Článek
Grilovaná treska
Jemné bílé maso a delikátní chuť tresky by byla škoda při pečení přebít výrazným kořením.
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kg tresky (4 filety) | malá špetka červené papriky |
4 lžíce másla | sůl |
4 lžičky bylinkového pesta | |
K podávání: | |
150 g majonézy (majolka) | zelené saláty podle chuti (hlávkový, ledový, římský) |
1/2 lžičky wasabi z prášku | microgreens (zelené výhonky) |
1/2 lžičky kurkumy | jedlé květy (např. sedmikrásky, lichořeřišnice) |
2 lžičky kečupu |
POSTUP:
- Filety osolte, potřete máslem a položte těsně vedle sebe (aby předčasně nesteklo máslo) na plech s pečicím papírem. Pod grilem nastaveným na vysokou teplotu a v nejvyšším patře trouby pečte rybu cca 5 minut.
- Vyndejte, porce otočte, jemně popráškujte paprikou, potřete pestem a dejte ještě na dvě až tři minuty pod gril.
- K podávání si připravte barevné dipy tak, že část majonézy smícháte s wasabi, druhou část s kurkumou, třetí s kečupem. Rybu ozdobte zelenými výhonky, případně květinkami a přidejte zelený salát.
Recepty na jídla, která zahřejí
Pečené makrely
Makrely mají výraznou rybí chuť, proto snesou dost koření i česneku.
INGREDIENCE | |
---|---|
4 makrely | 2 chilli papričky |
4 cibule | 4 lžíce oleje |
šálek kaparů | sůl |
šálek zelených oliv bez pecek | |
Na marinádu: | |
8 stroužků utřeného česneku | 1 citron (šťáva a nastrouhaná kůra) |
hrstka lístků čerstvého tymiánu | 1 lžíce uzené papriky |
4 lžíce olivového oleje | 1 lžička soli |
POSTUP:
- Omyté vykuchané makrely mírně osolte a potřete zevnitř i zvenčí marinádou vytvořenou smícháním uvedených přísad. Čtyři větší obdélníky alobalu potřete olejem a vytvořte v nich pro ryby lůžka z koleček cibule.
- Do břicha každé ryby a vedle ní vložte kapary, olivy a na kolečka nakrájené chilli papričky. Alobaly zabalte a položte na plech do trouby, pečte 30 minut na 180 °C.
- Makrely vybalte a rozložte na rošt, ten vraťte do trouby a pod něj vsuňte plech s otevřenými alobaly plnými cibule tak, aby do nich šťáva z mořských ryb odkapávala. Ryby poté ještě nechte zezlátnout pod grilem (nebo v troubě nastavené na vysokou teplotu).
Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček
Gravlax
Kdo jednou ochutná skandinávskou pochoutku, bude se k ní vracet celý život. Syrového lososa se rozhodně nelekejte!
INGREDIENCE | |
---|---|
800 g čerstvého lososa (filet s kůží, ideálně rovnoměrný špalík, ne část od ocasu) | šálek cukru krystal |
šálek soli | šálek nasekaného kopru |
Omáčka k podávání: | |
2 lžíce hořčice (nejlépe švédská, může být i dijonská) | 120 ml sladké smetany 33% |
2 lžičky cukru | 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru |
1 lžíce citronové šťávy |
POSTUP:
- Lososa zbavte šupin, pinzetou vytahejte kosti, pak rybu opláchněte a osušte. Sůl smíchejte s cukrem a koprem.
- Plastovou misku, do které se losos akorát vejde, vyložte potravinářskou fólií tak, aby fólie přečnívala na obě strany. Na ni do misky položte rybu kůží dospod a zasypte ji připravenou směsí soli, cukru a kopru.
- Fólii přeložte přes zasypaný filet a misku uzavřete. Uložte ji do ledničky minimálně na 24 hodin, raději déle.
- Před podáváním lososa krátce opláchněte vodou a osušte. Rybu, která má nyní sytě oranžovou barvu, krájejte ostrým nožem. Co nejtěsněji odřízněte kůži, pak zešikma nakrájejte tenké plátky.
- Na omáčku prošlehejte uvedené přísady metličkou.
- Servis: Kromě uvedené omáčky podávejte gravlax s čerstvým pečivem a ledovým nebo hlávkovým salátem.
TIP: Do marinády nikdy nedávejte citron! Rybu by tzv. uvařil, ta by ztratila barvu, zbělala by a místo gravlaxe byste vytvořili nedokonalé ceviche.
Recepty z čerstvé i uzené makrely
Rybí karbanátky
INGREDIENCE | |
---|---|
600 g rybího masa (treska, makrela, losos, může být i směs) | 1/2 lžičky sladké papriky |
1 cibule | špetka muškátového květu a římského kmínu |
2 stroužky česneku | lžíce strouhanky |
1 vejce | sůl |
1/2 lžičky bílého pepře | |
Na trojobal: | |
hladká mouka | strouhanka |
vejce | olej na smažení |
POSTUP:
- Vykostěné rybí maso bez kůže umelte nebo rozmixujte dohladka tak, aby se rozmixovaly případně přehlédnuté kostičky. Promíchejte s jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem a ostatními přísadami.
- Z hmoty tvarujte karbanátky, které obalte v trojobalu a usmažte dozlatova.
- Odlehčená varianta: Karbanátky obalte jenom v hladké mouce, rozložte je na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem a upečte v troubě.
TIP: Část rybího masa můžete nahradit uvařenou rozmixovanou čočkou nebo cizrnou. Recept se tím zároveň výrazně zlevní.
Stylové tipy: jak koupit rybu?
- Vybírejte všemi smysly. Vůně mořské ryby by měla být čistá, nikoli nepříjemná. Musí ležet na ledu, přičemž oči ryby by měly být jasné a vypouklé, nikoli zakalené. U porcovaného lososa či tuňáka je důležitá jasná barva, oranžová, růžová či bílá, žádné zašedlé tóny. Šupiny by měly být pevně přichycené k masu, lesklé. A když jemně stisknete rybu prstem, měla by se pružně vrátit zpět do původního tvaru. Pokud otisk prstu zůstane natrvalo, není právě nejčerstvější.
- Pátrejte po detailech. Na obalu mražených ryb hledejte, zda byla ryba zmražena přímo na moři. Velké rybářské lodě disponují linkou, která ryby ihned zpracuje. Je to lepší než čekat do přístavu. V obchodě pak zkontrolujte balení. Mělo by být pevné, neporušené a bez trhlin. Důležité je, aby v balíčku nebyl led (sníh). To odhaluje, že ryby byly rozmrazeny a znovu zmrazeny, a to nechcete.
- Nepodceňte přípravu. Mražené ryby skladujte nejlépe v chladničce, při teplotě cca 4 °C. Přes noc nebo po dobu několika hodin, záleží podle velikosti kusu. Ryby by měly být ve vzduchotěsném obalu, aby se zabránilo unikání šťávy. Vyvarujte se rozmrazování při pokojové teplotě, to těší bakterie.
- Koupit hodně, nebo málo? Nebojte se koupit velký kus, rybu můžete zmrazit i doma. Tajný tip od rybářů, kteří jezdí lovit do Norska: Rybu očistěte, naporcujte. Potom množství potřebné na jedno zpracování neprodyšně uzavřete do mikrotenového sáčku (ideální je vakuovačka). Sáček vložte do čisté krabice od mléka nebo džusu a přelepte. „Cihličky" popište: co je uvnitř, datum. Uložte do mrazáku. Doma zmražené ryby můžete konzumovat i syrové, mráz dokonce zabíjí některé mikroorganismy. Hlavu a odřezky zpracujete na polévku.