Článek
Větrníky
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na korpusy: | |
150 ml vody | 2 vejce |
50 g másla | 2 bílky |
80 g hladké mouky | fondánová poleva v prášku |
špetka soli | kulér (potravinové barvivo) |
Na pudinkovou šlehačku: | |
250 ml mléka | 100 g másla |
sáček vanilkového pudinku | lžíce cukru moučka |
80 ml smetany ke šlehání | |
Na karamelovou šlehačku: | |
28 g cukru krupice | 180 ml smetany ke šlehání |
POSTUP:
- Korpusy: Vodu s máslem a solí přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, kastrůlek odstavte, přisypte mouku a promíchejte. Vznikne hrudkovitá směs.
- Kastrůlek vraťte na plotýnku a dál, ne příliš zprudka, zahřívejte a míchejte vařečkou. Vytvoří se hladká koule, která se nelepí na stěny. Míchejte a dál zahřívejte ještě dvě minuty, pak odpálené těsto vyklopte do mísy.
- Až trochu zchladne, zapracujte (v robotu) vajíčka, nakonec i samotné bílky.
- Troubu předehřejte na 200 °C (s horkovzduchem na 180 °C). Větrníky nastříkejte s dostatečnými mezerami na plech s pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Po čtvrt hodině teplotu snižte o 20 stupňů a dopečte dorůžova.
- Vychladlé korpusy větrníků rozkrojte, horní část potáhněte fondánovou polevou (prášek rozmíchejte v teplé vodě), obarvenou trochou kuléru.
- Pudinková šlehačka: Uvařte pudink, poté jej dejte vychladit. Ušlehejte šlehačku. Máslo s cukrem ušlehejte do pěny. Zchladlý vanilkový pudink rozšlehejte a smíchejte s máslovou pěnou a se šlehačkou.
- Karamelová šlehačka: Cukr roztavte do světle hnědé barvy na karamel. Do této hmoty opatrně vmíchejte horkou smetanu. Na mírném plamenu nechte karamel rozvařit, až v něm nejsou hrudky. Nechte vychladit.
- Dokončení: Na spodní část korpusů sáčkem nastříkejte pudinkovou šlehačku, na její povrch karamelovou šlehačku. Větrníky nakonec uzavřete horní potaženou částí.
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Vánoce
Ovocné košíčky
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
210 g hladké mouky | 2 žloutky |
30 g cukru moučka špetka soli | |
100 g másla | citronová kůra |
Na krém: | |
350 ml mléka | 20 g moučkového cukru |
150 g másla | 1 sáček vanilkového pudinku |
2 vanilkové cukry | |
K dokončení: | |
ovoce dle sezony | formičky na košíčky |
1/2 sáčku čirého dortového želé Dr. Oetker | cukrářský sáček |
100 g cukru krystal |
POSTUP:
- Těsto: Na vále zpracujte suroviny na těsto, z něj vytvořte váleček a nechte ho v lednici asi 30 minut odležet. Z těsta odkrajujte kousky, kterými naplníte formičky. Pečte na 160 °C asi 12 minut (podle trouby). Ještě teplé košíčky snadno vyklopíte.
- Náplň: Uvařte pudink. Změklé máslo ušlehejte s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem, přidejte vychladlý pudink a prošlehejte. Krém nastříkejte do košíčků. Nechte ho ztuhnout, pak ozdobte ovocem a počkejte, až vychladne.
- Podle návodu uvařte želé. Až trochu zchladne, mašlovačkou potřete ovoce na košíčkách. Nechte v lednici nejlépe do druhého dne.
Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů
Recepty
Ořechové kostky
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
150 g cukru moučka | 160 ml mléka |
2 vejce | 250 g polohrubé mouky |
75 g másla | 1 prášek do pečiva |
60 g mletých ořechů | špetka soli |
Na krém: | |
350 ml mléka | 150 g másla |
20 g moučkového cukru | 8 g kakaa |
1 sáček vanilkového pudinku | 2 lžíce rumu |
Na dokončení: | |
2 čokolády na vaření (na polevu) |
POSTUP:
- Těsto: Cukr, žloutky a máslo ušlehejte do pěny, přidejte vlažné mléko, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Lehce přimíchejte sníh z bílků.
