Článek
Recepty jsme převzali z kuchařky Petry Novotné Vaříme s dětmi pro děti a přizpůsobili jsme je pro naše čtenáře. V knize najdete i podrobnější pokyny pro malé kuchaře a jejich maminky.
Domácí loupáky
INGREDIENCE | |
---|---|
100 ml mléka | 50 g másla |
5 g (1/2 sáčku) sušeného droždí | 25 g třtinového cukru |
špetka soli | 2 lžíce vanilkového cukru |
1 žloutek | 1 vejce na potření |
210 g hladké mouky | mák na posypání |
POSTUP:
- Nejdřív ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Přidejte do mléka lžíci cukru a droždí. Přikryjte utěrkou a 10 minut počkejte na kvásek.
- Ve velké míse (nejlépe v té od robotu) smíchejte mouku, oba cukry a špetku soli. Přihoďte změklé máslo a žloutek, nakonec přilijte kvásek. Teď je potřeba těsto pečlivě promísit, aby se kvasinky dostaly k mouce (nejlépe v robotu). Přikryté utěrkou dejte na hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, udělejte z něj 6 bochánků a nechte je ještě 10 minut odležet.
- Z jednotlivých bochánků uválejte placky a smotejte je do tvaru rohlíčků. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem. Loupáky nechte ještě 15 minut kynout. Pak je upečte v troubě předehřáté na 180 °C, zhruba 20 minut.
Recepty z brambor podle našich babiček
Recepty
Rajčatový salát s opečeným chlebem – panzanella
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g dobře vyzrálých sladkých rajčat | 2 lžíce olivového oleje |
1 hrst petrželky | sůl, pepř |
1/2 cibule | 4 krajíce staršího tmavého chleba |
3 lžíce balzamikového octa | pár snítek čerstvé bazalky |
POSTUP:
- Chléb nakrájejte na kostičky a opečte ho v troubě (10 minut/190 °C).
- Rajčata nakrájejte na kostky, cibuli nadrobno, propláchněte ji ledovou vodou.
- Promíchejte metličkou ocet s olejem, přidejte cibulku, osolte, opepřete a nalijte na rajčata, přidejte natrhanou bazalku a promíchejte.
- Těsně před podáváním přisypejte opečený chleba.
Recepty s vůní moře
Recepty
Datlové řezy s malinami
INGREDIENCE |
---|
Na korpus: |
1 1/2 hrnku vlašských ořechů |
250 g sušených datlí |
asi 120 ml vody |
2 lžíce kokosového oleje |
2 lžíce kakaa |
Na náplň: |
1 hrnek strouhaného kokosu |
100 ml kokosové šťávy nebo vody |
pořádná hrst malin |
2 lžíce datlového sirupu |
POSTUP:
- Korpus: Datle, vodu, kakao a vlašské ořechy rozmixujte na co nejmenší kousky. Kdyby to šlo špatně, můžete přidat ještě trochu vody, ale pozor, ať nemáte směs moc řídkou. Nakonec přidejte kokosový olej. Polovinu směsi rozprostřete do menší formy.
- Náplň: Rozmixujte kokos, kokosovou vodu a maliny, nakonec přidejte datlový sirup.
- Dokončení: Na hnědou vrstvu ve formě navrstvěte tu růžovou. Uhlaďte ji a rozetřete na ni stěrkou namočenou ve vodě druhou polovinu datlovo-oříškové pasty. Nechte v lednici vychladit (2 hodiny).
Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek
Móda a kosmetika
Pečená cizrna
INGREDIENCE |
---|
400 g cizrny (z plechovky nebo uvařená) |
3 lžíce sójové omáčky |
1 vrchovatá lžíce medu |
1 lžíce olivového oleje |
špetka skořice nebo koriandru |
sůl |
POSTUP:
Všechny přísady kromě cizrny rozšlehejte na marinádu. V ní obalte scezenou cizrnu, poté ji rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut na 190 °C. Poslouží jako zobání místo chipsů.
Pečený vánoční čaj
Počet porcí: 3 sklenice
INGREDIENCE |
---|
1 pomeranč |
2 jablka |
1 mandarinka |
1 citron |
další ovoce (třeba ananas nebo grep) |
koření – 1 hřebíček, 1 hvězdička badyánu, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička anýzu |
asi 2 cm nastrouhaného zázvoru |
3 lžíce třtinového cukru |
POSTUP:
- Na celém postupu je nejnáročnější příprava ovoce. To je potřeba pečlivě umýt a nakrájet na kostičky. Pomeranče, citrony, jablka i mandarinky můžete nechat se slupkou, ananas oloupejte.
- Do zapékací misky nebo pekáčku nasypejte všechno ovoce, přidejte nastrouhaný zázvor, koření a třtinový cukr, promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 30 minut.
- Horké ovoce nandejte do vyvařených zavařovacích sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
- Po vychladnutí sklenice popište, ozdobte.
- Na čaj stačí dvě lžičky ovoce zalít horkou vodou. Dá se pít i studený s ledem.