Článek
Salát se smaženým vejcem a uzeným lososem
INGREDIENCE |
---|
4 vejce |
200 g uzeného lososa |
4 saláty baby gem |
2 svazky ředkviček |
2 limetky |
20 g miso pasty |
100 g japonské majonézy |
Na trojobal: |
hladká mouka, 2 vejce, panko strouhanka |
olej na smažení |
POSTUP:
- Vejce vařte 5 minut a 30 vteřin, přendejte je do studené vody s ledem a oloupejte. Klasicky je obalte v trojobalu, místo běžné strouhanky použijte panko. Obalená vejce vkládejte do rozpáleného oleje a usmažte.
- Saláty baby gem nakrájejte na julienne (tenké proužky) a dochuťte japonskou majonézou s limetkou a miso pastou (to vše předem smíchejte dohromady). Promíchejte s ředkvičkami nakrájenými na plátky.
- Salát rozdělte na talíře, doprostřed posaďte smažená vejce a okolo naaranžujte plátky uzeného lososa. Šéfkuchař salát ozdobil ještě dekorativními chipsy a červeným kaviárem.
Salát baby gem, také little gem, je listový salát, „zmenšenina“ římského salátu. Je velmi křehký, jemný. Dá se nahradit hlávkovým salátem, ledovým nebo římským.
Japonská majonéza (Kewpie Mayo) je běžně k dostání. Můžete si připravit i její obdobu z naší majonézy: přidejte trochu sójové omáčky, cukru, citronové šťávy, rýžového octa a wasabi pasty.
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Cuketový salát s modrým sýrem a pohankou
INGREDIENCE | |
---|---|
2 menší cukety | olej, sůl |
1 menší salátová okurka | 200 g sýra Blue Stilton (případně jiný sýr s modrou plísní) |
nastrouhaná citronová kůra | 100 g pohanky |
šťáva z citronu | 2 nakládané červené cibule |
Nálev na cibuli (rozvar): | |
400 ml vody | |
60 ml červeného vinného octa a 40 g cukru, sůl | |
Rukolové pesto: | |
400 g rukoly | 40 g semínek slunečnice |
30 g parmazánu | 100 ml oleje |
2 stroužky česneku | sůl |
šťáva ze dvou citronů |
POSTUP:
- Cibule nakrájejte na měsíčky a ponořte do teplého sladkokyselého nálevu (všechny jeho složky předem svařte). Pokud to jde, nechte cibuli v nálevu v zavařovací sklenici několik hodin až dnů.
- Cuketu a okurku nakrájejte podélně na tenké plátky, ochuťte olejem, solí, citronem a nechte marinovat. Blue Stilton natrhejte na kousky.
- Pohanku propláchněte, vysušte a na pánvi nasucho orestujte. Zrnka chytnou oříškovou chuť a krásně se rozvoní. Pozor, ať se nespálí.
- Rukolové pesto: Všechny složky společně rozmixujte na jemnou pastu. Pár lístků rukoly odložte stranou na ozdobu salátu.
- Servis: Zeleninu naaranžujte na talíře, přelijte pestem a doplňte sýrem a opraženou pohankou.
Recepty na báječné přílohy trochu jinak
Teplý chřestový salát s holandskou omáčkou
INGREDIENCE | |
---|---|
2 větší brambory | 30 ml oleje |
chřest bílý a zelený 1 a 1 svazek | 1 šalotka |
2 lžíce cukru | 20 ml vinného octa |
1 lžíce másla | 50 ml přepuštěného másla |
3 žloutky | 30 ml bílého vína |
hráškové výhonky | sůl |
POSTUP:
- Očistěte chřest. Pak ho ponořte na chvíli do vroucí osolené vody s cukrem a kouskem másla a trochou bílého vína. (Tekutinu pak použijte na polévku, uvařte v ní slupky a dřevnaté okraje z chřestu, poté slijte a vývar zužitkujte jako základ zeleninového krému – hráškový, mrkvový, celerový…).
- Brambory nakrájejte na tenké plátky a upečte na pečicím papíru (pokapané olejem).
- Holandská omáčka: Udělejte svar z vody, vinného octa, bílého vína a šalotky. Tekutinu svařte na 1/3. Poté svar nechte malinko zchladnout, přendejte nad páru a zašlehejte do něj žloutky – opatrně, aby nevznikla míchaná vajíčka.
- Stále ve vodní lázni pomalu přidávejte přepuštěné máslo tak, aby omáčka zhoustla. Odstavte ji a dochuťte solí.
- Servis: Na talíře servírujte teplé brambory s teplým chřestem, na ozdobu můžete použít nastrouhané uvařené bílky, které zbyly. Doplňte holandskou omáčkou.
Michal Húsek holandskou omáčku dochucuje šťávou z yuzu a servíruje v podobě pěny – espumy, kterou připravuje ve šlehačkové bombičkové láhvi.
Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet
Zelený okurkový salát
INGREDIENCE |
---|
2 salátové okurky |
20 ml kvasného octa |
20 g cukru |
10 g soli |
čerstvý pepř |
10 ml olivového oleje |
200 ml vody |
pažitka na ozdobu |
POSTUP:
- Omyté okurky očistěte škrabkou. Slupky a patky použijte na fresh – zelenou šťávu, ve které pak budete okurky marinovat.
- Okurkovou „vodu“ ochuťte solí, octem, pepřem a cukrem, přidejte olivový olej a ponořte do ní tenké plátky okurek.
- Ozdobte najemno nakrájenou pažitkou.
Zeleninový se sušenou šunkou
INGREDIENCE |
---|
2 vaničky míchaných salátových listů |
200 g sušené šunky |
2 žluté a 2 oranžové karotky |
pažitkový olej |
Dijonský dresink: |
40 g dijonské hrubozrnné hořčice |
40 g medu |
sůl + pepř |
60 ml pasterizovaných žloutků (nebo 3 čerstvé) |
2 citrony (šťáva + nastrouhaná kůra) |
200 ml oleje |
POSTUP:
- Připravte dijonský dresink: Smíchejte hořčici s medem a žloutky a pomalu zašlehávejte olej.
- Když směs zhoustne, přidejte sůl, pepř a citronovou kůru a šťávu.
- Karotky očistěte a nakrájejte na kolečka. Poté je smíchejte se saláty a sušenou šunkou. Salát doplňte pažitkovým olejem a dijonským dresinkem.
Šéfkuchař salát zdobí nastrouhaným sušeným žloutkem.
Recepty ze zásob v mrazáku
Žlutá řepa, fialová karotka, pažitková majonéza
INGREDIENCE | |
---|---|
2 žluté řepy | 40 ml pasterovaných žloutků (nebo 2 čerstvé) |
2 fialové mrkve | 300 ml olivového oleje |
30 g salátových listů z řepy | šťáva ze 2 citronů |
30 g frissé salátu | 40 g medu |
20 g hráškových výhonků | 30 g dijonské hořčice |
150 g pažitky | sůl a pepř |
POSTUP:
- Umytou žlutou řepu upečte (cca 55 minut na 160 °C) tak, aby byla uprostřed měkká – zkuste po upečení špejlí. Vychladlou oloupejte a nakrájejte na kousky.
- Ze třetiny olivového oleje a citronové šťávy, soli, pepře a medu ušlehejte dresink a vložte do něj na 20 min. řepu, aby chytla chuť.
- Fialovou mrkev, oloupanou a nakrájenou na tenká kolečka (nejlepší je krájet na mandolíně), naložte do stejného nálevu společně s řepou, tím mrkev změní i barvu.
- Pažitková majonéza: Nejdříve vyrobte pažitkový olej tak, že zbylý olej společně s pažitkou rozmixujete a zahřejete na teplotu 85 °C. Tím se z pažitky uvolní chlorofyl a obarví olej. Poté olej přeceďte a nechte vychladit.
- Žloutky dejte do vysoké nádoby (nebo do mísy robota). Začněte šlehat metličkovým šlehačem a za nepřetržitého šlehání tenoučkým pramínkem pomalu přilévejte pažitkový olej. Směs šlehejte, až vznikne hustá majonéza.
- Pokud by majonéza byla řídká, můžete přidat normální olej na „dohuštění“. Nakonec smíchejte majonézu s dijonskou hořčicí, solí a citronovou šťávou.
- Nakonec již jen vyperte a osušte saláty i hráškové výhonky a vše naaranžujte na talíře.