Článek
Staročeská houbová omáčka s petrželkovým knedlíkem
INGREDIENCE |
---|
Omáčka: |
600 g zmražených hub |
3 lžíce másla |
1 lžíce hladké mouky |
250 ml sladké smetany (33%) |
špetka muškátového oříšku |
sůl |
Knedlík: |
500 g staršího bílého pečiva |
120 g másla |
6 vajec |
400 ml mléka |
hrst petrželové natě |
špetka muškátového oříšku |
sůl |
POSTUP:
- Omáčka: V rendlíku s nepřilnavým dnem rozpusťte máslo. Na něj dejte zmražené bílé hřiby, malinko podlijte vodou, osolte a nechte chvilku podusit (záleží na tom, jak byly houby tepelně upravené před zmražením, ve finále by neměly být příliš měkké).
- Mouku rozmíchejte ve smetaně, přilijte k houbám a nechte provařit, podle potřeby přilijte horkou vodu, aby omáčka měla krémovou konzistenci.
- Knedlík: Pečivo nakrájejte na kostičky a nasypejte je do mísy s vlažným mlékem. Z bílků a špetky soli v robotu ušlehejte sníh a odložte ho stranou do jiné nádoby.
- Do mísy, kde se šlehaly bílky (nemusíte ji mýt), dejte změklé máslo, nechte ho v robotu šlehat se solí, postupně přidávejte žloutky. Do žloutkové směsi zlehka zamíchejte nasekanou petržel, namočené pečivo, muškátový oříšek a nakonec sníh.
- Z hmoty vytvořte válečky a zabalte je do potravinové fólie (omotejte několikrát, utěsněte) a pak ještě do alobalu. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte cca 20–25 minut, podle velikosti. Uvařené rozbalte a propíchejte vidličkou.
Recepty, které oceníte při hubnutí
Rychlé lívance s jahodami
1 hrnek = 300 ml
INGREDIENCE |
---|
Lívance: |
2 hrnky hladké mouky |
1 prášek do pečiva |
4 lžíce cukru krupice |
2 vejce |
1 hrnek mléka |
2 lžíce rozpuštěného másla |
špetka soli |
olej na smažení |
cukr moučka se skořicí na posypání |
Jahodový rozvar: |
250 g zmražených jahod |
2 lžíce cukru krystal |
lžička solamylu |
POSTUP:
- Lívance: Smíchejte všechny sypké suroviny. Mléko, vejce a máslo rozšlehejte metličkou, pak dobře promíchejte se sypkou směsí.
- V pánvi s nepřilnavým dnem rozehřejte trochu oleje a lžící dělejte lívance. Zvolna je usmažte z obou stran. Olej průběžně dolévejte.
- Ještě horké lívance posypejte skořicovým cukrem a přelijte jahodovým rozvarem.
- Rozvar: Jahody dejte do rendlíku s nepřilnavým dnem, promíchejte je s cukrem, podlijte špetkou vody a přiveďte k varu. Solamyl rozmíchejte v malém množství vody na kašičku, tu přimíchejte do rozvaru a chviličku povařte.
Náš tip: K lívancům podávejte jahodový milk shake (koktejl): Do mixéru nasypejte hrnek zmražených jahod, přidejte dvě lžíce medu (nebo cukru), zalijte půl litrem mléka a mixujte, až se začne tvořit pěna.
Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou
Těstoviny s hříbky a špenátem
Říká se, že sever Itálie patří máslu, druhá část od Milána na jih olivovému oleji. V tomto receptu se máslem nešetří, zato s ostatními chutěmi se pracuje velmi úsporně, aby vynikla čistá chuť hřibů.
INGREDIENCE |
---|
400 g těstovin (v suchém stavu) – farfalle, fettuccine, tagliatelle… |
400 g bílých hřibů (mražené, mohou být i jiné druhy hub) |
100 g másla |
80 g mraženého špenátu (nebo hrst syrového) |
sůl |
lžička citronové šťávy |
4 lžíce suchého bílého vína |
40 g parmezánu |
POSTUP:
- Připravte si hříbky. Pokud jste je zmrazili syrové, půjdou z mrazáku rovnou na pánev. Předem podušené nechte nejdřív nepatrně povolit (totéž špenát), ale jen tak, aby se hrouda dala rozdělit na menší kusy.
- Ve velké hluboké pánvi rozpusťte zhruba dvě třetiny másla. Přidejte houby a mražený špenát (čerstvý nechte až nakonec) a zvolna restujte, dokud se neodpaří tekutina.
- Přimíchejte víno a sůl. Minutku duste, pak pánev odstavte z plotny a přidejte citronovou šťávu a zbylé máslo.
- Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody al dente. Sceďte je a překlopte do pánve. Promíchejte. Při podávání posypejte nastrouhaným sýrem.
Náš tip: Jak zmrazit houby
- Jestli jste dosud mrazili syrové houby, příště je raději nejdřív poduste. Ochráníte tak své zdraví, a navíc ušetříte místo v mrazáku. Podle odborníků se totiž během mražení mohou v syrových plodnicích uvolňovat nebezpečné mykotoxiny.
- Pečlivě očištěné houby nakrájejte na větší kousky a nechte je v remosce (v troubě) dusit s trochou oleje nebo sádla, až pustí šťávu. Zchlaďte je a naporcujte do sáčků, ve kterých je neprodyšně uzavřete.
- Před zpracováním zmražené houby nikdy nerozmrazujte.
Jogurtový hrnkový koláč s tvarohem a rybízem
1 hrnek = 300 ml
INGREDIENCE |
---|
Na těsto: |
2 hrnky polohrubé mouky |
3/4 hrnku cukru krystal |
1/2 hrnku oleje |
1 hrnek bílého jogurtu |
3 vejce |
1 vanilkový cukr |
1 prášek do pečiva |
pár kapek rumové tresti |
špetka soli |
Na tvarohovou náplň: |
250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky) |
1 vejce |
1/2 hrnku cukru krystal |
1 vanilkový cukr |
1 kelímek zakysané smetany |
šťáva z půlky citronu |
1 vanilkový pudingový prášek |
K dokončení: |
200 g rybízu |
1 lžíce polohr. mouky |
cukr moučka na posypání |
Náš tip: Pro jistotu koláč můžete posypat drobenkou, která vsákne šťávu z rybízu. Někdy totiž šťávy může být až příliš… (100 g polohrubé mouky, 50 g studeného másla, 50 g krupicového či krystalového cukru)
POSTUP:
- Náplň: V míse ušlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Postupně přidávejte pudingový prášek, stále míchejte.
- Těsto: V míse smíchejte sypké suroviny, přidejte ostatní přísady a vypracujte hladké těsto. (Nesmí být příliš řídké.)
- Dokončení: Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozprostřete náplň a na ni rozložte rybíz, který předem promícháte se lžící mouky (v sítku nad dřezem).
- Koláč hned dejte do trouby, ta musí být dobře předehřátá, na 190 °C. Po deseti minutách uberte teplotu na 180 °C a koláč pečte celkem asi 40 až 50 minut. Po vychladnutí pocukrujte.
Drobenka jako od babičky
Drobenka se skládá z mouky, másla a cukru. Základní pravidlo radí 1,5 až 2 : 1 : 1, tedy jeden a půl až dva díly mouky k jednomu dílu másla a jednomu dílu cukru. Vše rukama spojíte a zpracujete na drobivé hrudky.
Co dělat, aby se z rybízu nestala břečka?
- Dobře zmražený rybíz by neměl být obalený „sněhem“.
- Jestli se tak v mrazáku stalo, rychle kuličky v sítku propláchněte studenou vodou, osušte je na papírové utěrce a pak promíchejte s trochou mouky a dejte na koláč.
- Nakonec můžete rybíz po upečení přelít želatinou.
- Pracujte rychle, aby rybíz před pečením nerozmrzl.
Recepty z tradičních zimních surovin
Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje