Článek
Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g žlutého hrachu půleného | 1 lžička mletého chilli |
3 větší mrkve | 1 lžička mletého zázvoru |
sezamový olej | 2 stroužky česneku |
1 lžíce soli | 1 vrchovatá lžíce sušené majoránky |
hrstka míchaného neloupaného sezamu (černý s bílým) | jarní cibulka |
6 lžic řepkového oleje | sójový jogurt (nemusí být) |
3 středně velké cibule |
POSTUP:
- Hrách namočte nejméně na 6 hodin, ale i déle. Pokud ho necháte namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměňte.
- Hrách sceďte, zalijte čerstvou vodou (asi 1,2 l), přiveďte k varu a vařte pod pokličkou, dokud nezačne měknout, asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžete v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou, horkou.)
- Dle potřeby vodu dolévejte. Troubu předehřejte na 180 ºC.
- Mrkev nakrájejte na dvoucentimetrové hranolky, zakápněte sezamovým olejem, osolte a pečte asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmíchejte k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečte.
- Na pánvi osmahněte na rozehřátém oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce restujte. Tuto směs vsypte do téměř uvařeného hrachu, osolte a ještě chvíli vařte.
- Poté hrách rozmixujte tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná). Nakonec dosolte a vmíchejte majoránku.
- Na talíř naneste kaši, přidejte porci pečené mrkve a posypte najemno nakrájenou jarní cibulkou. Můžete zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.
Tipy na chutné svačiny pro děti i dospělé
Václavkový guláš s fazolemi pinto
Fazole pinto se tvarem podobají známější fazoli červená ledvina, jen mají strakatou, narůžovělou barvu a neutrální chuť.
INGREDIENCE | |
---|---|
200 g fazolí pinto | 3 lžíce mleté papriky |
3 střední cibule | 250 g čerstvých václavek |
slunečnicový olej | 1 žlutá nebo červená kapie |
2 stroužky česneku | majoránka |
1 lžíce drceného kmínu | mořská sůl |
2 lžíce rajčatového protlaku |
POSTUP:
- Den předem namočené fazole propláchněte, zalijte větším množstvím čerstvé vody a vařte pod pokličkou asi 45 minut do měkka.
- Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji do růžova, přidejte kmín, na plátky nakrájený česnek a dál chvíli restujte. Přidejte rajčatový protlak a pokračujte v restování.
- Po chvíli přisypte mletou papriku a ještě krátce restujte. (Základem dobrého guláše je velké množství cibule a restování každé suroviny zvlášť pro zvýraznění chuti.)
- Nyní vše zalijte 1,5 l vody, přidejte očištěné a nakrájené václavky, menší lžíci soli a zvolna vařte minimálně 30 minut (václavky vyžadují delší tepelnou úpravu).
- V případě potřeby dolijte ještě trochu vody. Poté přidejte na malé kostičky nakrájenou kapii a uvařené fazole a vařte, dokud guláš nezhoustne.
- Nakonec ochuťte majoránkou a solí. Můžete přidat i stroužek utřeného česneku nebo špetku pepře.
TIP: Na talíři posypte nasekanou jarní cibulkou, petrželkou nebo chilli papričkou. Servírujte nejlépe s čerstvým chlebem. Pokud václavky zrovna nerostou, zkuste guláš uvařit z hlívy ústřičné, ta je k mání po celý rok.
Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin
Mungo hrášková polévka ochucená mátou
Drobné zelené fazolky mungo nabité prospěšnými látkami jsou oblíbené v asijské kuchyni. Výborně se hodí k naklíčení.
INGREDIENCE | |
---|---|
150 g mungo fazolí | 1 lžička mořské soli |
2 cibule | malý svazek čerstvé máty |
6 lžic řepkového oleje | 300 g mraženého nebo čerstvého hrášku |
2 stroužky česneku | čerstvě mletý barevný pepř |
kousek řasy wakame | sůl |
POSTUP:
- Fazole mungo namočte přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné. Nahrubo nakrájenou cibuli osmahněte na rozehřátém oleji do zlatova.
- Ke konci přidejte nasekaný česnek, orestujte. Zalijte 1,5 l vody, přidejte propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vařte, dokud fazole nezměknou (asi 25 minut).
- Přidejte bujon, osolte a vařte dalších 10 minut. Hrášek vložte do cedníku a propláchněte teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila.
- Vsypte jej do polévky, přidejte mátu, opepřete a rozmixujte na jemný krém.
TIP: Na talíři můžete polévku zjemnit sójovou smetanou nebo lžící sójového jogurtu. Skvělou společnost bude polévce dělat čerstvé pečivo nebo česnekové krutony.
Recepty na zapečený lilek, gratinované brambory a ratatouille
Lilek na medu s fazolemi a bylinkovým kuskusem s kapary
INGREDIENCE | |
---|---|
120 g bílých fazolí navy (bílá ledvina) | 1 lžička mletého římského kmínu |
mořská sůl | 1 lžíce uzené papriky |
1 velký lilek (400 g) | 1 lžička kajenského pepře |
extra panenský olivový olej | 1 stroužek česneku |
3 lžíce tekutého medu | 1 lžička kukuřičného škrobu |
Bylinkový kuskus | |
100 g kuskusu | malá hrstka petrželky |
větší hrst kaparů | citron |
2 lžíce extra panenského olivového oleje | mořská sůl |
malá hrstka máty | |
Nakládané tofu | |
120 g tofu natural | 1 lžíce mořské soli |
3 lžíce citronové šťávy |
POSTUP:
- Fazole namočte na 24 hodin, slijte vodu a v čerstvé vodě je vařte do měkka asi 45 minut.
- Tofu: Do misky nalijte 200 ml vody, přidejte 1 lžíci soli, citronovou šťávu a míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Přidejte rozdrobené tofu a nechte marinovat.
- Lilek nakrájejte na kostky, rovnoměrně nasolte, vložte do sítka a nechte 30 minut vypotit. Následně lilek opláchněte a osušte, vložte na pánev s rozehřátým olejem, osolte a restujte, dokud nezačne měknout.
- Lilek je potřeba častěji otáčet, přitlačením k pánvi tento proces urychlíte. K orestovanému lilku přidejte med a nechte ho zkaramelizovat.
- Přisypte římský kmín, uzenou papriku, kajenský pepř a utřený česnek, krátce orestujte a poté zalijte 300 ml vody. Zvolna vařte, dokud není lilek zcela měkký.
- Nakonec přidejte uvařené fazole a přilijte 100 ml vody, v níž jste rozmíchali kukuřičný škrob.
- Kuskus nasypte do široké mísy, přidejte špetku soli, kapary a olivový olej a dobře promíchejte. Poté zalijte 200 ml vroucí vody, přikryjte a nechte nabobtnat.
- Hotový kuskus načechrejte vidličkou, vmíchejte nasekanou mátu a petrželku a zastříkněte citronovou šťávou.
- Na talíř navršte kuskus, přidejte lilek s fazolemi a vše posypte marinovaným tofu, z něhož nejprve slijete marinádu.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Tajná ingredience šéfkuchařů, díky které bude maso jemnější a chutnější
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky
Může se vám hodit na Firmy: Gastronomické kurzy