Hlavní obsah

Tipy na chutné svačiny pro děti i dospělé

První jídlo dělá den. Platí to pro dospělé, a pro školáky ještě víc. Ze snídaně a svačiny čerpá tělo i mozek energii a potřebné látky pro bezchybné fungování. Proto byste neměli gastronomický start odbýt. Inspiraci nabízí Michal Hrubeš, šéfkuchař úspěšného českého bistra světového střihu Moje Kredenc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Toast s avokádem a pečenými tomaty

Článek

Toast s avokádem a pečenými tomaty

INGREDIENCE
2 plátky bílého italského chleba 1 avokádo
1 vyzrálé rajče4 cherry rajčátka
½ citronu½ červené cibule
stroužek česnekučerstvé chilli papričky dle chuti
olivový olejsůl, pepř

POSTUP:

  1. Cherry rajčátka položte na plech na pečicí papír. Osolte, opepřete, pokapejte je olivovým olejem a upečte v troubě, asi 10 minut na 180 °C.
  2. Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužinu. Rozmačkejte ji v míse vidličkou, přidejte citronovou šťávu, pepř a sůl.
  3. Z rajčete odstraňte jádřinec a dužninu nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak cibuli, česnek a chilli. Vše promíchejte s avokádem.
  4. Plátky chleba opečte nasucho, potřete avokádovou směsí a navrch položte upečená rajčátka.

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Recepty

Porridge - ovesná kaše

Foto: Jan Handrejch, Právo

Porridge

INGREDIENCE
300 ml mléka (lze nahradit rýžovým, ovesným nebo kokosovým)špetka soli
120 g ovesných vloček (můžete přes noc namočit do mléka)med
20 g cukruovoce

POSTUP:

  1. Do mléka zamíchejte ovesné vločky a dejte vařit (nejlépe v rendlíku s nepřilnavým dnem) na mírném plamenu.
  2. Přidejte sůl a cukr.
  3. Míchejte, aby se kaše nepřichytávala ke dnu, a vařte, dokud nezhoustne.
  4. Poté ji odstavte a nechte ještě minutu odpočívat. Podávejte s medem a čerstvým ovocem.

Snídaně, které vám pomohou zdravě zhubnout

Recepty

Francouzský toast s ovocem

Foto: Jan Handrejch, Právo

Francouzský toast s ovocem

INGREDIENCE
2 plátky bílého toastového chleba150 ml mléka
1 vejce20 g másla
5 g medušpetka mleté skořice
moučkový cukr na posypáník podávání ovoce, šlehačka, zakysaná smetana

POSTUP:

  1. V míse rozšlehejte mléko, vejce, skořici a med.
  2. Na středním ohni na pánvi (nejlépe s nepřilnavým dnem) rozehřejte máslo. Plátky toastového chleba nechte pořádně nasáknout ve vaječné směsi a zvolna usmažte na másle po obou stranách dozlatova.
  3. Opečený chléb posypte moučkovým cukrem, ozdobte ovocem a šlehačkou, výborná bude také kombinace se zakysanou smetanou.

Recepty z Valašska: brynzové halušky, osúch, frgál a podlesníky

Recepty

Sendvič s goudovou pomazánkou

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sendvič s goudovou pomazánkou

INGREDIENCE
2 plátky toastového chleba (nebo jiného pečiva)špetka hořčice
60 g sýru gouda 48 %, vcelkučesnek dle chuti
30 g majonézypažitka

POSTUP:

  1. Goudu nakrájejte na malinké kostičky o velikosti 3–5 mm.
  2. Promíchejte je s majonézou a hořčicí, dochuťte prolisovaným česnekem.
  3. Plátky chleba překrojte na trojúhelníky, jeden trojúhelník vždy namažte, posypte pažitkou a přiklopte druhým.

Recepty na zdravé a chutné pomazánky

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Související témata:

Výběr článků

Načítám