Hlavní obsah

Vaření a pečení s pivem

Nejen milovníci piva ocení recepty, kterým dodá oblíbený nápoj mimořádnou chuť. Maminky, nemusíte se bát předložit krůtí řízečky nebo dort dětem. Alkohol během přípravy vyprchá, na rozdíl od úžasné chuti…

Foto: Milan Malíček, Právo

Hovězí na pivu a medu

Článek

Hovězí na pivu a medu

INGREDIENCE
1 kg hovězího (kližka nebo líčka, pokud vám vadí šlachovitost kližky, použijte libové zadní maso) list pórku nebo zelí na bouquet garni
100 ml medu3 lžíce sójové omáčky
80 ml oleje 2 lžíce másla
2 cibule 2 mrkve
500 ml ležáku Pivo ze sklepa1 petržel
2 feferonky 1/8 bulvy celeru
5 kuliček jalovce pár cherry rajčátek
5 kuliček nového koření sůl, pepř
1 bobkový list jarní cibulka k servisu
pár snítek tymiánu

POSTUP:

  1. Připravte si bouquet garni: zabalte koření do listu zeleniny a omotejte ho potravinářskou nití. Tak nebudete muset lovit kuličky z omáčky.
  2. Maso nakrájejte napříč vlákny na větší kostky a vkládejte je do rozpáleného oleje. Zprudka orestujte ze všech stran, osolte, opepřete.
  3. Poté přidejte feferonky a nahrubo nakrájenou cibuli, orestujte ji a základ zalijte medem, přidejte bouquet garni a sójovou omáčku. Chvilku restujte, míchejte, pak vše zalijte pivem a pomalu pod pokličkou táhněte, až je maso měkké.
  4. Občas promíchejte, hlídejte, aby se tekutina nevyvařila a maso nepřipálilo, v případě potřeby podlijte trochou horké vody nebo vývaru. Můžete použít i pomalý hrnec. (V papiňáku je příprava samozřejmě nejrychlejší.)
  5. Zeleninu nakrájenou na plátky (rajčátka na půlky) orestujte na másle a přidejte ji při servisu spolu s cibulkou. Jako příloha se hodí rýže, dýňové i bramborové pyré, těstoviny, pečivo.

Náš tip: Můžete vyzkoušet i variantu s černým pivem, hodí se např. Svijanská kněžna.

Chalupářské recepty v duchu tradic

Recepty

Krůtí řízečky v pivní tempuře, květákové pyré

Foto: Milan Malíček , Právo

Krůtí řízečky v pivní tempuře, květákové pyré

INGREDIENCE
800 g krůtích prsou olej na smažení
2 lžíce sójové omáčky sáček prášku do pečiva
lžíce oleje1 vejce
šálek hladké moukysůl
šálek škrobu (Solamyl)pár kostek ledu
šálek světlého studeného piva (Svijanský kníže)
Květákové pyré
1/2 hlávky květáku sůl
kelímek smetany ke šlehánína špičku nože nastrouhaný muškátový oříšek

POSTUP:

  1. Maso nakrájejte na stripsy (podél vláken na užší plátky).
  2. Smíchejte sójovou omáčku s olejem a plátky masa s ní promíchejte. Mouku smíchejte se škrobem a stripsy v ní obalte.
  3. Zbytek mouky se škrobem promíchejte s práškem do pečiva, pivem a vajíčkem, osolte a přidejte tři kostky ledu. Ve směsi obalujte maso a ihned ho vkládejte do rozpáleného oleje.
  4. Usmažte dozlatova a pokládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.
  5. Květákové pyré: Květák uvařte hodně doměkka v osolené vodě. (Nejlépe celý, z vývaru a zbytku květáku uděláte polévku.)
  6. Na pyré použijte růžičky bez košťálu, rozmixujte je se smetanou na hladké, nadýchané pyré, které dochutíte solí a muškátovým oříškem.

Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně

Recepty

Hermelín naložený v pivu

Foto: Milan Malíček , Právo

Hermelín naložený v pivu

INGREDIENCE
6 hermelínů 2 velké feferonky
2 cibule světlé pivo
10 stroužků česneku slunečnicový olej
1 bobkový list sůl
2 kuličky nového koření pažitka k podávání
hrstka kuliček barevných pepřů

POSTUP:

  1. Cibule a feferonky nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a polovinu stroužků nakrájejte na plátky, zbytek nechte vcelku.
  2. Hermelíny nařízněte do dvou třetin a do vzniklé kapsy mezi kolečky každého hermelínu nasypejte trošku soli a vložte kolečka cibule a plátky česneku a feferonek.
  3. Sýry naskládejte do litrové zavařovací sklenice, prokládejte je kořením a zbylou cibulí, česnekem a feferonkami.
  4. Poté na ně nalijte do poloviny sklenice olej (vidličkou uvolněte vzduchové kapsy). Nakonec dolijte pivem po okraj a sklenici uzavřete.
  5. Dejte do lednice, ideálně na týden. Jak bude olej stoupat k hladině, tekutiny se prolnou a sýr dokonale změkne. Při podávání rozhodně nešetřete pažitkou.

Čokoládovo-pivní dort

Foto: Milan Malíček , Právo

Čokoládovo-pivní dort

INGREDIENCE
Korpus
200 g hladké mouky 100 ml černého piva (Svijanská kněžna)
100 g polohrubé mouky 120 g povoleného másla
1 prášek do pečiva50 g kakaa
320 g cukru krystal 3 vejce
300 g jemně nastrouhaných jablek (cukety) špetka soli
Čokoládová poleva
200 g hořké čokolády na vaření 1 lžíce kakaa
1 lžíce kokosového tuku 1 lžíce smetany
K dokončení
marmeláda, ovoce, šlehačka

POSTUP:

  1. Z bílků se špetkou soli ušlehejte sníh. Ušlehejte i máslo a žloutky.
  2. Mouky s práškem do pečiva prosejte a vmíchejte do žloutkové směsi spolu s kakaem, cukrem, pivem a nastrouhanými jablky. Nakonec zlehka přimíchejte sníh.
  3. Vše nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě (180 °C) 20 minut, stáhněte teplotu na 170 °C a pečte dalších 30 až 40 minut.
  4. Špejlí zkuste, zda je dort hotový. Jestliže se těsto na špejli nelepí, vyklopte ho na mřížku a nechte vychladnout.
  5. Dokončení: Korpus rozkrojte a spodní placku namažte marmeládou. Přiklopte horním dílem.
  6. Povrch polijte čokoládovou polevou a ozdobte podle své fantazie. Můžete například použít poloviny čokoládových vajíček a naplnit je šlehačkou a ovocem. Při podávání by šlehačka neměla chybět.
  7. Poleva: Rozlámanou čokoládu a kokosový olej pozvolna rozpusťte ve vodní lázni. Za stálého míchání metličkou přidejte po troškách kakao a nakonec smetanu.

Recepty ze zásob v mrazáku

Recepty

Recepty na menu bez masa

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám