Článek
Brynzové halušky
INGREDIENCE | ||||
---|---|---|---|---|
1 kg brambor | 250 ml smetany 30% | |||
450 g hrubé mouky | 100 ml mléka | |||
sůl | 100 g zakysané smetany | |||
250 g brynzy | 250 g slaniny |
POSTUP:
- Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na hrotovém struhadle. Přidejte mouku a sůl. Vypracujte hustší těsto.
- Halušky nasázejte do vroucí osolené vody přes haluškové síto (tzv. haluškář).
- Vařte je zvolna asi 3 minuty, následně halušky sceďte a v hustém cedníku propláchněte studenou vodou.
- Slaninu vyškvařte a přeceďte.
- V pánvičce zahřejte mléko s trochou vyškvařeného sádla ze slaniny.
- Vložte halušky, přidejte smetanu, zakysanou smetanu a brynzu. Vše vařte asi 2 minuty, než se halušky s omáčkou spojí do krémové konzistence.
- Servírujte ozdobené vyškvařenou slaninou.
Chalupářské recepty v duchu tradic
Valašský osúch
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 kg brambor | |||
100 g polohrubé mouky | |||
200 g krupice | |||
1 vejce | |||
sůl | |||
K podávání: zelí, slanina, sádlo nebo tvaroh, povidla, džem |
POSTUP:
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Přidejte vejce, mouku a krupici.
- Trochu mouky si nechte bokem k rozválení.
- Vypracujte hladké těsto, které nechte odpočívat cca 20 minut v lednici.
- Následně si na desce připravte asi dvoucentimetrové kuličky, které si válečkem vyválejte do placek.
- Placky pečte nasucho na pánvi, grilu, anebo na plotně dozlatova z obou stran.
Tip: Hotové osúchy se dají konzumovat jak naslano s kysaným zelím a opraženou slaninou nebo potřené škvarkovým sádlem, tak i nasladko s tvarohem, ovocem a povidly.
Jacket potatoes: pečené brambory s náplní
Valašský frgál
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g hladké mouky | 80 g moučkového cukru | ||
2 žloutky | sůl | ||
250 ml mléka | 50 ml oleje | ||
40 g droždí | 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem) | ||
citronová kůra | |||
Drobenka | |||
100 g másla | 5 ml rumu | ||
80 g cukru moučka | 100 g polohrubé mouky | ||
20 g vanilkového cukru | 100 g hladké mouky | ||
Dokončení | |||
máslo | 100 ml mléka | ||
rum | 1 vejce |
POSTUP:
- V misce rozmíchejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého (nesmí být horké) mléka a nechte vzejít kvásek.
- Mezitím dejte do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou. Dejte ho na teplé místo vykynout a během kynutí jednou zlehka promíchejte.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři bochánky a položte je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhy o průměru 30 cm.
- Na drobenku: Všechny ingredience ručně promíchejte a prsty rozdrobte na sypkou drobenku.
- Na každý koláč (240 g těsta) rozetřete 400 g náplně. Po obvodu nechte 1 cm okraje těsta volný. Ten potřete rozšlehaným vejcem. Koláč posypte drobenkou. Takto připravený jej nechte ještě chvíli kynout, pak pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).
- Poté potřete okraj teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu.
Náplně (vždy na 4 celé koláče):
Hrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají sušené hrušky, a to kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci. Hrušky rozemelte a všechny suroviny poté smíchejte dohromady.
Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra, muškátový květ. Rozinky předem namočte do rumu. Suroviny dobře promíchejte, na ředění použijte smetanu.
Povidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 25 g strouhanky, 160 g cukru moučka, trochu mleté skořice a badyánu. Povidla a další suroviny dobře promíchejte, strouhanku přidejte až na závěr, na zahuštění.
Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla. Mléko s krupicovým cukrem přiveďte k varu, přidejte mák a za stálého míchání krátce provařte. Nechte vychladnout a mezitím si připravte z másla a mouky jíšku. Do vychladlé náplně přimíchejte jíšku a ostatní suroviny.
Recepty na moučníky z prvního ovoce
Podlesníky
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 kg brambor | |||
1 vejce | |||
400 g polohrubé mouky | |||
20 g česneku | |||
majoránka | |||
sůl, pepř | |||
sádlo nebo olej na opékání | |||
čerstvá petrželka a slanina k podávání |
POSTUP:
- Oloupané syrové brambory nastrouhejte na hrotovém struhadle.
- Přidejte vejce, špetku soli, pepře a majoránky, česnek a mouku. Vypracujte hustší těsto.
- Lžící nebo naběračkou roztírejte placičky do rozehřátého tuku.
- Pečte dozlatova z obou stran.
- Podávejte s petrželkou a plátky vyškvařené slaniny (vypečený tuk můžete použít k opékání podlesníků). Podlesníky výborně chutnají s houbovou smaženicí.
Vegetariánský burger pětkrát jinak
Česká a moravská kuchyně v duchu tradic
Může se vám hodit na Firmy.cz: Spa hotel Lanterna
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky