Hlavní obsah

Recepty s těstovinami z celého světa

Aktualizováno

Se známým šéfkuchařem Radkem Davidem se vydáme na kulinární cestu za nejlepšími těstovinami. První recept nás zavede do daleké Asie, podíváme se na jih Itálie a konec putování zakončíme u sousedů v Rakousku, kde si pochutnáme na špeclích s mákem, cukrem a ovocem.

Foto: Petr Horník, Právo

Udon nudle s hovězím masem a zeleninou

Článek

Udon nudle s hovězím masem a zeleninou

INGREDIENCE
500 g udon nudlí1 žlutá paprika
500 g hovězí roštěné (svíčkové, pupku)50 ml ústřicové omáčky
20 ml ústřicové omáčky 1 jarní cibulka
10 ml sójové omáčky Kikkoman10 ml sezamového oleje
50 ml slun. oleje hrst nati koriandru
200 g mrkve 1 lžíce smažené cibule
200 g brokolice1 lžíce opraženého světlého sezamu
200 g cibulesůl

POSTUP:

  1. Nudle uvařte do měkka v osolené vodě podle návodu na obalu.
  2. Hovězí nakrájejte na 2 cm silné steaky.
  3. V misce smíchejte ústřicovou omáčku, sójovou omáčku a menší část slunečnicového oleje. Promíchejte a do marinády dejte steaky marinovat přes noc.
  4. Druhý den maso zprudka opečte z obou stran na trošce oleje, aby zůstalo uvnitř růžové. Nechte ho odpočinout.
  5. V hluboké pánvi (wok) orestujte na oleji cibuli nakrájenou na měsíčky. Pak přidejte mrkev a papriku nakrájené na nudličky a růžičky brokolice překrájené po směru růstu. Restujte, až zelenina změkne, ale je stále křupavá.
  6. Přidejte marinádu z masa a sezamový olej, zarestujte.
  7. Do hotové směsi vložte scezené nudle, promíchejte.

Servis: Do misky dejte ochucené udon nudle se zeleninou, navrch položte na tenké plátky nakrájený steak, posypejte opraženým sezamem, křupavou smaženou cibulkou a nakrájeným koriandrem s jarní cibulkou.

Recepty z oblíbených luštěnin, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni

Recepty

Domácí nudle s amarettini, máslem, skořicí a citronovou ricottou

Foto: Petr Horník, Právo

Domácí nudle s amarettini, máslem, skořicí a citronovou ricottou

Amarettini jsou tradiční italské mandlové sušenky, u nás běžně k dostání.

INGREDIENCE
500 g hladké mouky1 citron
3 žloutky250 g ricotty
4 vejce30 g cukru krupice
na špičku nože kurkumy40 g cukru moučka
sůl máslo a mletá skořice dle chuti
60 g sušenek amarettini

POSTUP:

  1. Mouku, vejce, žloutky a kurkumu důkladně promíchejte v robotu nebo na vále v tuhé těsto, zabalte ho do fresh folie a dejte do lednice odpočinout, aby zvláčnělo.
  2. Po 30 minutách těsto rozválejte válečkem nebo strojkem na výrobu těstovin (pasta makerem) na tenké placky, ty překrájejte na širší pruhy a z nich nožem nakrájejte nudle.
  3. Nechte je alespoň půl hodiny proschnout, pak je uvařte v osolené vodě do měkka, sceďte a přendejte do rendlíku s rozpuštěným máslem. Promíchejte.
  4. Ricottu přetřete přes jemný cedník, aby byla jemnější.
  5. Nastrouhejte kůru z omytého citronu a přidejte ji do ricotty spolu s citronovou šťávou a cukrem krupicí. Promíchejte stěrkou.
  6. Amarettini rozdrťte.

Servis: V talíři vytvořte hnízdo z uvařených nudlí s máslem, ozdobte je hrudkami citronové ricotty, posypejte mletou skořicí, moučkovým cukrem a drcenými amarettini.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Orecchiette s rajčatovou omáčkou, rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Foto: Petr Horník, Právo

Orecchiette s rajčatovou omáčkou, rajčaty, mozzarellou a bazalkou

Orecchiette, drobné těstoviny ve tvaru oušek, jsou oblíbené v italské oblasti Apulie.

INGREDIENCE
500 g těstovin orecchiette100 g malých červených rajčat
60 ml olivového oleje100 g malých žlutých rajčat
2 stroužky česneku2 ks sýru mozzarella di bufala
pepř, sůl 20 g bazalky
500 g drcených rajčat

POSTUP:

  1. Lístky bazalky otrhejte od stonku.
  2. V kastrolu na polovině olivového oleje orestujte stroužky česneku, přidejte stonky bazalky a rozdrcená rajčata, která předem rozmixujte ponorným mixérem.
  3. Krátce povařte a přeceďte přes jemný cedník.
  4. Uvařené těstoviny nasypte do rajčatové omáčky, přidejte trochu vody, ve které se vařily, krátce povařte a dosolte.
  5. Rajčata překrájejte na polovinu, mozzarellu natrhejte na menší kousky, dejte do misky, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Promíchejte.

Servis: Do hlubokého talíře dejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a ozdobte povrch půlkami rajčátek, mozzarellou a lístky bazalky. Nakonec můžete celý pokrm pokapat olivovým olejem.

Recepty na slavné a oblíbené dorty

Recepty

Rakouské špecle s mákem, cukrem a ovocem

Foto: Petr Horník, Právo

Rakouské špecle s mákem, cukrem a ovocem

Špecle jsou těstoviny oblíbené v Rakousku a Bavorsku, najdete je i v maďarských a švýcarských receptech. Připravují se na sladko i na slano.

INGREDIENCE
500 g hladké mouky 100 g másla
200 ml vody60 g mletého máku
5 vajec40 g cukru moučka
sůl sezonní ovoce: maliny, borůvky, ostružiny ap.

POSTUP:

  1. V misce smíchejte vodu s moukou, solí a vejci.
  2. Vypracujte tuhé těsto a nechte ho 30 minut odstát.
  3. V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu.
  4. Pomocí speciální desky na špecle nebo nožem či cukrářskou kartou tvořte špecle a házejte je do vroucí vody.
  5. Vařte je, dokud nevyplavou na povrch, sceďte a přendejte do rendlíku s rozpuštěným máslem. Promíchejte.

Servis: Do talíře dejte špecle a posypejte je mletým mákem s cukrem. Ozdobte ovocem.

Tip šéfkuchaře: Špecle můžete orestovat na másle.

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Související témata:

Výběr článků

Načítám