Článek
Makrela z trouby
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 makrela | lžička sladké papriky | ||
2 lžíce másla | lžička pálivé papriky | ||
2 lžíce oleje | lžička drceného kmínu | ||
2 stroužky česneku | špalík pórku | ||
hrstka hl. mouky | 1 citron | ||
sůl |
POSTUP:
- Očištěnou makrelu zevnitř potřete prolisovaným česnekem a svrchu i zevnitř promažte olejem a osolte.
- Mouku smíchejte s paprikami, kmínem a rybu ve směsi obalte.
- Do břišní dutiny vložte máslo a pórek nakrájený na kolečka, makrelu položte na plech na pečicí papír spolu s kolečky citronu.
- Pokapejte ji olejem a dejte péct na 180 °C, asi 10 minut z každé strany.
- Nakonec přendejte plech s rybou pod gril, znovu makrelu pokapejte olejem a asi tři minuty ji grilujte na barvu.
Jacket potatoes: pečené brambory s náplní
Filet
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
čerstvá makrela | |||
olivový olej | |||
listová petržel | |||
bylinky (citronový tymián, rozmarýn) | |||
máslo k opékání (nejlépe přepuštěné) | |||
citron | |||
sůl a pepř | |||
k podávání: růžičková kapusta, květy na zdobení a dip (např. gel z pečených paprik) |
POSTUP:
- Z makrely připravte filety: položte ji na bok, odřízněte hlavu a řezem ostrým nožem těsně podél páteře směrem od ocasu k hlavě vyfiletujte.
- Filet zbavte zbývajících kostí pinzetou.
- Pak rybu osolte, potřete olejem, posypte nasekanými bylinkami a vložte do pánve na rozehřáté máslo kůží dolů.
- Opékejte cca 4 minuty, poté filátka obraťte a pečte další 2–3 minuty z druhé strany.
- Přendejte na talíř, potřete rozpuštěným máslem (výpekem), zakápněte šťávou z citronu.
Tip šéfkuchaře: Podávejte s gelem z pečených paprik nebo pikantním dipem a s bramborovou kaší v lůžku ze spařené růžičkové kapusty. Tu předem spařte, poté vložte do vody s ledem, aby neztratila barvu.
Jak makrelu připravit před úpravou? Rybu vždy omyjte pod tekoucí vodou. Uvnitř u páteře a u hlavy odstraňte krevní sraženiny, aby byla makrela čistá a při pečení nezhořkla. Tato ryba nemá žádné šupiny. To má dvě výhody: Jednak nemusíte šupiny škrábat, makrelu stačí omýt. A hlavně dokřupava vypečená kůže skvěle chutná.
Vaření a pečení s pivem
Makrela na klacku
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 čerstvá makrela | |||
1/2 citronu | |||
5 lžic olivového oleje | |||
česnek | |||
listová petržel | |||
tymián |
POSTUP:
- Připravte si silný proutek, aby makrelu udržel.
- Rybu na něj napíchněte od tlamy po ocas.
- Lístky petržele, česnek, sůl, pepř a pár kapek citronu dejte do mixéru, zalijte olivovým olejem a rozmixujte.
- Vytvořenou směsí potřete makrelu z obou stran a bohatě i zevnitř.
- Pomalu opékejte nad otevřeným ohněm, přibližně 30 minut.
- Budete-li rybu trpělivě opékat nad žhnoucími uhlíky, nikoli v sálajícím plameni, čeká vás odměna v podobě šťavnatého masa s vynikající, nespálenou kůží.
Tip z Hané: Do kořenicí směsi přidejte kmín, grilovací koření a během grilování rybu přelévejte pivem. Ke konci ji potřete česnekem.
Salát jako hlavní jídlo
Pomazánka z makrely
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 uzená makrela | |||
100 g povoleného másla | |||
100 g sýra Philadelphia | |||
1 lžíce plnotučné hořčice | |||
1 lžička dijonské hořčice | |||
1 cibule | |||
2 vejce | |||
dle chuti: pažitka, citronová šťáva, sůl a pepř |
POSTUP:
- Z makrely oberte maso, pečlivě odstraňte kosti.
- Cibuli nasekejte na jemné kostičky.
- Vejce uvařte natvrdo.
- Smíchejte všechny ingredience kromě vajec.
- Nakonec pomazánku promíchejte s nasekanými vejci.
- Pokud byste chtěli mít pomazánku zvlášť jemnou a nadýchanou, ušlehejte základ v mixéru, teprve pak přidejte cibulku, pažitku a vejce.
Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf
Filet s petrželovou krustou
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 čerstvá makrela | |||
100 ml olivového oleje + 2 lžíce na pánev | |||
2 stroužky česneku | |||
svazek listové petržele | |||
dle chuti šalvěj | |||
1/2 citronu | |||
hrst sezamu | |||
hrst nasekané pažitky | |||
sůl a pepř | |||
květy na zdobení |
POSTUP:
- Filety z makrely potřete směsí z rozmixované listové petržele, soli, pepře, česneku, šalvěje, citronové šťávy a olivového oleje.
- Část směsi si odložte na později.
- Rybu opečte na pánvi na oleji nejprve kůží dolů, cca 4 minuty, po otočení další 2–3 minuty z druhé strany.
- Filety položte na talíř, kůži opět potřete petrželovou směsí a posypte nasucho opraženým sezamem smíchaným s nasekanou pažitkou.
Tip šéfkuchaře: Rybu podávejte s květákovým pyré. Filety můžete i grilovat.
Oblíbené recepty z mletého masa
Prázdninové pečení s cukrářkou Petrou Burianovou
Může se vám hodit na Firmy.cz: Hliněná bašta
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky