Článek
Cukeťák
INGREDIENCE |
---|
1 mladá cuketa (zhruba 200 g, nastrouhaná včetně slupky) |
150 g tvrdého sýra typu gouda, nastrouhaného |
100 g oblíbeného měkkého salámu |
3 rozšlehaná vejce |
1 hrnek polohrubé mouky |
sůl, muškátový oříšek |
hladkolistá petrželka |
doplňkově podle sezony – rajčátka, sušená rajčata, olivy, karotka, kořenová zelenina nastrouhaná, špenát, kadeřávek, kapusta, jarní cibulka nebo šalotka a cokoli dalšího, co máte rádi |
POSTUP:
- Nastrouhanou cuketu, sýr, uzeninu a další zeleninu v míse promíchejte.
- Osolte, opepřete, doplnit můžete také čerstvé bylinky jako petržel, pažitku, koriandr, bazalku.
- Přidejte mouku a promíchejte. Pečte při 180 °C 35–40 minut ve vymazaném pekáčku nebo ve formě s pečicím papírem.
Tip: Cukeťák je výborný teplý i studený. Skvěle chutná s kimči, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem.
Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille
Recepty
Rajčatová galetka
INGREDIENCE | |
---|---|
Na těsto: | Na náplň: |
200 g hladké mouky | 4 středně velká rajčata (nakrájená na tenká kolečka) |
100 g studeného másla (nakrájeného na kostky) | 1 středně velká cibule (nakrájená na tenká kolečka) |
100 g tvrdého sýra (např. gouda) | |
1/2 lžičky soli | 2 lžíce čerstvé nasekané bazalky |
vejce | 2 lžíce extra panenského olivového oleje |
2–3 lžíce studené vody | sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti |
POSTUP:
- Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku a sůl. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty ho vmíchejte do mouky, dokud nevznikne drobivá konzistence.
- Poté přidejte vejce, postupně přilévejte studenou vodu. Míchejte prsty nebo lžící, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu studené vody.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na 30 minut odležet do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a cibuli. Nastrouhejte tvrdý sýr a nasekejte bazalku.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na pomoučeném vále. Vytvořte z něj kruh s průměrem asi 25 cm.
- Na rozválené těsto dejte střídavě rajčata a cibuli. Pět centimetrů okraje nechte bez náplně. Posypejte nasekanou bazalkou a nastrouhaným sýrem.
- Použijte sůl a čerstvě mletý pepř a pokapejte těsto olejem.
- Okraje těsta složte přes náplň, aby vznikla volně otevřená galetka.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
- Hotovou galetku nechte krátce vychladnout a podávejte.
Jacket potatoes: pečené brambory s náplní
Recepty
Španělská bramborová tortilla
INGREDIENCE |
---|
500 g brambor |
200 g žluté cibule |
5 ks vajec |
400 ml olivového oleje |
2 stroužky česneku |
2 větvičky rozmarýnu |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně 0,5 cm.
- Do hlubší pánve dejte olivový olej. Přidejte brambory, větší špetku soli a pepře, rozmarýn a rozmáčknuté stroužky česneku. Promíchejte a na mírném ohni nechte brambory v oleji vařit (tzv. konfitovat). Dávejte pozor, aby se olej příliš nezahříval, ale jen lehce probublával. Brambory konfitujte do poloměkka – přibližně 20 minut.
- Poté do pánve přidejte nakrájenou cibuli, promíchejte a dále konfitujte až do úplného změknutí brambor. Poté z pánve vytáhněte rozmarýn a česnek. Zbylý obsah pánve přeceďte, brambory s cibulí nechte stranou. Nepřepálený, rozmarýnem a česnekem příjemně provoněný olej si uchovejte pro jiný recept.
- V míse rozšlehejte vejce. Osolte a přidejte přecezené brambory s cibulí. Vše pořádně promíchejte a celou směs nalijte zpět do pánve, kde jste konfitovali brambory. Přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni péct.
- Po 5 minutách pokličku sundejte, vařečkou směs po stranách lehce odhrňte, tak aby se rozšlehaná vejce dostala na všechny strany a nezůstala jen na středu. Přikryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.
- Když je tortilla dostatečně pevná a ze spodní strany upečená, pomocí talíře ji převraťte na druhou stranu, znovu vraťte do pánve, zakryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.
- Po upečení pánev z plotny odstavte a nechte tortillu pod poklicí 10–15 minut odpočívat.
TIP: Tato tortilla je výborná i druhý den jako studená snídaně nebo ji můžete podávat jako přílohu k různým masům.
Vaření a pečení s pivem
Recepty
Caesar salát
INGREDIENCE | |
---|---|
1 římský salát | Na dresing: |
2 ks kuřecích prsou | 50 g majonézy |
2 plátky toastového chleba | 50 g bílého jogurtu |
olivový olej | 2 filety sardelek |
sůl | ½ lžičky hrubozrnné hořčice |
pepř | ½ lžičky kremžské hořčice |
10 g jemně strouhaného parmazánu | |
1 stroužek česneku | |
pár kapek citronové šťávy | |
pár kapek olivového oleje |
POSTUP:
- Dejte rozpálit gril na 180 °C.
- Během zahřívání grilu nakrájejte celý římský salát a 2 plátky toastového chleba. Na grilovací plochu dejte trochu olivového oleje a opečte krutonky z obou stran do zlatova.
- Jakmile máte hotové krutonky, zvyšte teplotu grilu na 210 °C a následně na něm ugrilujte kuřecí prsa.
- Připravte dresing – všechny uvedené ingredience smíchejte v uvedeném poměru.
- Salát promíchejte s dresingem, přendejte na talíř a přidejte krutonky a hoblinky parmazánu.
Salát jako hlavní jídlo
Recepty
Kukuřičná žebírka podle kuchaře Huga Hromase
INGREDIENCE |
---|
4 kukuřice |
0,1 l bourbonu |
150 g másla |
0,1 l extra panenského olivového oleje |
lžíce grilovacího koření |
hrst majoránky |
POSTUP:
- Z palic kukuřice odkrojte špičku a spodní část.
- Kukuřice překrojte napůl a každou polovinu ještě podélně rozčtvrťte ostrým nožem.
- Vzniknou krátká kukuřičná žebírka, která marinujte ve směsi vytvořené z olivového oleje a grilovacího koření.
- Naložená kukuřičná žebírka zprudka grilujte nad rozžhaveným uhlím, následně je vložte do nachystané pánve.
- V momentě, kdy je kukuřice ugrilována, přidejte do pánve bourbon, krátce zahřejte a zapalte. Do hořícího bourbonu přidejte kus másla a míchejte, dokud směs nezhoustne a alkohol nevyhoří.
- Žebírka podávejte s BBQ omáčkou, majonézou nebo jinou omáčkou podle vlastní chuti. Případně ozdobte hrstí majoránky.
Oblíbené recepty z mletého masa
Recepty
Makové šúľance a karamelizované blumy
INGREDIENCE | |
---|---|
Šúľance: | Karamelizované blumy: |
500 g brambor | 8 ks blum |
100 g hrubé mouky | 100 g cukru krupice |
100 g hladké mouky + 30 g na podsypání | 3–4 ks badyánu |
2 žloutky | ½ celé skořice |
100 g másla | 100 ml portského vína |
70 g mletého máku | 50 ml balzamikového octa |
1–2 lžíce moučkového cukru | |
1/2 lžičky soli | |
100 g kvalitní zakysané smetany nebo bílého jogurtu (na servis) |
POSTUP:
- Makové šúľance: Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Obě mouky prosejte, přisypte k nastrouhaným bramborám, přidejte dva žloutky a sůl. Na pomoučené pracovní ploše vypracujte hladké nelepivé těsto. Pokud se vám zdá, že je těsto příliš mazlavé, můžete použít více mouky. Pozor ale, aby nebylo příliš hutné.
- Těsto rozdělte na 4 části a ze všech vyválejte dlouhé válečky. Z nich odkrojte noky o délce asi 2 cm. Rukama z nich vytvarujte šúľance tak, aby byly kraje o něco tenčí než střed.
- Šúľance vařte ve vroucí vodě. Hotové budou, až vyplavou na hladinu. Poté je přendejte do misky, zalijte rozpuštěným máslem smíchaným s moučkovým cukrem a přidejte mletý mák. Opatrně vše promíchejte.
- Karamelizované blumy: Blumy omyjte, rozpulte a vyndejte pecky.
- Do pánve nasypte krupicový cukr a nechte rozpustit na světlý karamel. Poté k němu přidejte blumy, rozřízlou stranou dolů, badyán a skořici.
- Zalijte portským vínem a balzamikovým octem. Na mírném plameni nechte probublávat asi 10 minut. Karamel nejprve ztvrdne, ale postupně se začne znovu rozpouštět.
- V půlce vaření můžete blumy otočit. Víno s karamelem by se mělo zredukovat až na sirupovou konzistenci. Poté odstavte a můžete servírovat.
Vegetariánský burger pětkrát jinak
Recepty
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky