Článek
Cuketový koláč druhé generace
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 listové těsto | |||
2 střední cukety | |||
1 větší mrkev | |||
1/2 pórku | |||
200 g sýru čedar | |||
100 ml smetany ke šlehání | |||
sůl |
Tento koláč pekla moje maminka, kam až mi paměť sahá. Její verze však obsahovala jen smetanou přelité cukety a šunku. Pár ingrediencí jsem přidala a jemně pozměnila postup, proto cuketový koláč druhé generace. Zachutná-li vám, určitě zkuste i jednodušší maminčinu verzi.
POSTUP:
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C, klasickou na 180 °C.
- Cukety nakrájejte na tenká kolečka a ve vrstvách je klaďte na velký plochý talíř. Každou vrstvu prosolte. Cukety tak pustí vodu, kterou posléze slijete.
- Mrkev nastrouhejte na silnější proužky, pórek překrojte podélně napůl a půlky pokrájejte na asi 3 mm tenké půlměsíčky. Čedar nastrouhejte stejně jako mrkev.
- Rozválejte listové těsto a přendejte ho na plech pokrytý pečicím papírem. Pokryjte ho celý, i s rohy.
- Ze smetany vyšlehejte tuhou šlehačku a těsto s ní pokryjte. Z cuket slijte vodu, osušte je a poklaďte jimi celou plochu těsta v jedné vrstvě. Tu pak posypte dvěma třetinami sýra a větší polovinou mrkve.
- Vytvořte další vrstvu z cuket, pokryjte je opět mrkví a větší půlkou pórku a koláč vložte do trouby. Po 20 minutách jej vytáhněte, ale troubu nevypínejte.
- Téměř hotový koláč zasypte zbytkem sýra a nechte ještě alespoň deset minut dopékat.
- Hotový pak před podáváním posypte zbylým čerstvým pórkem. Podávat ho můžete teplý nebo studený. Obě varianty jsou delikátní.
Tip kuchařky
Spolu s poslední vrstvou sýra můžete na koláč přidat i pokrájené olivy a pod sýr také plátky šunky či slaniny. Můj osobní tip je rozklepnuté vajíčko. Tak, aby na každém kousku byla alespoň jeho část. Nebojte se použít klidně i 4 při 8 porcích koláče - každé rozklepněte tam, kde se vám linky při krájení protnou. Vejce je dobré jemně popepřit. Sůl už přidávat nemusíte, cukety jsou z odvodňování slané dost.
Jacket potatoes: pečené brambory s náplní
Jahodová limonáda s rozmarýnem
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
2 kg jahod | |||
1,5 citronu | |||
30 g rozmarýnu | |||
voda dle chuti |
POSTUP:
- Jahody omyjte a zbavte zelených vršků. Pár si jich schovejte na ozdobu skleniček.
- Snítky čerstvého rozmarýnu zdrhněte. Z citronů vymačkejte šťávu.
- Vše pak rozmixujte na co nejhladší kaši. Tu zřeďte dle chuti vodou (ale ne příliš, limonáda by měla zůstat hustší) a ještě jednou promixujte, tentokrát tyčovým mixérem. Můžete ji podávat příjemně vychlazenou buď z lednice, nebo s ledem.
- Varianta bez dužiny: Máte-li raději spíše vodové limonády, připravte si tento recept den předem.
- Původní směs s rozmixovanou dužinou a bylinkami nechte přes noc v lednici louhovat a druhý den před podáváním přeceďte. Chuť vám zůstane a tekutina bude příjemně čirá.
Salát jako hlavní jídlo
Bylinkové muffiny s uzeným lososem
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
430 g polohrubé mouky | 3 lžíce pokrájeného libečku | ||
1 lžíce cukru krupice | 3 jarní cibulky | ||
230 ml mléka | 1 stroužek česneku | ||
1 vejce | 1 kypřicí prášek do pečiva | ||
160 ml olivového oleje | sůl | ||
5 lžic pokráj. kopru, pár kusů na ozdobu | pepř | ||
Dokončení | |||
250 ml pomazánkového másla | |||
250 g uzeného lososa |
POSTUP:
- Předehřejte troubu, horkovzdušnou na 170 °C, klasickou na 190 °C. Pokud nemáte silikonové formy na muffiny, ke kterým se obvykle nic nelepí, vyložte ty své papírovými košíčky, případně je vymažte tukem.