- Těsto rozetřete na pečicí papír a upečte dorůžova na 170 °C, asi 20 min. Vychladlý plát překrojte na dva stejně velké kusy.
- Krém: Uvařte pudink s cukrem a dejte ho vychladit. Do vychladlé směsi zašlehejte máslo, rum a kakao.
- Dokončení: Na spodní plát těsta rozetřete polovinu krému a přiklopte druhým plátem. Druhou polovinou krému potřete povrch. Dejte ztuhnout do ledničky nejlépe do druhého dne.
- Po vyjmutí z lednice nakrájejte kostky a namáčejte je v rozpuštěné čokoládě. Kostky můžete dozdobit oříšky.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Recepty
Punčové řezy
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na korpus: | |
4 vejce | 200 g hladké mouky |
6 lžic vody | 1 prášek do pečiva |
200 g cukru krupice | džem na promazání (jahodový, malinový, rybízový) |
Na punčový sirup: | |
500 ml malinového sirupu | 1 lžička punčového aroma |
100 ml vody | |
Na polevu: | |
250 g moučkového cukru | 2 lžíce citronové šťávy |
1 lžíce vařící vody | špetka soli |
POSTUP:
- Korpus: Oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte vodu, zlehka zašlehejte prosátou mouku i prášek do pečiva.
- Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Pečte na plechu s pečicím papírem cca 20 minut na 180 °C. Upečený vychladlý korpus rozdělte na tři stejné časti.
- Punčový sirup: V hrnci svařte všechny ingredience. Jednu část korpusu nakrájejte na stejně široké pruhy (cca 4 cm). První korpus potřete džemem.
- Jako druhou vrstvu pokládejte druhý pruh korpusu, ještě nakrájený na pruhy. Každý druhý z nich namočte v punčovém sirupu. Takto vznikne prostřední mramorovaná vrstva. (Zbylým sirupem polijte ještě jednou už namočené pruhy korpusu v této vrstvě.)
- Poté celou druhou vrstvu potřete džemem a položte na ni poslední, třetí korpus. Zatižte prázdným plechem a dejte na noc do lednice.
- Dokončení: Druhý den si připravte polevu, kdy utřete prosátý cukr, vodu a citronovou šťávu. Polevu rozetřete na korpus a ostrým nožem nakrájejte řezy. Povrch můžete ozdobit cákanci rozpuštěné čokolády.
Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami
Recepty
Štafetky
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
6 vajec (bílky) | 80 g hladké mouky |
125 g cukru krupice | 80 g mletých lískových nebo vlašských ořechů |
Na krém: | |
100 ml silné černé kávy | 200 ml mléka |
160 g cukru krupice | sáček vanilkového pudinku |
40 g másla | čokoláda na polevu |
POSTUP:
- Těsto: Z vaječných bílků ušlehejte pevný sníh. Zašlehejte do něj cukr a opatrně vmíchejte mouku a ořechy. Těsto opatrně rozetřete na plech s pečicím papírem v co nejtenčí vrstvě.
- Pečte v předehřáté troubě na 165 °C 15 až 20 minut. Nechte vychladnout a poté odstraňte papír z korpusu.
- Krém: Uvařte pudink a kávu spařte vařící vodou. Vychladlý pudink šlehejte na střední rychlost, přidejte změklé máslo a pomalu přilévejte vlažnou kávu. Šlehejte do pěny.
- Krém rozetřete na korpus, stočte po delší straně do rolády a dejte ztuhnout do lednice. Po ztuhnutí roládu nakrájejte na pěticentimetrové díly. Konce rolády namáčejte v čokoládové polevě.
Recept na větrníky podle cukrářky Ivety Fabešové
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - Pečení a moučníky