Článek
Svatodušní vaječina
Na Valašsku a ve Slezsku se na svatodušní pondělí (letos 20. 5.) jedlo pod širým nebem. Proto rodiny vycházely na svá oblíbená místa, k potokům, k památným stromům, kde si lidé na ohništi v rendlíku osmažili vajíčka – vaječinu. K vejcím přidávali slaninu, klobásky, pilo se pivo a kořalka. Tradice byla obvykle spojena s prvním vyháněním dobytka.
INGREDIENCE: | |
---|---|
100 g špeku | 2 lžíce másla |
1 velká cibule | velká miska nasekaných bylinek (vyprané a spařené kopřivy, pažitka, medvědí česnek) |
8–12 vajec | podle chuti uzené maso nebo uzenina |
4 lžíce smetany 33% | sůl, pepř |
POSTUP:
- V dostatečně velké pánvi nechte rozpustit špek nakrájený na malé kostičky. Na něm orestujte do sklovata cibuli na kostičky.
- Vejce prošlehejte se smetanou, nadrobno nasekanými bylinkami (část pažitky si odložte na posypání), solí a pepřem. Vaječnou směs nalijte do pánve a plochou vařečkou ji odškrabujte ode dna.
- Po 3 minutách, až vejce začnou tuhnout, je stále míchejte a přidávejte k nim postupně máslo. Ještě chvilku restujte, když jsou vejce částečně ztuhlá, ale ještě polotekutá a vláčná, odstavte je z ohně. Porce posypte nasekanou pažitkou.
TIP: Vaječina s ničím nechutná tak dobře, jako s čerstvým měkkým chlebem.
Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky
Bramborový salát s jarními bylinkami
INGREDIENCE: | |
---|---|
600 g brambor | 5 lžic extra panenského olivového oleje |
250 g tvarohu ve vaničce | šťáva z 1/2 citronu |
velká hrst čerstvých bylinek (pažitka, medvědí česnek, petrželka, popenec, mladý špenát) | sůl a pepř |
2 svazky ředkviček |
POSTUP:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě.
- Tvaroh osolte, opepřete a promíchejte s nasekanými bylinkami a nastrouhanými nebo nakrájenými ředkvičkami.
- Přidejte ostatní přísady a vše opatrně promíchejte s vychladlými bramborami. Před podáváním nechte salát vychladit.
Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky
Jarní nádivka bez masa
INGREDIENCE: | |
---|---|
10 rohlíků | 1/2 lžičky kmínu |
300 ml mléka | velká hrst kopřiv, popence, petrželky nebo pažitky |
8 vajec | sůl |
125 g změklého másla | máslo na vymazání pekáče |
POSTUP:
- Rohlíky nakrájené na kolečka zalijte mlékem a nechte několik minut stát. Žloutky oddělte od bílků a utřete s máslem.
- Promíchejte s namočenými rohlíky, přidejte kmín, sůl, pokrájené bylinky (kopřivy nejprve spařte vařící vodou) a celou směs dobře rozmíchejte.
- Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Přendejte do vymazaného pekáče (můžete ho ještě vysypat strouhankou) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.
Oblíbené recepty z arabské kuchyně
Jarní pesto
Základem pesta nemusí být tradiční bazalka. Využijte to, co vám na jaře nabízí zahrada. Základem jsou zelené listy jemnější struktury (např. ptačinec prostřední, říká se mu také žabinec, medvědí česnek, polníček, mladé listy špenátu, rukoly).
Pesto může být jednodruhové i směs, což se týká bylinek i ořechů a semínek. Pokud použijete vlašáky, namočte je předtím přes noc do vody. Použijete-li česnekové výhonky, odřežte je, dokud jsou křehké, a dřív, než nasadí květy.
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 díl zelené složky (díl na váhu, ne na objem) | 2 díly olivového oleje (i víc) |
1 díl semínek nebo ořechů (slunečnicová, piniová, vlašské ořechy, kešu) | dle chuti česnek |
1 díl parmazánu | sůl (nemusí být, sýr bývá dostatečně slaný) |
POSTUP:
- Nejdříve rozmixujte olej s česnekem, pak přidejte ořechy, po nich zelenou složku, a nakonec nastrouhaný sýr.
- Záleží na vás, jestli chcete zachovat hrubší strukturu, nebo dáte přednost konzistenci jemného pyré, podle toho mixujte.
TIP: Pesto může dost rychle zkvasit, v lednici v lahvičce vydrží zhruba týden. Můžete ho ale bezpečně uchovat v mrazáku. Výborně se hodí do těstovin, do salátů, do sendvičů, slaných palačinek i k masu.