Článek
Udon nudle s hovězím masem a zeleninou
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g udon nudlí | 1 žlutá paprika | ||
500 g hovězí roštěné (svíčkové, pupku) | 50 ml ústřicové omáčky | ||
20 ml ústřicové omáčky | 1 jarní cibulka | ||
10 ml sójové omáčky Kikkoman | 10 ml sezamového oleje | ||
50 ml slun. oleje | hrst nati koriandru | ||
200 g mrkve | 1 lžíce smažené cibule | ||
200 g brokolice | 1 lžíce opraženého světlého sezamu | ||
200 g cibule | sůl |
POSTUP:
- Nudle uvařte do měkka v osolené vodě podle návodu na obalu.
- Hovězí nakrájejte na 2 cm silné steaky.
- V misce smíchejte ústřicovou omáčku, sójovou omáčku a menší část slunečnicového oleje. Promíchejte a do marinády dejte steaky marinovat přes noc.
- Druhý den maso zprudka opečte z obou stran na trošce oleje, aby zůstalo uvnitř růžové. Nechte ho odpočinout.
- V hluboké pánvi (wok) orestujte na oleji cibuli nakrájenou na měsíčky. Pak přidejte mrkev a papriku nakrájené na nudličky a růžičky brokolice překrájené po směru růstu. Restujte, až zelenina změkne, ale je stále křupavá.
- Přidejte marinádu z masa a sezamový olej, zarestujte.
- Do hotové směsi vložte scezené nudle, promíchejte.
Servis: Do misky dejte ochucené udon nudle se zeleninou, navrch položte na tenké plátky nakrájený steak, posypejte opraženým sezamem, křupavou smaženou cibulkou a nakrájeným koriandrem s jarní cibulkou.
Recepty z oblíbených luštěnin, na kterých si pochutnají nejen vegetariáni
Domácí nudle s amarettini, máslem, skořicí a citronovou ricottou
Amarettini jsou tradiční italské mandlové sušenky, u nás běžně k dostání.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g hladké mouky | 1 citron | ||
3 žloutky | 250 g ricotty | ||
4 vejce | 30 g cukru krupice | ||
na špičku nože kurkumy | 40 g cukru moučka | ||
sůl | máslo a mletá skořice dle chuti | ||
60 g sušenek amarettini |
POSTUP:
- Mouku, vejce, žloutky a kurkumu důkladně promíchejte v robotu nebo na vále v tuhé těsto, zabalte ho do fresh folie a dejte do lednice odpočinout, aby zvláčnělo.
- Po 30 minutách těsto rozválejte válečkem nebo strojkem na výrobu těstovin (pasta makerem) na tenké placky, ty překrájejte na širší pruhy a z nich nožem nakrájejte nudle.
- Nechte je alespoň půl hodiny proschnout, pak je uvařte v osolené vodě do měkka, sceďte a přendejte do rendlíku s rozpuštěným máslem. Promíchejte.
- Ricottu přetřete přes jemný cedník, aby byla jemnější.
- Nastrouhejte kůru z omytého citronu a přidejte ji do ricotty spolu s citronovou šťávou a cukrem krupicí. Promíchejte stěrkou.
- Amarettini rozdrťte.
Servis: V talíři vytvořte hnízdo z uvařených nudlí s máslem, ozdobte je hrudkami citronové ricotty, posypejte mletou skořicí, moučkovým cukrem a drcenými amarettini.
Recepty ze švestek, hrušek a jablek
Orecchiette s rajčatovou omáčkou, rajčaty, mozzarellou a bazalkou
Orecchiette, drobné těstoviny ve tvaru oušek, jsou oblíbené v italské oblasti Apulie.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g těstovin orecchiette | 100 g malých červených rajčat | ||
60 ml olivového oleje | 100 g malých žlutých rajčat | ||
2 stroužky česneku | 2 ks sýru mozzarella di bufala | ||
pepř, sůl | 20 g bazalky | ||
500 g drcených rajčat |
POSTUP:
- Lístky bazalky otrhejte od stonku.
- V kastrolu na polovině olivového oleje orestujte stroužky česneku, přidejte stonky bazalky a rozdrcená rajčata, která předem rozmixujte ponorným mixérem.
- Krátce povařte a přeceďte přes jemný cedník.
- Uvařené těstoviny nasypte do rajčatové omáčky, přidejte trochu vody, ve které se vařily, krátce povařte a dosolte.
- Rajčata překrájejte na polovinu, mozzarellu natrhejte na menší kousky, dejte do misky, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým černým pepřem. Promíchejte.
Servis: Do hlubokého talíře dejte uvařené těstoviny s rajčatovou omáčkou a ozdobte povrch půlkami rajčátek, mozzarellou a lístky bazalky. Nakonec můžete celý pokrm pokapat olivovým olejem.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Rakouské špecle s mákem, cukrem a ovocem
Špecle jsou těstoviny oblíbené v Rakousku a Bavorsku, najdete je i v maďarských a švýcarských receptech. Připravují se na sladko i na slano.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g hladké mouky | 100 g másla | ||
200 ml vody | 60 g mletého máku | ||
5 vajec | 40 g cukru moučka | ||
sůl | sezonní ovoce: maliny, borůvky, ostružiny ap. |
POSTUP:
- V misce smíchejte vodu s moukou, solí a vejci.
- Vypracujte tuhé těsto a nechte ho 30 minut odstát.
- V kastrolu přiveďte k varu osolenou vodu.
- Pomocí speciální desky na špecle nebo nožem či cukrářskou kartou tvořte špecle a házejte je do vroucí vody.
- Vařte je, dokud nevyplavou na povrch, sceďte a přendejte do rendlíku s rozpuštěným máslem. Promíchejte.
Servis: Do talíře dejte špecle a posypejte je mletým mákem s cukrem. Ozdobte ovocem.
Tip šéfkuchaře: Špecle můžete orestovat na másle.
Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky