Článek
Nepečené kokosové tyčinky
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka | 250 g strouhaného kokosu |
100 g moučkového cukru | 3 lžíce slaného karamelu |
1 vanilkový cukr | čokoládová poleva |
POSTUP:
- Do poloviny kokosové hmoty zapracujte slaný karamel. Z těsta vyválejte dvě stejné placky silné cca 2 cm, bílou a béžovou. Položte je na sebe, překrojte napůl, opět položte na sebe a válečkem rozválejte.
- Vzniklou placku nakrájejte na obdélníčky. Z okrajů můžete vytvarovat kuličky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu, do ní pak tyčinky namáčejte. Nechte je okapat na mřížce nad pečicím papírem.
TIP : Část těsta lze místo karamelem ochutit džemem a povrch ještě před ztuhnutím polevy posypat oříšky.
Vietnamská kuchyně u vás doma
Voňavé špízy
INGREDIENCE: | |
---|---|
600 g kuřecích prsou | olej na smažení |
Na marinádu: | |
4 lžíce sladkokyselé omáčky | 2 stroužky česneku |
2 lžíce rybí omáčky | 1 lžíce červené kari pasty |
1 lžíce sójové omáčky | chilli papričky dle chuti |
K obalení: | |
rýžová mouka | 1/2 lžičky prášku do pečiva |
3 vejce | špetka soli |
2 lžíce ledové vody | strouhanka + kokos (1:1) |
lžička hladké mouky | |
K podávání: | |
limetky | asijské omáčky |
POSTUP:
- Maso mírně rozklepejte a nakrájejte na proužky široké asi 4 cm. Napíchněte na špejle (můžete tvarovat do vlnovky). Místo špejlí lze použít i stonky citronové trávy, které obohatí chuť.
- Špízy ponořte na hodinu do marinády vytvořené smícháním všech přísad. Vyndejte je, nechte okapat a poté obalujte.
- Nejdříve v mouce, pak ve vajíčkách rozšlehaných s malou špetkou soli, moukou, práškem do pečiva a vodou, nakonec ve směsi strouhanky s kokosem. Špízy smažte v rozpáleném oleji.
TIP: Marinádu nevylévejte. Přilijte do ní trochu vody a nechte ji přejít varem. To je nutné, protože marináda je kontaminovaná syrovým kuřecím masem, po převaření je ale bezpečná. Nakonec ji můžete zahustit trochou škrobu, který rozmícháte ve studené vodě, a dochutit limetou nebo citronem. Podávejte jako omáčku ke špízům.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Piňa Colada
INGREDIENCE: | |
---|---|
5 cl kubánského rumu (nebo Don Q Reserva 7 YO z Portorika) | 10 cl ananasového džusu |
3 cl malibu či kokosového krému | led |
POSTUP:
- Rozmixujte všechny ingredience v nádobě nožového mixéru společně s ledem. Přelijte do velkého poháru a ozdobte plátkem čerstvého ananasu.
TIP: Pro výraznější chuť můžete přidat 1 cl tmavého jamajského rumu.
Oblíbené recepty z arabské kuchyně
Mango sticky rice
Kokosová rýže s mangem – Khao Niaow Ma Muang –, tento pokrm je po staletí oblíbeným thajským dezertem.
INGREDIENCE: | |
---|---|
1,5 šálku lepkavé rýže (lze nahradit běžnou kulatou) | čtvrt lžičky soli |
1 + 1/3 šálku konzervovaného neslazeného kokosového mléka | 1 lžíce sezamových semínek, lehce opražených |
1/3 šálku + 3 lžíce cukru | 2–4 velká manga |
POSTUP:
- Dobře propláchnutou rýži namočte přes noc do studené vody. Druhý den ji sceďte a poté uvařte v páře, přičemž nad velký hluboký kastrol s vařící vodou umístěte síto (ne z umělé hmoty; síto by se také nemělo dotýkat vody) a rýži vařte v páře, přikrytou utěrkou a poklicí, do změknutí.
- Potrvá to asi 40 minut (občas zkontrolujte hladinu vody, případně přilijte více vody).
- Zatímco se rýže vaří, přiveďte v malém hrnci k varu šálek kokosového mléka s třetinou šálku cukru a špetkou soli. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, odstavte z ohně.
- Udržujte směs v teple. Uvařenou rýži přendejte do mísy a přimíchejte teplou směs kokosového mléka.
- Nechte rýži stát zakrytou zhruba 30 minut, dokud se mléko nevstřebá. Rýži lze připravit až do tohoto bodu dvě hodiny předem a uchovávat zakrytou při pokojové teplotě.
- Zatímco rýže stojí, pomalu vařte zbývající kokosové mléko se zbylým cukrem za občasného míchání 1 minutu. Omáčku vychlaďte (mírně zhoustne).
- Z rýže vytvořte kopečky na talířích, pokapejte je omáčkou, posypte sezamovými semínky a doplňte mangem (plátky nebo polovinami prokrájenými na kostky).
Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin
Thajské kuřecí kari
INGREDIENCE: | |
---|---|
600 g kuřecích prsou | 2 lžíce rybí omáčky |
1 cibule | 2 mrkve |
4 lžíce oleje | 4 limetkové listy |
špalík zázvoru | 1 červená kapie |
2 stonky citronové trávy | sůl |
4 lžičky červené kari pasty | šťáva z půlky limety |
2 stroužky česneku | 400 ml kokosového mléka |
1 lžíce hnědého cukru | 1 chilli paprička |
K podávání | |
svazeček koriandrové nati | vařená rýže |
thajská bazalka |
POSTUP:
- Olej zahřejte ve woku. Přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a orestujte ji do zesklovatění, poté do základu zarestujte kari pastu a cukr. Přidejte kuře nakrájené po vláknech na větší ploché kousky a opečte je ze všech stran.
- Zalijte rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Přidejte limetkové listy, citronovou trávu rozklepanou na prkénku, zázvor (nechte ho v celku, jen ho příčně trochu nařežte, aby se uvolnila chuť).
- Pomalu přiveďte kari k varu, poté snižte teplotu, přidejte mrkev šikmo nakrájenou na plátky, kapii na kousky, chilli papričku na kolečka a polovinu koriandrové nati. Zvolna táhněte asi 10 minut, dokud není kuře hotové.
- Během vaření kari několikrát promíchejte, aby maso zůstalo ponořené. Dochuťte limetovou šťávou a jemně solí, před podáváním odstraňte zázvor a citronovou trávu.
- Podávejte s vařenou rýží (zvlášť v miskách). Kari posypte čerstvým koriandrem, případně thajskou bazalkou.
TIP: Místo klasického zázvoru můžete použít laoský zázvor galangal.
Chválíme kokosy
- Tyto exotické ořechy posilují zdraví, podporují odbourávání tuků, činnost mozku i srdce.
- Obsahují vitaminy A, C, E, vápník i jedinečnou kombinaci mastných kyselin. V kokosu se neskrývá lepek ani toxické látky, je hypoalergenní a obsahuje antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální léčivé složky.
- Přímo zázračně působí kokosová voda na trávicí trakt. Při zánětu žaludku a střev lze jako podpůrnou léčbu vyzkoušet dietu (ideálně pod lékařským dohledem) složenou ze silného kuřecího vývaru (bez tuku) a z čisté kokosové vody – musí být kvalitní, čerstvá. Ta nejlepší, stoprocentní, se prodává zmrazená v lahvích. Krabicová ze supermarketu ji nenahradí. Za tři dny (max. týden) se stav pacienta většinou výrazně zlepší.
- Kokosové produkty zastoupí mléčné výrobky, a tak zpestřují jídelníček lidem, kteří nemohou konzumovat mléko.
- Kokosový tuk, kokosová mouka nebo mléko nahradí v pečení a vaření suroviny s laktózou a lepkem.