Hlavní obsah

Sladké i slané recepty s kokosem

Aktualizováno

Podmanivá chuť a vůně tropického ovoce vyniknou nejen ve sladkých dezertech, ale i v exotických jídlech s masem. A žádná party se neobejde bez Piňa Colady!

Foto: Profimedia.cz

Nepečené kokosové tyčinky

Článek

Nepečené kokosové tyčinky

INGREDIENCE:
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka250 g strouhaného kokosu
100 g moučkového cukru 3 lžíce slaného karamelu
1 vanilkový cukr čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Do poloviny kokosové hmoty zapracujte slaný karamel. Z těsta vyválejte dvě stejné placky silné cca 2 cm, bílou a béžovou. Položte je na sebe, překrojte napůl, opět položte na sebe a válečkem rozválejte.
  2. Vzniklou placku nakrájejte na obdélníčky. Z okrajů můžete vytvarovat kuličky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu, do ní pak tyčinky namáčejte. Nechte je okapat na mřížce nad pečicím papírem.

TIP : Část těsta lze místo karamelem ochutit džemem a povrch ještě před ztuhnutím polevy posypat oříšky.

Vietnamská kuchyně u vás doma

Recepty

Voňavé špízy

Foto: Profimedia.cz

Voňavé špízy

INGREDIENCE:
600 g kuřecích prsou olej na smažení
Na marinádu:
4 lžíce sladkokyselé omáčky 2 stroužky česneku
2 lžíce rybí omáčky1 lžíce červené kari pasty
1 lžíce sójové omáčky chilli papričky dle chuti
K obalení:
rýžová mouka 1/2 lžičky prášku do pečiva
3 vejce špetka soli
2 lžíce ledové vody strouhanka + kokos (1:1)
lžička hladké mouky
K podávání:
limetky asijské omáčky

POSTUP:

  1. Maso mírně rozklepejte a nakrájejte na proužky široké asi 4 cm. Napíchněte na špejle (můžete tvarovat do vlnovky). Místo špejlí lze použít i stonky citronové trávy, které obohatí chuť.
  2. Špízy ponořte na hodinu do marinády vytvořené smícháním všech přísad. Vyndejte je, nechte okapat a poté obalujte.
  3. Nejdříve v mouce, pak ve vajíčkách rozšlehaných s malou špetkou soli, moukou, práškem do pečiva a vodou, nakonec ve směsi strouhanky s kokosem. Špízy smažte v rozpáleném oleji.

TIP: Marinádu nevylévejte. Přilijte do ní trochu vody a nechte ji přejít varem. To je nutné, protože marináda je kontaminovaná syrovým kuřecím masem, po převaření je ale bezpečná. Nakonec ji můžete zahustit trochou škrobu, který rozmícháte ve studené vodě, a dochutit limetou nebo citronem. Podávejte jako omáčku ke špízům.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

Piňa Colada

Foto: Profimedia.cz

Piňa Colada

INGREDIENCE:
5 cl kubánského rumu (nebo Don Q Reserva 7 YO z Portorika) 10 cl ananasového džusu
3 cl malibu či kokosového krému led

POSTUP:

  1. Rozmixujte všechny ingredience v nádobě nožového mixéru společně s ledem. Přelijte do velkého poháru a ozdobte plátkem čerstvého ananasu.

TIP: Pro výraznější chuť můžete přidat 1 cl tmavého jamajského rumu.

Oblíbené recepty z arabské kuchyně

Recepty

Mango sticky rice

Foto: Profimedia.cz

Mango sticky rice

Kokosová rýže s mangem – Khao Niaow Ma Muang –, tento pokrm je po staletí oblíbeným thajským dezertem.

INGREDIENCE:
1,5 šálku lepkavé rýže (lze nahradit běžnou kulatou) čtvrt lžičky soli
1 + 1/3 šálku konzervovaného neslazeného kokosového mléka 1 lžíce sezamových semínek, lehce opražených
1/3 šálku + 3 lžíce cukru 2–4 velká manga

POSTUP:

  1. Dobře propláchnutou rýži namočte přes noc do studené vody. Druhý den ji sceďte a poté uvařte v páře, přičemž nad velký hluboký kastrol s vařící vodou umístěte síto (ne z umělé hmoty; síto by se také nemělo dotýkat vody) a rýži vařte v páře, přikrytou utěrkou a poklicí, do změknutí.
  2. Potrvá to asi 40 minut (občas zkontrolujte hladinu vody, případně přilijte více vody).
  3. Zatímco se rýže vaří, přiveďte v malém hrnci k varu šálek kokosového mléka s třetinou šálku cukru a špetkou soli. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, odstavte z ohně.
  4. Udržujte směs v teple. Uvařenou rýži přendejte do mísy a přimíchejte teplou směs kokosového mléka.
  5. Nechte rýži stát zakrytou zhruba 30 minut, dokud se mléko nevstřebá. Rýži lze připravit až do tohoto bodu dvě hodiny předem a uchovávat zakrytou při pokojové teplotě.
  6. Zatímco rýže stojí, pomalu vařte zbývající kokosové mléko se zbylým cukrem za občasného míchání 1 minutu. Omáčku vychlaďte (mírně zhoustne).
  7. Z rýže vytvořte kopečky na talířích, pokapejte je omáčkou, posypte sezamovými semínky a doplňte mangem (plátky nebo polovinami prokrájenými na kostky).

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Recepty

Thajské kuřecí kari

Foto: Profimedia.cz

Thajské kuřecí kari

INGREDIENCE:
600 g kuřecích prsou 2 lžíce rybí omáčky
1 cibule 2 mrkve
4 lžíce oleje 4 limetkové listy
špalík zázvoru 1 červená kapie
2 stonky citronové trávy sůl
4 lžičky červené kari pasty šťáva z půlky limety
2 stroužky česneku 400 ml kokosového mléka
1 lžíce hnědého cukru 1 chilli paprička
K podávání
svazeček koriandrové nati vařená rýže
thajská bazalka

POSTUP:

  1. Olej zahřejte ve woku. Přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a orestujte ji do zesklovatění, poté do základu zarestujte kari pastu a cukr. Přidejte kuře nakrájené po vláknech na větší ploché kousky a opečte je ze všech stran.
  2. Zalijte rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Přidejte limetkové listy, citronovou trávu rozklepanou na prkénku, zázvor (nechte ho v celku, jen ho příčně trochu nařežte, aby se uvolnila chuť).
  3. Pomalu přiveďte kari k varu, poté snižte teplotu, přidejte mrkev šikmo nakrájenou na plátky, kapii na kousky, chilli papričku na kolečka a polovinu koriandrové nati. Zvolna táhněte asi 10 minut, dokud není kuře hotové.
  4. Během vaření kari několikrát promíchejte, aby maso zůstalo ponořené. Dochuťte limetovou šťávou a jemně solí, před podáváním odstraňte zázvor a citronovou trávu.
  5. Podávejte s vařenou rýží (zvlášť v miskách). Kari posypte čerstvým koriandrem, případně thajskou bazalkou.

TIP: Místo klasického zázvoru můžete použít laoský zázvor galangal.

Chválíme kokosy

  • Tyto exotické ořechy posilují zdraví, podporují odbourávání tuků, činnost mozku i srdce.
  • Obsahují vitaminy A, C, E, vápník i jedinečnou kombinaci mastných kyselin. V kokosu se neskrývá lepek ani toxické látky, je hypoalergenní a obsahuje antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální léčivé složky.
  • Přímo zázračně působí kokosová voda na trávicí trakt. Při zánětu žaludku a střev lze jako podpůrnou léčbu vyzkoušet dietu (ideálně pod lékařským dohledem) složenou ze silného kuřecího vývaru (bez tuku) a z čisté kokosové vody – musí být kvalitní, čerstvá. Ta nejlepší, stoprocentní, se prodává zmrazená v lahvích. Krabicová ze supermarketu ji nenahradí. Za tři dny (max. týden) se stav pacienta většinou výrazně zlepší.
  • Kokosové produkty zastoupí mléčné výrobky, a tak zpestřují jídelníček lidem, kteří nemohou konzumovat mléko.
  • Kokosový tuk, kokosová mouka nebo mléko nahradí v pečení a vaření suroviny s laktózou a lepkem.

Recepty z ryb: grilovaná treska, pečená makrela, gravlax a rybí karbanátky

Recepty

Výběr článků

Načítám