- Polohrubou mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr, špetku soli a pepře, posekané bylinky a najemno nakrájenou jarní cibulku smíchejte ve větší míse. V promíchané směsi pak uprostřed vytvořte důlek.
- Do něj postupně lijte tekuté ingredience: olej, mléko a vejce. Navrch přidejte prolisovaný stroužek česneku a vše důkladně míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto. Tím pak plňte košíčky, každý asi ze dvou třetin.
- Muffiny vložte do trouby a pečte 15-17 minut. Špejlí zkuste, zda se nic nepřichytí, a poté upečené dortíčky vyndejte. Ještě ve formách je nechte 5 minut odstát.
- Po mírném zchladnutí je vyndejte z forem a nechte zcela vychladnout na mřížce, aby se nezapařily.
- Dokončení: Na každý dortík dejte necelou lžíci pomazánkového másla. Pokrájejte si uzeného lososa na takový počet kousků, kolik máte muffinů, a pokládejte je do pomazánkových lůžek. Ozdobte snítkou kopru a podávejte.
Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf
Borůvková zmrzlina s agarem (vhodná i pro malé děti)
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
300 ml vody | |||
300 g borůvek | |||
1 lžička agaru | |||
špetka soli |
POSTUP:
- Borůvky povařte se solí asi 7 minut.
- Do svařeného ovoce pečlivě vmíchejte lžičku agaru, právě ten ze zmrzliny udělá její dětskou verzi. Nanuk totiž díky němu nepoteče po držátku a vydrží krásně tuhý poměrně dlouho.
- S agarem ovoce ještě minutu povařte.
- Směs rozmixujte a rychle vlijte do formiček. Čekat se nevyplácí, při chladnutí by vám totiž mohla ztuhnout už v rendlíku. Formičky s nanuky nechte zamrazit, ideálně přes noc.
Tip kuchařky
Pokud máte velké kanadské borůvky, nechte si pár kousků stranou a vložte je na dno formiček na nanuky. Při zakousnutí budou tvořit bílá dekorativní místa, což může děti bavit.
Zázvorová limonáda s citrusy a meduňkou
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
5 cm zázvoru | |||
1 pomeranč | |||
1 citron | |||
hrst meduňkových listů |
POSTUP:
- Na tuto limonádu budete potřebovat konvici se sítkem na macerování. Může vám posloužit i čajová, pokud má sítko na sypaný čaj. Použít je možné i papírové plnitelné sáčky na čaj ve větší velikosti, dostanete je v běžných obchodech.
- Zázvor oloupejte, nastrouhejte. Meduňku potrhejte, ale nejlépe pomačkejte v hmoždíři.
- Z citronu a pomeranče vymačkejte šťávu a i se zbytkem dužiny vložte spolu s připraveným zázvorem a meduňkou do sítka. Přelijte litrem vody a ponořené nechte macerovat v lednici do druhého dne.
- Čím déle necháte směs ve vodě, tím intenzivnější chuť bude limonáda mít. Takže můžete ochutnávat, abyste mohli odhadnout pro vás nejvhodnější dobu macerace.
Bylinkový led
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
kousky bylinek | |||
jedlé květy | |||
voda |
POSTUP:
- Vodu, ale i různé limonády a letní ovocné šťávy vkusně ozdobí led s bylinkou či jedlým květem uvnitř. Do každého políčka formy na led vložte kousek bylinky či jedlý květ.
- Opatrně je přelijte vodou a dbejte na to, aby voda byla jen v prohlubních.
- Led by se neměl spojit v kompaktní hmotu, tvary by pak šly špatně vyndávat z formy. Nechte zamrazit. Do nápojů kostky vkládejte až těsně před podáváním.
Nevšední recepty z jahod
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje