Článek
Lívance s povidly a karamelem
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
400 ml mléka | 7 g čerstvého droždí | ||
2 vejce | 25 g másla | ||
200 g hladké mouky | sůl, cukr | ||
100 g hrubé mouky | olej na smažení | ||
Náplň a ozdoba | |||
2 jablka | 1 vanilkový cukr | ||
25 g másla | 100 g švestkových povidel | ||
1 lžíce cukru, špetka skořice | 150 g karamelu | ||
250 g hustého bílého jogurtu | 50 g mandlí |
POSTUP:
- Lívance: Mléko zahřejte na 42 °C, rozdrolte do něj droždí se špetkou soli a cukru a nechte vykvasit. Žloutky oddělte od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Ve druhé míse smíchejte žloutky a všechny další ingredience, včetně mléčného kvásku. Pomalu přimíchejte sníh. Těsto nechte chvilku odpočinout, pak na pánvi na tenké vrstvě oleje usmažte lívance.
- Jablka: Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na hrubé plátky. Rozehřejte si pánev, na ní máslo. Do pánve rozložte jablka a po pár minutách opékání přidejte cukr a skořici.
- Servis: Jogurt smíchejte s vanilkovým cukrem. Lívance skládejte na sebe a střídavě je potírejte povidly a jogurtem.
- Navrch položte karamelizovaná jablka, vše zakápněte karamelem a postrouhejte mandlemi.
Fusion (čti fjužn) – směs, fúze, spojení.
V gastronomii jde o propojení různých chutí, stylů a kuchyní více zemí.
Karamelizovaná hruška v těstíčku
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
2–4 hrušky (podle velikosti) | skořice | ||
1 balíček listového těsta | 100 g karamelu | ||
25 g másla | cukr moučka k pocukrování | ||
1 vanilkový cukr |
POSTUP:
- Hrušky oloupejte a skrojte spodní část, aby nepadaly a držely balanc. Stopku nechte na krásu.
- Těsto rozválejte na půl centimetru tloušťky a rozdělte si ho na části.
- Hrušky dejte na střed, potřete je povoleným máslem, zasypte cukrem a špetkou skořice. Zabalte je a nahoře těsto zatočte.
- Uzlíčky přesuňte na pekáč s pečicím papírem a pečte 18–23 minut na 200 °C, dle velikosti hrušek.
- Na závěrečné tři minuty můžete těsto potřít karamelem. Upečené ovoce nechte 15 minut odpočinout, zalijte karamelem a pocukrujte. Vychladlé můžete ohřát v mikrovlnce nebo v troubě.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Asijská kachna se švestkovou omáčkou
Na přípravu si zvolte variantu A nebo B: A – kachní prsa, rychlá úprava, B – kachna celá, pomalé pečení porce.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
4 ks kachních prsou nebo celá kachna | 25 ml rýžového vína (shaoxing/saké) | ||
1 pomeranč | sůl, pepř | ||
2 lžíce medu | |||
Čínské placičky | |||
10 g sezamového semínka | 220 g hladké mouky | ||
25 g sezamového oleje | sůl, pepř | ||
vlažná voda | |||
Omáčka | |||
200 g hoisin omáčky | 2 pomeranče | ||
200 g švestek | 2 hvězdičky badyánu | ||
200 ml vody | 1 zlomek skořice | ||
100 ml rýžového vína | sůl, pepř | ||
Nakládaná zelenina | |||
1 okurka hadovka | 50 ml vody | ||
1 jarní cibule | 20 g třtinového cukru | ||
50 ml octa (nejlépe rýžového) | 5 ml citronové šťávy |
POSTUP A:
- Kachní prsa zatáhněte na pánvi, abyste spekli polovinu sádla. Nejdřív 5 minut kůží dospod, pak 2 minuty na druhé straně.
- Připravte marinádu z pomerančové šťávy, soli, pepře, vína a medu. Vše promíchejte a potřete orestovaná prsa marinádou.
- Po hodině marinování kachnu upečte v troubě na 180 °C, 12–15 min. Zavakuování vám urychlí marinování.
POSTUP B:
- Celou kachnu potřete marinádou a nechte několik hodin marinovat, i přes noc.
- Pečte ji při 180 °C 90 minut, je-li třeba, malinko podlijte. Až bude maso měkké, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 30 minut na 200 °C dokřupava.
- Čínské placičky: Ingredience smíchejte v míse, mouku prosejte. Na závěr postupně přilévejte vlažnou vodu.
- Těsto zpracujte do nelepivé konzistence a nechte ho 45 minut odpočinout. Poté si vyválejte tenké placičky o velikosti dlaně a na suché pánvi je opečte.
- Omáčka: Vypeckované rozpůlené švestky restujte pár minut v rendlíku. Poté přidejte přísady a 30 minut vše vařte na mírném ohni. Nakonec vyndejte koření a omáčku rozmixujte.
- Naložená zelenina: V misce míchejte ocet, vodu, cukr a citronovou šťávu, dokud se cukr nerozpustí. Hadovku nakrájejte na kolečka a jarní cibuli na jullienne proužky. Zeleninu marinujte alespoň 15 minut.
Snídaně, které vám pomohou zdravě zhubnout
Švestková fermentáda s datlemi
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
3 kg čerstvých švestek | 1 kg cukru krystal | ||
200 g sušených švestek | špalík skořice | ||
100 g sušených datlí | filtrovaná voda | ||
1 citron | demižon 10 l |
POSTUP:
- Opláchněte švestky, rozpulte a vypeckujte je. Omytý citron nakrájejte na čtvrtky. Datle a sušené švestky opláchněte.
- Vše přesuňte do fermentační nádoby – demižonu – tak, že ovoce postupně prosypete cukrem. Ovoce můžete přidat až do poloviny výšky nádoby, pokud máte přebytek ze zahrady.
- Na závěr přihoďte skořici, demižon dolijte studenou vodou a nechte dostatek volného prostoru na kvas – bublinky.
- Nasaďte kvasnou zátku nebo převažte plátýnkem a dejte na teplé, slunné místo (okno, zahrada). Počítejte s tím, že tekutina může přetéct. Již po dvou dnech uvidíte malé bublinky.
Tip šéfkuchaře: Po pěti dnech doporučuji první ochutnávku. U nás v PRU58 necháváme limonádu kvasit i 12 dní. Poté ji scedíme, dochutíme švestkovým sirupem, vychladíme a servírujeme na ledu smíchanou s perlivou vodou v poměru 1 : 3 až 1 : 2. Zbytek limonády uchováváme v chladu a temnu dalších 14 dnů. Je ideální pro zlepšení zažívání, obsahuje miliardy prospěšných bifidus bakterií.
Podzimní sirup ze švestek
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 kg čerstvých švestek | 2 zlomky skořice | ||
1250 ml vody | 6 kuliček celého růžového pepře | ||
500 g cukru krystal | 5 hřebíčků | ||
hvězdička badyánu | 1 citron, šťáva |
POSTUP:
- Opláchněte švestky, rozpulte a vypeckujte je.
- Rozehřejte široký kastrol a švestky do něj vhoďte. Nechte je lehce zkaramelizovat, zasypte 3 lžícemi cukru, přidejte veškeré koření a zakápněte citronem.
- Zalijte studenou vodou, přidejte zbytek cukru a vařte do měkka, cca 30 minut.
- Ochutnejte, jestli vám vyhovuje sladkost a aroma. Poté vyndejte koření a vše rozmixujte do pyré, přeceďte, sirup přelijte do uzavíratelné láhve a uložte do lednice. Limonádu řeďte v poměru 1 : 6 s perlivou či neperlivou vodou.
- Při servisu přidejte plátek citronu a mátu. Sirup vám v lednici vydrží až 30 dní.
Přednosti podzimního ovoce
- Nemusí k nám náročně putovat přes půl světa.
- Čerstvé k okamžité spotřebě i k uskladnění nakoupíte levně přímo od farmářů.
- Při zavařování můžete kombinovat různé druhy, například jablka s ostružinami.
- Nastrouhané jablíčko zvláční oblíbené hrnkové těsto, dá se pak přidat i kakao.
Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin
Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje