Článek
Polévka z červené řepy
INGREDIENCE | |
---|---|
350 g červené řepy | 3 stroužky česneku |
30 g cukru | 1 lžíce rajčatového protlaku |
1 polévková lžíce citronové šťávy | 1 lžička provensálského koření |
200 g brambor | 40 ml olivového oleje |
2 střední cibule | sůl |
150 g mrkve | řecký jogurt nebo zakysaná smetana |
1 červená paprika |
POSTUP:
- Do vymazaného pekáčku vložte celou neoloupanou řepu, syrové brambory ve slupce, jednu cibuli ve slupce, celé mrkve a celou papriku. Zeleninu přelijte polovinou olivového oleje a v troubě pečte do změknutí.
- Po vychladnutí vše zbavte slupek a nakrájejte na kostičky. Polovinu červené řepy si odložte stranou.
- Na pánvi na zbytku oleje orestujte najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte rajčatový protlak spolu s provensálským kořením. Povařte 5 minut a promíchejte s nakrájenou pečenou zeleninou. Podlijte vodou nebo vývarem (300 ml) a několik minut vařte.
- Dochuťte cukrem, solí a rozmixujte na krémovou polévku. Postupně do mixéru přidávejte druhou polovinu řepy, polévka tak získá krásnou červenou barvu.
- Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem.
Praktické tipy na zimu: Na saláty zapomeňte a ledviny držte v teple
Zdraví
Placky z kysaného zelí
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g kysaného zelí | 20 g másla |
250 g syrových brambor | 100 ml mléka (i trochu víc) |
3 vejce | pepř a sůl dle chuti |
1 stroužek česneku | 5 g petrželky |
1 větší cibule | olej na smažení |
50 g strouhanky | hustý bílý jogurt k podávání |
podle potřeby hl. mouka |
POSTUP:
- Okapané, vymačkané zelí trochu pokrájejte.
- Syrové brambory nastrouhejte najemno a slijte z nich přebytečnou vodu.
- Dejte vše do mísy, přidejte vejce, mléko, prolisovaný česnek, na másle osmaženou cibuli, sůl, pepř. Těsto zahustěte strouhankou a důkladně promíchejte. Je-li řídké, přimíchejte trochu mouky.
- Na pánvi v rozpáleném oleji smažte dozlatova z obou stran malé placičky.
- Servírujte je s jogurtem, dobře chutnají i s fenyklovým salátem.
Králičí stehna s kapustičkami
INGREDIENCE | |
---|---|
8 králičích stehen | 10 g tymiámu |
150 g cibule | 50 ml oleje |
150 g mrkve | sůl a pepř |
100 g celeru | 1 lžíce jíšky |
2 lžíce rajčatového protlaku | 2 lžíce dijonské hořčice |
10 kuliček černého pepře | 50 ml smetany (nemusí být) |
5 kuliček nového koření | 1 l vody |
2 bobkové listy | |
Pyré z pastináku | |
500 g pastináku | |
1 l smetany 33% | |
1 l mléka | |
100 ml kuřecího vývaru | |
2 stroužky česneku | |
špetka tymiánu | |
sůl, pepř, cukr | |
Glazované kapustičky | |
500 g kapustiček | |
50 g másla | |
2 lžíce citronové šťávy | |
lžička cukru | |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Králík: Stehna omyjte, osušte a z obou stran osolte a opepřete. Nechte v chladu nejméně dvě hodiny uležet. Poté stehna z obou stran zprudka orestujte v hrnci na rozpáleném oleji. Jakmile chytnou zlatavou barvu, stehna vyndejte a dejte je stranou.
- Ve stejném hrnci na oleji orestujte dozlatova na kostičky pokrájenou mrkev a celer, přidejte najemno nasekanou cibuli a orestujte. Přidejte tymián, koření a rajčatový protlak, který zarestujte.
- Do základu vraťte stehna, podlijte je litrem vody a nechte zavařit. Stáhněte teplotu a pomalu vařte doměkka, cca 45 minut.
- Měkká stehna vyndejte a tekutinu přepasírujte přes sítko. Do hladké omáčky zamíchejte trošku jíšky, aby zhoustla, chvilku provařte. Můžete přidat i dvě lžíce dijonské hořčice a kapku smetany. Stehna nechte v omáčce krátce prohřát, nakonec přimíchejte kousek másla a už mimo plotnu ho nechte rozpustit.
- Pyré: Oloupaný pastinák nakrájejte na plátky, zalijte mlékem, smetanou, vývarem, přidejte česnek a tymián, osolte a uvařte doměkka. Rozmixujte na hladké pyré, které dochutíte solí, pepřem a cukrem.
- Kapustičky: V hrnci přiveďte k varu dva litry vody se lžící soli. Přihoďte očištěné kapustičky a vařte je pět minut. Sceďte a kapustičky překrájejte na poloviny. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo s cukrem, citronovou šťávou a solí. Míchejte, až se vše rozpustí, přidejte půlky kapustiček a prohazujte (míchejte), až se obalí směsí.
Tip: Stejným způsobem jako pyré z pastináku můžete připravit i pyré z tuřínu nebo květáku.
Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso
Recepty
Tvarohové taštičky s povidly
INGREDIENCE |
---|
500 g tvarohu v pozlátku |
60 g polohrubé mouky |
2 žloutky |
70 g cukru moučka (60 do těsta, 10 na posypání) |
špetka soli |
olej na smažení |
povidla a jablka k servisu |
POSTUP:
- Nejprve z tvarohu pomocí utěrky vymačkejte tekutinu.
- Přidejte mouku, žloutky, cukr a sůl a vypracujte hladké těsto.
- Vyválejte kuličky po 50 g a udělejte z nich placky, osmažte je na slunečnicovém oleji po obou stranách, poté je dejte péct na 5 minut do trouby na 180 °C.
- Hotové posypte moučkovým cukrem. Podávejte s horkými povidly a nakrájenými čerstvými jablky.
Tip: Až budete ohřívat povidla, můžete je zředit trochou vody a rumu nebo červeného vína a dochutit skořicí.
Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu
Recepty
Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky
Recepty