Článek
Sýrová roláda
INGREDIENCE: | |||
---|---|---|---|
500 g eidamu | pažitka | ||
400 g pomazánkového másla | 2 kapie | ||
200 g másla | sůl, pepř | ||
200 g čedaru |
POSTUP:
- Eidam vložte do uzavíratelného sáčku a v horké lázni nechte povolit.
- Mezitím ušlehejte z pomazánkového másla, 70 g másla a nasekané pažitky krém.
- Do něj zamíchejte velmi drobně nasekanou kapii.
- Rozpuštěný eidam postříkejte vodou a válečkem rozválejte na placku. Tu přendejte na fresh fólii.
- Na eidamovou placku rozložte plátky čedaru, potřete je zbylým máslem, připraveným krémem a zabalte do válečku.
- Fólii utáhněte a roládu nechte v lednici vychladnout.
- Ztuhlou roládu krájejte na plátky.
Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat
Vege burger z řepy a kozího sýru
INGREDIENCE: | |||
---|---|---|---|
2 střední červené řepy | červená cibule | ||
400 g kozího sýru s plísní | nakládané brusinky | ||
2 ks bílého pečiva (žemle) | burgerové bulky | ||
hrnek mléka | kelímek zakysané smetany | ||
tymián, rozmarýn | stroužek česneku | ||
olej na smažení | listová petržel, bazalka, pažitka, kopr | ||
rajčata | sůl a pepř | ||
rukola |
POSTUP:
- Červené řepy upečte v troubě (150 °C, 2 hodiny). Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte.
- Žemle namočte do mléka.
- K řepě nastrouhejte polovinu kozího sýru, přidejte nasekaný rozmarýn, tymián a vymačkanou žemlí směs zahustěte.
- Ze směsi vytvarujte burgery.
- Burgery zprudka opečte na tenké vrstvě rozehřátého oleje.
- Přendejte je na plech s pečicím papírem, na každý položte plátek kozího sýru a v troubě nebo pod grilem zapečte.
- Zároveň opečte bulky.
Bylinková omáčka: Smíchejte nasekanou bazalku, pažitku, kopr a petržel se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
Kompletace: Na rozkrojenou a opečenou bulku dejte bylinkovou omáčku, rajče, rukolu, cibuli, opečený burger se zapečeným sýrem, navrch opět bylinkovou omáčku a brusinky.
Recepty s těstovinami z celého světa
Sýrové krokety
INGREDIENCE: | |||
---|---|---|---|
400 g goudy nebo eidamu | 2 hrsti strouhanky | ||
100 g sýru comté | hladká mouka, vejce, strouhanka na trojobal | ||
3 vejce | olej na osmažení |
POSTUP:
- Sýry středně jemně nastrouhejte, přidejte vejce a strouhanku.
- Vytvořte pevné těsto, ze kterého vytvarujete malé kuličky (cca 5 cm průměr).
- Kuličky obalte dvakrát v trojobalu a usmažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova (musí v oleji plavat).
- Vyndejte je, až zezlátnou a vyplavou k povrchu.
Tip šéfkuchaře: Aby sýr při smažení nevytekl, je třeba obalit krokety dvakrát, vytvořit z trojobalu silnější stěnu. Smažte na 180–190 °C.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Tvarůžkový tatarák
INGREDIENCE: | Dle chuti: | ||
---|---|---|---|
5 ks tvarůžků (1 balení) | jarní cibulka | ||
1 červená cibule | pažitka | ||
2 kyselé okurky | omáčka sriracha | ||
1 lžíce hořčice | worcesterská omáčka | ||
100 ml černého piva | chilli paprička | ||
1 lžička sladké mleté papriky | sůl, pepř, česnek | ||
chleba a sádlo na topinky |
POSTUP:
- Tvarůžky nakrájejte na malé kostičky a nechte den v pokojové teplotě zavřené ve sklenici.
- Sýr pak přendejte do misky, zastříkněte pivem, přidejte hořčici, srirachu, sladkou papriku, worcester a nechte odstát.
- Nakrájejte nadrobno papričku, cibuli, pažitku, rozmáčkněte česnek a vše promíchejte se sýrem. Nasucho nebo na sádle opečte chléb.
- Tvarůžkový tatarák namažte na topinky a ozdobte jarní cibulkou.
Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček
Sýrové fondue
INGREDIENCE: | |||
---|---|---|---|
200 ml bílého vína | špetka muškátového oříšku | ||
1 lžíce kukuřičného škrobu | stroužek česneku | ||
500 g ementálu | čerstvě namletý bílý pepř | ||
500 g gruyere | pečivo |
POSTUP:
- V míse smíchejte nahrubo nastrouhané sýry s kukuřičným škrobem.
- Na sporáku velmi zvolna přiveďte k varu víno se stroužkem česneku.
- Česnek vyndejte a do vína postupně zašlehávejte nastrouhaný sýr, omáčku musíte neustále míchat.
- Až dosáhnete krémové, hladké konzistence, dochuťte fondue nastrouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem.
- Sýrový krém přelijte do nádoby z fondue soupravy a s hořlavou pastou pod nádobou postavte doprostřed stolu.
Servírování: Podávejte s bagetou či chlebem nakrájeným na kousky. Napichujte je na speciální vidličky a namáčejte v sýru. Do sýrového fondue můžete namáčet vlastně cokoli, co doma najdete. Od zeleniny po kousky masa.
Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille
Může se vám hodit na Firmy.cz: Hliněná bašta