Článek
Tvarohové knedlíky s meruňkami
INGREDIENCE: | |
---|---|
350 g meruněk (mohou být i kompotované) | 100 g hrubé mouky |
350 g měkkého tvarohu (v kostce ve staniolu, ne ve vaničce) | 100 g jemné krupičky |
80 g změklého másla | špetka soli |
1 vejce | strouhaný tvrdý tvaroh a moučkový cukr na posypání |
100 g brambor | rozpuštěné máslo na polití |
POSTUP:
- Brambory ve slupce uvařte doměkka, nechte je vychladnout a poté oloupejte. Změklé máslo utřete do pěny a smíchejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli.
- Přidejte vychladlé najemno nastrouhané brambory, krupičku s moukou a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.
- Ovoce omyjte a osušte. Rozdělte na půlky a opatrně vypeckujte. Těsto rozdělte na kousky přiměřené velikosti. Ruce si zlehka poprašte moukou a poté z těsta vytvořte vždy malou tenkou mističku s důlkem – doprostřed posaďte polovinu meruňky a pevně zabalte. Mezi dlaněmi poválejte dokulata.
- Knedlíky vkládejte do mírně osolené vroucí vody a vařte zvolna 10 až 12 minut. Na talíři pak každou porci posypejte nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem.
TIP: Pokud chcete knedlíky trochu přisladit, nepřidávejte cukr do těsta, tam by dělal neplechu. Raději přisypejte malou lžičku dovnitř k ovoci. Tento trik oceníte například u méně sladkých druhů nebo když není ovoce dokonale vyzrálé.
Recepty na 4 jídla z jedné pečeně
Brynzáky
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g brambor | 60 g hrubé mouky |
400 g brynzy | 60 g jemné krupičky |
1 vejce | sůl |
K podávání: | |
200 g libovější slaniny | 1–2 polévkové lžíce sádla |
2 větší cibule |
POSTUP:
- Brambory neloupejte a rovnou je uvařte v osolené vodě. Nejlépe je připravit si je už den předem. Až před přípravou brynzáků je oloupejte a nastrouhejte je najemno.
- Nadrobte k nim brynzu, zamíchejte, přidejte vajíčko, hrubou mouku a krupičku. Propracujte. Než dochutíte solí, raději těsto ochutnejte, brynza sama o sobě bývá slaná.
- Z těsta odtrhávejte kousky o velikosti zhruba 4 cm. Vařte je v páře po dobu 10 až 15 minut.
- K podávání: Slaninu nakrájejte na větší kostky a opékejte na pánvi. Ve vypečeném tuku orestujte nakrájenou cibuli. Pokud by bylo tuku málo, přidejte sádlo.
- Brynzáky servírujte posypané slaninou s cibulí. Troška omastku z pánve jejich chuť ještě podtrhne.
Poctivé recepty z českých superpotravin
Karlovarské koule
INGREDIENCE: | |
---|---|
10 rohlíků nebo housek | špetka muškátového květu |
250 ml mléka | 100 g hrubé mouky |
3 vejce | sůl |
2 hrsti sekané petrželky |
POSTUP:
- Pečivo nakrájejte na kostičky. Namočte je do mléka. Vajíčka rozdělte – bílky nechte zatím stranou a žloutky přidejte k nakrájenému pečivu.
- Vše promíchejte, přidejte petrželku, muškátový květ, mouku a osolte. Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.
- Pokud by byla hmota příliš lepivá, zahustěte těsto trochou mouky. Poté z něj vytvarujte menší pevnější koule. Zabalte je do potravinářské fólie a vařte v páře přibližně 18 minut.
TIP: Karlovarské koule výborně chutnají ke guláši, který si připravíte tak, že cibuli (polovinu váhy masa) orestujete dozlatova na sádle. Přidejte nasekaný česnek a větší kostky hovězí kližky. Osolte, opepřete, přidejte kmín, trochu rajského protlaku a plnotučnou hořčici a vše nechte krátce opéct. Poprašte mletou paprikou a podlijte dvěma až třemi naběračkami vývaru smíchaného s černým pivem (na 1,2 kg kližky celkem k podlévání 500 ml piva a 2 l vody). Nechte odpařit do vysmahnutí.
Toto zopakujte zhruba třikrát. Pak nalijte pod guláš zbývající směs vývaru a piva a vařte do změknutí masa. Před dovařením rozmíchejte v omáčce vychladlou jíšku ze sádla a hladké mouky. Vařte 10 minut. Dochuťte majoránkou a česnekem.
Oblíbené recepty z arabské kuchyně
Patricijský knedlík s pečeným králíkem a špenátem
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g králičích, případně kuřecích jater | 200 g kešu oříšků |
100 g anglické slaniny | 2 stroužky česneku |
8 rohlíků | špetka muškátového oříšku |
200 ml mléka | sůl a pepř |
2 vejce | na případné zahuštění trocha strouhanky |
hrst petržele kudrnky |
POSTUP:
- Rohlíky nakrájené na kostičky namočte do mléka a žloutků. Z bílků vyšlehejte tužší sníh. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Játra očistěte a také nakrájejte. Na pánvi nejdřív zlehka opečte slaninu, aby pustila tuk.
- Potom orestujte játra a nasekaný česnek. Vše přesuňte do mísy k namočenému pečivu. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- Kešu oříšky nasekejte a polovinu množství přisypte k masové směsi. Přidejte nakrájenou kudrnku a propracujte. Jako poslední zlehka vmíchejte našlehaný sníh. Protože velmi záleží na druhu a stáří použitého pečiva, budete možná potřebovat přidat trochu strouhanky, aby těsto mělo dobrou soudržnost.
- Z těsta vytvořte malé kulaté knedlíčky a obalte je ve zbytku nasekaných oříšků. Vařte v páře zhruba 15 minut. Dobu vaření je nutné přizpůsobit velikosti knedlíčků.
- Při vaření v páře oříšky příjemně změknou. Ve vroucí vodě by se odlepily, proto tato metoda přípravy není vhodná.
- Podávejte k pečenému králíkovi se špenátem: králíka naporcujte, prošpikujte a potřete rozmačkaným česnekem a dijonskou hořčicí, osolte a pokmínujte. Maso rozložte do pekáče, přidejte bobkový list a nové koření a posypte nakrájeným zbytkem slaniny, mírně podlijte.
- Přiklopený pekáč vložte do rozehřáté trouby na 190 až 200 °C, po půl hodině teplotu stáhněte na 180 °C. Pečte dvě hodiny, podle potřeby podlévejte. Přibližně 20 minut před koncem pečení pekáč odklopte a dopečte dozlatova.
- Na tuku nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a krátce duste pod pokličkou. Dejte pozor, aby si zachoval konzistenci, a nenechávejte jej dusit příliš dlouho. Osolte, opepřete a dolaďte utřeným česnekem.
Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky
Kynutý houskový knedlík s brusinkami
INGREDIENCE: | |
---|---|
550 g hrubé mouky | 1 vejce |
270 ml mléka | 1 rohlík |
20 g droždí | sůl |
200 g sušených brusinek |
- Do prosáté mouky nalijte vlažné mléko. Přisypejte sušené brusinky, nadrobené droždí, vejce a sůl. Vše dobře promíchejte a vypracujte vláčné těsto.
- Rohlík nakrájejte na kostičky a zapracujte do těsta. Vytvarujte dvě šišky a nechte je 25 minut vykynout. Vařte buď v páře zhruba 25 minut, nebo ve vodě cca 20 minut. Krájejte nejlépe nití.
TIP: Brusinkové knedlíky jsou ideální přílohou ke svíčkové.
Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky