Hlavní obsah

Sýrové recepty od šéfkuchaře Hynka Vávry

Úsměv na rtech vám vykouzlí nejen vyslovení slova sýr, ale především sýrové recepty od Hynka Vávry, restauratéra a executive chefa slavné průhonické Hliněné bašty.

Foto: Milan Malíček , Právo

Sýrová roláda

Článek

Sýrová roláda

INGREDIENCE:
500 g eidamupažitka
400 g pomazánkového másla 2 kapie
200 g másla sůl, pepř
200 g čedaru

POSTUP:

  1. Eidam vložte do uzavíratelného sáčku a v horké lázni nechte povolit.
  2. Mezitím ušlehejte z pomazánkového másla, 70 g másla a nasekané pažitky krém.
  3. Do něj zamíchejte velmi drobně nasekanou kapii.
  4. Rozpuštěný eidam postříkejte vodou a válečkem rozválejte na placku. Tu přendejte na fresh fólii.
  5. Na eidamovou placku rozložte plátky čedaru, potřete je zbylým máslem, připraveným krémem a zabalte do válečku.
  6. Fólii utáhněte a roládu nechte v lednici vychladnout.
  7. Ztuhlou roládu krájejte na plátky.

Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat

Recepty

Vege burger z řepy a kozího sýru

Foto: Milan Malíček, Právo

Vege burger z řepy a kozího sýru

INGREDIENCE:
2 střední červené řepy červená cibule
400 g kozího sýru s plísnínakládané brusinky
2 ks bílého pečiva (žemle) burgerové bulky
hrnek mléka kelímek zakysané smetany
tymián, rozmarýn stroužek česneku
olej na smaženílistová petržel, bazalka, pažitka, kopr
rajčata sůl a pepř
rukola

POSTUP:

  1. Červené řepy upečte v troubě (150 °C, 2 hodiny). Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte.
  2. Žemle namočte do mléka.
  3. K řepě nastrouhejte polovinu kozího sýru, přidejte nasekaný rozmarýn, tymián a vymačkanou žemlí směs zahustěte.
  4. Ze směsi vytvarujte burgery.
  5. Burgery zprudka opečte na tenké vrstvě rozehřátého oleje.
  6. Přendejte je na plech s pečicím papírem, na každý položte plátek kozího sýru a v troubě nebo pod grilem zapečte.
  7. Zároveň opečte bulky.

Bylinková omáčka: Smíchejte nasekanou bazalku, pažitku, kopr a petržel se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Kompletace: Na rozkrojenou a opečenou bulku dejte bylinkovou omáčku, rajče, rukolu, cibuli, opečený burger se zapečeným sýrem, navrch opět bylinkovou omáčku a brusinky.

Recepty s těstovinami z celého světa

Recepty

Sýrové krokety

Foto: Milan Malíček, Právo

Sýrové krokety

INGREDIENCE:
400 g goudy nebo eidamu 2 hrsti strouhanky
100 g sýru comté hladká mouka, vejce, strouhanka na trojobal
3 vejceolej na osmažení

POSTUP:

  1. Sýry středně jemně nastrouhejte, přidejte vejce a strouhanku.
  2. Vytvořte pevné těsto, ze kterého vytvarujete malé kuličky (cca 5 cm průměr).
  3. Kuličky obalte dvakrát v trojobalu a usmažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova (musí v oleji plavat).
  4. Vyndejte je, až zezlátnou a vyplavou k povrchu.

Tip šéfkuchaře: Aby sýr při smažení nevytekl, je třeba obalit krokety dvakrát, vytvořit z trojobalu silnější stěnu. Smažte na 180–190 °C.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Tvarůžkový tatarák

Foto: Milan Malíček, Právo

Tvarůžkový tatarák

INGREDIENCE: Dle chuti:
5 ks tvarůžků (1 balení) jarní cibulka
1 červená cibulepažitka
2 kyselé okurky omáčka sriracha
1 lžíce hořčice worcesterská omáčka
100 ml černého pivachilli paprička
1 lžička sladké mleté paprikysůl, pepř, česnek
chleba a sádlo na topinky

POSTUP:

  1. Tvarůžky nakrájejte na malé kostičky a nechte den v pokojové teplotě zavřené ve sklenici.
  2. Sýr pak přendejte do misky, zastříkněte pivem, přidejte hořčici, srirachu, sladkou papriku, worcester a nechte odstát.
  3. Nakrájejte nadrobno papričku, cibuli, pažitku, rozmáčkněte česnek a vše promíchejte se sýrem. Nasucho nebo na sádle opečte chléb.
  4. Tvarůžkový tatarák namažte na topinky a ozdobte jarní cibulkou.

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Recepty

Sýrové fondue

Foto: Milan Malíček, Právo

Sýrové fondue

INGREDIENCE:
200 ml bílého vínašpetka muškátového oříšku
1 lžíce kukuřičného škrobu stroužek česneku
500 g ementálu čerstvě namletý bílý pepř
500 g gruyerepečivo

POSTUP:

  1. V míse smíchejte nahrubo nastrouhané sýry s kukuřičným škrobem.
  2. Na sporáku velmi zvolna přiveďte k varu víno se stroužkem česneku.
  3. Česnek vyndejte a do vína postupně zašlehávejte nastrouhaný sýr, omáčku musíte neustále míchat.
  4. Až dosáhnete krémové, hladké konzistence, dochuťte fondue nastrouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem.
  5. Sýrový krém přelijte do nádoby z fondue soupravy a s hořlavou pastou pod nádobou postavte doprostřed stolu.

Servírování: Podávejte s bagetou či chlebem nakrájeným na kousky. Napichujte je na speciální vidličky a namáčejte v sýru. Do sýrového fondue můžete namáčet vlastně cokoli, co doma najdete. Od zeleniny po kousky masa.

Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hliněná bašta

Výběr článků

Načítám