Hlavní obsah

Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody

Zažeňte jarní únavu jídlem! Příroda je plná rostlin, které se mávnutím kouzelné vařečky promění ve vitaminové bomby. Kopřivami počínaje, pažitkou konče. A co třeba takový žabinec? I z něj se dá vykouzlit něco moc svěžího, dobrého a zdravého.

Foto: Helena Chvátalová

Svatodušní vaječina

Článek

Svatodušní vaječina

Na Valašsku a ve Slezsku se na svatodušní pondělí (letos 20. 5.) jedlo pod širým nebem. Proto rodiny vycházely na svá oblíbená místa, k potokům, k památným stromům, kde si lidé na ohništi v rendlíku osmažili vajíčka – vaječinu. K vejcím přidávali slaninu, klobásky, pilo se pivo a kořalka. Tradice byla obvykle spojena s prvním vyháněním dobytka.

INGREDIENCE:
100 g špeku 2 lžíce másla
1 velká cibule velká miska nasekaných bylinek (vyprané a spařené kopřivy, pažitka, medvědí česnek)
8–12 vajec podle chuti uzené maso nebo uzenina
4 lžíce smetany 33% sůl, pepř

POSTUP:

  1. V dostatečně velké pánvi nechte rozpustit špek nakrájený na malé kostičky. Na něm orestujte do sklovata cibuli na kostičky.
  2. Vejce prošlehejte se smetanou, nadrobno nasekanými bylinkami (část pažitky si odložte na posypání), solí a pepřem. Vaječnou směs nalijte do pánve a plochou vařečkou ji odškrabujte ode dna.
  3. Po 3 minutách, až vejce začnou tuhnout, je stále míchejte a přidávejte k nim postupně máslo. Ještě chvilku restujte, když jsou vejce částečně ztuhlá, ale ještě polotekutá a vláčná, odstavte je z ohně. Porce posypte nasekanou pažitkou.

TIP: Vaječina s ničím nechutná tak dobře, jako s čerstvým měkkým chlebem.

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Recepty

Bramborový salát s jarními bylinkami

Foto: Pavel Ovsík

Bramborový salát s jarními bylinkami

INGREDIENCE:
600 g brambor 5 lžic extra panenského olivového oleje
250 g tvarohu ve vaničce šťáva z 1/2 citronu
velká hrst čerstvých bylinek (pažitka, medvědí česnek, petrželka, popenec, mladý špenát) sůl a pepř
2 svazky ředkviček

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě.
  2. Tvaroh osolte, opepřete a promíchejte s nasekanými bylinkami a nastrouhanými nebo nakrájenými ředkvičkami.
  3. Přidejte ostatní přísady a vše opatrně promíchejte s vychladlými bramborami. Před podáváním nechte salát vychladit.

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Recepty

Jarní nádivka bez masa

Foto: Alena Hrbková

Nádivka

INGREDIENCE:
10 rohlíků 1/2 lžičky kmínu
300 ml mléka velká hrst kopřiv, popence, petrželky nebo pažitky
8 vajec sůl
125 g změklého másla máslo na vymazání pekáče

POSTUP:

  1. Rohlíky nakrájené na kolečka zalijte mlékem a nechte několik minut stát. Žloutky oddělte od bílků a utřete s máslem.
  2. Promíchejte s namočenými rohlíky, přidejte kmín, sůl, pokrájené bylinky (kopřivy nejprve spařte vařící vodou) a celou směs dobře rozmíchejte.
  3. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Přendejte do vymazaného pekáče (můžete ho ještě vysypat strouhankou) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Oblíbené recepty z arabské kuchyně

Recepty

Jarní pesto

Foto: archiv Hanky Zemanové

Jarní pesto

Základem pesta nemusí být tradiční bazalka. Využijte to, co vám na jaře nabízí zahrada. Základem jsou zelené listy jemnější struktury (např. ptačinec prostřední, říká se mu také žabinec, medvědí česnek, polníček, mladé listy špenátu, rukoly).

Pesto může být jednodruhové i směs, což se týká bylinek i ořechů a semínek. Pokud použijete vlašáky, namočte je předtím přes noc do vody. Použijete-li česnekové výhonky, odřežte je, dokud jsou křehké, a dřív, než nasadí květy.

INGREDIENCE:
1 díl zelené složky (díl na váhu, ne na objem) 2 díly olivového oleje (i víc)
1 díl semínek nebo ořechů (slunečnicová, piniová, vlašské ořechy, kešu) dle chuti česnek
1 díl parmazánu sůl (nemusí být, sýr bývá dostatečně slaný)

POSTUP:

  1. Nejdříve rozmixujte olej s česnekem, pak přidejte ořechy, po nich zelenou složku, a nakonec nastrouhaný sýr.
  2. Záleží na vás, jestli chcete zachovat hrubší strukturu, nebo dáte přednost konzistenci jemného pyré, podle toho mixujte.

TIP: Pesto může dost rychle zkvasit, v lednici v lahvičce vydrží zhruba týden. Můžete ho ale bezpečně uchovat v mrazáku. Výborně se hodí do těstovin, do salátů, do sendvičů, slaných palačinek i k masu.

Poctivé recepty z českých superpotravin

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám