Hlavní obsah

Recepty z Valašska: brynzové halušky, osúch, frgál a podlesníky

Recepty na tradiční speciality se na Valašsku předávají z generace na generaci. V restauraci Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích je umějí převést v gastronomické lahůdky té nejvyšší kvality. Pro nás šéfkuchař Pavol Pikulák oprášil původní beskydské recepty a připravil je hezky postaru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brynzové halušky

Článek

Brynzové halušky

INGREDIENCE
1 kg brambor250 ml smetany 30%
450 g hrubé mouky100 ml mléka
sůl100 g zakysané smetany
250 g brynzy250 g slaniny

POSTUP:

  1. Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na hrotovém struhadle. Přidejte mouku a sůl. Vypracujte hustší těsto.
  2. Halušky nasázejte do vroucí osolené vody přes haluškové síto (tzv. haluškář).
  3. Vařte je zvolna asi 3 minuty, následně halušky sceďte a v hustém cedníku propláchněte studenou vodou.
  4. Slaninu vyškvařte a přeceďte.
  5. V pánvičce zahřejte mléko s trochou vyškvařeného sádla ze slaniny.
  6. Vložte halušky, přidejte smetanu, zakysanou smetanu a brynzu. Vše vařte asi 2 minuty, než se halušky s omáčkou spojí do krémové konzistence.
  7. Servírujte ozdobené vyškvařenou slaninou.

Chalupářské recepty v duchu tradic

Recepty

Valašský osúch

Foto: Milan Malíček, Právo

Tradiční osúch

INGREDIENCE
1 kg brambor
100 g polohrubé mouky
200 g krupice
1 vejce
sůl
K podávání: zelí, slanina, sádlo nebo tvaroh, povidla, džem

POSTUP:

  1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Přidejte vejce, mouku a krupici.
  3. Trochu mouky si nechte bokem k rozválení.
  4. Vypracujte hladké těsto, které nechte odpočívat cca 20 minut v lednici.
  5. Následně si na desce připravte asi dvoucentimetrové kuličky, které si válečkem vyválejte do placek.
  6. Placky pečte nasucho na pánvi, grilu, anebo na plotně dozlatova z obou stran.

Tip: Hotové osúchy se dají konzumovat jak naslano s kysaným zelím a opraženou slaninou nebo potřené škvarkovým sádlem, tak i nasladko s tvarohem, ovocem a povidly.

Jacket potatoes: pečené brambory s náplní

Recepty

Valašský frgál

Foto: Milan Malíček, Právo

Sladká specialita frgály

INGREDIENCE
500 g hladké mouky80 g moučkového cukru
2 žloutkysůl
250 ml mléka50 ml oleje
40 g droždí 125 g Hery (nebo tradiční sádlo s máslem)
citronová kůra
Drobenka
100 g másla5 ml rumu
80 g cukru moučka100 g polohrubé mouky
20 g vanilkového cukru100 g hladké mouky
Dokončení
máslo100 ml mléka
rum1 vejce

POSTUP:

  1. V misce rozmíchejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého (nesmí být horké) mléka a nechte vzejít kvásek.
  2. Mezitím dejte do mísy mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a vlažné mléko. Přilijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou. Dejte ho na teplé místo vykynout a během kynutí jednou zlehka promíchejte.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři bochánky a položte je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhy o průměru 30 cm.
  4. Na drobenku: Všechny ingredience ručně promíchejte a prsty rozdrobte na sypkou drobenku.
  5. Na každý koláč (240 g těsta) rozetřete 400 g náplně. Po obvodu nechte 1 cm okraje těsta volný. Ten potřete rozšlehaným vejcem. Koláč posypte drobenkou. Takto připravený jej nechte ještě chvíli kynout, pak pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C (15–20 minut).
  6. Poté potřete okraj teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu.

Náplně (vždy na 4 celé koláče):

Hrušková: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Pro náplň se používají sušené hrušky, a to kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci. Hrušky rozemelte a všechny suroviny poté smíchejte dohromady.

Tvarohová: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 100 ml rumu, 50 ml smetany, citronová kůra, muškátový květ. Rozinky předem namočte do rumu. Suroviny dobře promíchejte, na ředění použijte smetanu.

Povidlová: 700 g povidel, 50 ml rumu, 100 g vanilkového cukru, 25 g strouhanky, 160 g cukru moučka, trochu mleté skořice a badyánu. Povidla a další suroviny dobře promíchejte, strouhanku přidejte až na závěr, na zahuštění.

Maková: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky, 50 g másla. Mléko s krupicovým cukrem přiveďte k varu, přidejte mák a za stálého míchání krátce provařte. Nechte vychladnout a mezitím si připravte z másla a mouky jíšku. Do vychladlé náplně přimíchejte jíšku a ostatní suroviny.

Recepty na moučníky z prvního ovoce

Recepty

Podlesníky

Foto: Milan Malíček, Právo

Podlesníky

INGREDIENCE
1 kg brambor
1 vejce
400 g polohrubé mouky
20 g česneku
majoránka
sůl, pepř
sádlo nebo olej na opékání
čerstvá petrželka a slanina k podávání

POSTUP:

  1. Oloupané syrové brambory nastrouhejte na hrotovém struhadle.
  2. Přidejte vejce, špetku soli, pepře a majoránky, česnek a mouku. Vypracujte hustší těsto.
  3. Lžící nebo naběračkou roztírejte placičky do rozehřátého tuku.
  4. Pečte dozlatova z obou stran.
  5. Podávejte s petrželkou a plátky vyškvařené slaniny (vypečený tuk můžete použít k opékání podlesníků). Podlesníky výborně chutnají s houbovou smaženicí.

Vegetariánský burger pětkrát jinak

Recepty

Česká a moravská kuchyně v duchu tradic

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Spa hotel Lanterna

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Související témata:

Výběr článků

Načítám