Článek
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g kuřecích prsou | 3 stroužky česneku |
1 cm zázvoru | hrst čerstvého koriandru |
2 lžičky třtinového cukru | 2 lžíce rybí omáčky |
chilli papričky dle chuti | 50 ml kokosového mléka |
40 ml vody | 3 lžíce arašídového másla |
3 lžíce sójové omáčky Kikkoman se sníženým obsahem soli | |
pestrobarevná rýže, čerstvý koriandr, limeta, chilli papričky a arašídy k podávání |
POSTUP:
- Marináda + maso. Dva prolisované stroužky česneku, nastrouhaný zázvor, nahrubo nasekaný koriandr, lžičku třtinového cukru, lžíci rybí omáčky a lžíci sójové omáčky promíchejte.
- Kostky kuřecího vložte do této marinády alespoň na 30 minut.
- Naložené maso napichujte na špejle a grilujte dozlatova.
- Arašídová omáčka. V rendlíku smíchejte arašídové máslo, lžičku třtinového cukru, 2 lžíce sójové omáčky, lžíci rybí omáčky, prolisovaný stroužek česneku, nasekané chilli, kokosové mléko, malý šálek vody a vše přiveďte k varu.
- Jakmile se začne směs vařit, odstavte ji z plotny a vše rozmixujte na hladkou omáčku.
Kuřecí satay podávejte s arašídovou omáčkou a pestrobarevnou rýží, čerstvým koriandrem, limetkou a chilli, posypané nasekanými opraženými arašídy.
Snídaně, které vám pomohou zdravě zhubnout
Banana bread s proteinem
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
150 g řeckého jogurtu | 140 g celozrnné špaldové mouky hladké | ||
3 lžíce medu | 3 lžíce kokosového krému | ||
50 g másla | 50 g mandlí | ||
40 g kokosového proteinu | 40 g bílé čokolády | ||
3 zralé banány | 1 lžička skořice | ||
2 lžičky kypřicího prášku | 2 vejce | ||
1 lžička vanilkového extraktu | olej ve spreji (pečicí papír) |
POSTUP:
- Dva banány s vejci rozmixujte dohladka, přidejte jogurt, máslo, med, kokosový krém, vanilkový extrakt a vše důkladně promíchejte.
- Poté postupně zapracujte mouku, kokosový protein a kypřicí prášek a vypracujte řídké těsto.
- Přimíchejte nasekané mandle, skořici a kousky čokolády (část si ponechte spolu s jedním banánem na zdobení).
- Formu na jelení hřbet vyložte pečicím papírem, případně vystříkejte olejem a připravenou směs do ní nalijte.
- Třetí banán podélně rozřízněte a položte na těsto, na závěr posypte zbývající čokoládou.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 45–55 minut.
Recepty ze švestek, hrušek a jablek
Pulled pork burger BigBoy
INGREDIENCE | |
---|---|
Maso | |
1 kg vepřové krkovice | 3 lžíce medu |
3 stroužky česneku | 3 lžíce BBQ (barbecue) omáčky |
3 lžíce olivového oleje | 3 lžíce hrubozrnné hořčice |
sůl, pepř | |
Omáčka | |
4 lžíce olivového oleje | 1 vejce |
2 lžičky medu | 2 lžičky hrubozrnné hořčice |
2 lžičky krému pistácie s citronem | šťáva z půlky citronu |
Ke kompletaci burgeru | |
4 hamburgerové bulky | listový salát |
4 plátky sýru čedar | 2 rajčata |
2 červené cibule | 2–4 kyselé okurky |
POSTUP:
- Maso. Připravte marinádu z medu, prolisovaného česneku, hrubozrnné hořčice, olivového oleje a BBQ omáčky.
- Krkovici osolte a opepřete, vložte do pekáče a přelijte připravenou marinádou (maso v marinádě pěkně vyválejte, můžete nechat odležet).
- Troubu předehřejte na 130 °C. Přiklopenou krkovičku pečte zhruba 4 hodiny (průběžně kontrolujte, mírně podlévejte vodou).
- Hotové maso vidličkou natrhejte na vlákna (pulled pork).
- Omáčka: Všechny přísady dejte do úzké vysoké nádoby a tyčovým mixérem ušlehejte ve finální medovo-hořčičnou majonézu.
- Servírování: Burger zbývá sestavit. Do opečené hamburgerové housky dejte hořčičnou majonézu, listový salát, trhané maso, plátek čedaru, červenou cibuli, plátky rajčat a okurky.
Tip šéfkuchaře: K burgeru připravte zeleninové hranolky. Očištěné brambory, červenou řepu, celer a mrkev nakrájejte na hranolky, propláchněte studenou vodou a osušte. Okořeňte je směsí olivového oleje a čerstvých bylinek, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C přibližně 20 minut, poté zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova.
Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček
Lívance s tvarohovou zmrzlinou
INGREDIENCE | |
---|---|
Lívance | |
350 ml mléka | 20 g cukru krupice |
200 g polohrubé mouky | 1 vejce |
10 g droždí | špetka soli |
olej na smažení | |
Zmrzlina | |
500 g (odtučněného) tvarohu | 300 g (nízkotučné) zakysané smetany |
3 lžíce medu | 3 lžíce Lískooříškového krému Zlatonka |
čerstvé maliny | oříšky |
K podávání | |
oříškový krém |
POSTUP:
- Lívance. Suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
- Do mísy nasypte mouku, promíchejte ji s rozdrobeným droždím, cukrem a solí, přidejte vejce a vlažné mléko a vypracujte řídké těsto.
- Nechte ho 45 minut kynout, jednou promíchejte. Na pánvi nebo v lívanečníku na trošce rozpáleného oleje smažte lívance.
- Zmrzlina. Šlehačem vyšlehejte tvaroh, zakysanou smetanu, med a lískooříškový krém.
- Přimíchejte maliny a nasekané oříšky.
- Směs nalijte do nádoby s víkem a nechte v mrazáku ztuhnout.
- Průběžně několikrát promíchejte, než se asi po pěti hodinách úplně zmrazí.
Servis: Čerstvé lívanečky podávejte s ovocem, zmrzlinou a oříškovým krémem.