česneku | slunečnicový olej |
1 bobkový list | sůl |
2 kuličky nového koření | pažitka k podávání |
hrstka kuliček barevných pepřů |
POSTUP:
- Cibule a feferonky nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a polovinu stroužků nakrájejte na plátky, zbytek nechte vcelku.
- Hermelíny nařízněte do dvou třetin a do vzniklé kapsy mezi kolečky každého hermelínu nasypejte trošku soli a vložte kolečka cibule a plátky česneku a feferonek.
- Sýry naskládejte do litrové zavařovací sklenice, prokládejte je kořením a zbylou cibulí, česnekem a feferonkami.
- Poté na ně nalijte do poloviny sklenice olej (vidličkou uvolněte vzduchové kapsy). Nakonec dolijte pivem po okraj a sklenici uzavřete.
- Dejte do lednice, ideálně na týden. Jak bude olej stoupat k hladině, tekutiny se prolnou a sýr dokonale změkne. Při podávání rozhodně nešetřete pažitkou.
Čokoládovo-pivní dort
INGREDIENCE | |
---|---|
Korpus | |
200 g hladké mouky | 100 ml černého piva (Svijanská kněžna) |
100 g polohrubé mouky | 120 g povoleného másla |
1 prášek do pečiva | 50 g kakaa |
320 g cukru krystal | 3 vejce |
300 g jemně nastrouhaných jablek (cukety) | špetka soli |
Čokoládová poleva | |
200 g hořké čokolády na vaření | 1 lžíce kakaa |
1 lžíce kokosového tuku | 1 lžíce smetany |
K dokončení | |
marmeláda, ovoce, šlehačka |
POSTUP:
- Z bílků se špetkou soli ušlehejte sníh. Ušlehejte i máslo a žloutky.
- Mouky s práškem do pečiva prosejte a vmíchejte do žloutkové směsi spolu s kakaem, cukrem, pivem a nastrouhanými jablky. Nakonec zlehka přimíchejte sníh.
- Vše nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě (180 °C) 20 minut, stáhněte teplotu na 170 °C a pečte dalších 30 až 40 minut.
- Špejlí zkuste, zda je dort hotový. Jestliže se těsto na špejli nelepí, vyklopte ho na mřížku a nechte vychladnout.
- Dokončení: Korpus rozkrojte a spodní placku namažte marmeládou. Přiklopte horním dílem.
- Povrch polijte čokoládovou polevou a ozdobte podle své fantazie. Můžete například použít poloviny čokoládových vajíček a naplnit je šlehačkou a ovocem. Při podávání by šlehačka neměla chybět.
- Poleva: Rozlámanou čokoládu a kokosový olej pozvolna rozpusťte ve vodní lázni. Za stálého míchání metličkou přidejte po troškách kakao a nakonec smetanu.
Recepty ze zásob v mrazáku
Recepty
Recepty na menu bez masa
Recepty