Článek
Rozhodně se nejedná o nesmysly, naopak, při správné kombinaci mohou různé suroviny skutečně fungovat mnohem lépe než nejrůznější pilulky.
Podle odborníků jde především o psychologické spojení mezi jídlem a sexem. Tudíž nelze spoléhat na to, že s afrodiziaky člověk uspěje i v okamžicích bez přirozené sexuální přitažlivosti. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé pouze tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.
Někteří lidé dokonce tvrdí, že není důležité, co dobrůtky a nápoje obsahují, hlavně když jsou připravovány s láskou a jsou pokud možno lehce stravitelné. Vydatná a těžká jídla dokážou erotické myšlenky spíše zapudit.
Vůně růže uklidňuje mysl a zároveň podporuje erotickou fantazii

Do afrodiziakální kuchyně patří:
Čokoláda - nejlahodnější ze všech afrodiziak. Říká se, že čokoláda je dobrou náhradou sexu. Podporuje prožívání pocitu lásky, blízkosti a intimity. Je to tím, že podporuje produkci hormonů štěstí – tzv. endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu.
Med - s láskou je spojován odedávna. Staří Germáni ho využívali k výrobě medoviny. Medovina kdysi bývala hlavním nápojem novomanželů po svatbě. Ti po svatebním obřadu odcházeli do ústraní a popíjeli medovinu, aby v sobě vyvolali dostatek vášně. Proto se i líbánky nazývají medové týdny nebo medový měsíc.
Plody moře – o ústřicích se říká, že jsou královnami mezi afrodiziaky, i nejslavnější milovník všech dob Casanova začínal svůj milostný rituál konzumací tuctu těchto živočichů. Bránu k lahodným požitkům ale otevírají také krevety. Nejčastěji se používají do salátů nebo ke grilování. Ale dávejte pozor na čerstvost krevet, jinak byste mohli prožít místo vášnivé noci s drahou polovičkou nepříjemné chvíle na pohotovosti s otravou.
Česnek - je tisíce let považován za silné afrodiziakum. Posiluje vnitřní orgány, čistí krev a zvyšuje vitalitu. Jeho konzumace tak prospívá nejen sexuální výkonnosti, ale i zdraví. Pro své agresivní aroma se ale doporučuje pro párové požití. Jinak bude jeho odér na druhého partnera působit zcela jistě negativně a těžko se dostaví kýžený zážitek.
Chřest - obsahuje draslík, fosfor, vápník a vitamín E a nabízí milencům dostatek potřebné energie. Velcí francouzští milenci večeřeli chřest v předvečer své svatby dokonce ve třech chodech.
Celer - byl již ve starém Egyptě používán jako přírodní afrodiziakum a v lidovém léčitelství je notoricky známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Dokonce madame Pompadour vařila králi Ludvíku XV. celerovou polévku k dosažení spokojenosti. Celer obsahuje látku podobnou feromonům, která v člověku vyvolává pocit štěstí. Účinky podobné celeru má také petržel.
Chilli papričky - bouří krev a rozpalují tělo.
Banány - obsahují afrodizující bufotenin. Jejich velkým milovníkem je známý herec Michael Douglas, a to hlavně v kombinaci s čokoládou, resp. s čokoládovou polevou. To byl jeho recept na vášnivou noc.
Avokádo - je rovněž oceňováno jako sexuální stimulant. Důležitá látka je obsažena v jeho pecce – před její konzumací ji doporučujeme ponořit do mléka, aby změkla.
Granátové jablko - je prastarým symbolem milostných slastí. Lze ho vidět na mnoha obrazech s bohyní Afroditou. Doporučujeme jíst jádra pokapaná likérem lžičkou přímo ze slupky.
Jahody - jsou zdrojem vášně. Na sexuální výkonnost má vliv hlavně zinek, který je obsažen v semínkách plodu. A klasicky známé jahody se šampaňským jsou výborným tipem k milostné předehře.
Jablko - je symbolem smyslnosti odjakživa. Bylo to právě jablko, které použila Eva, aby svedla Adama. Od té doby jej známe jako „zakázané ovoce“, i když se jeho přímé afrodiziakální účinky nepotvrdily.
Tuňákový steak s chřestem, holandskou omáčkou a bílým vínem

Tuňákový steak
INGREDIENCE |
---|
4 steaky z tuňáka |
sůl |
čerstvě mletý bílý pepř |
svazek zeleného chřestu (cca 500 g) |
kousek másla |
Na holandskou omáčku: |
3 žloutky |
2 lžíce bílého vína |
1 lžička hořčice |
špetka soli |
špetka bílého pepře |
100 g rozpuštěného a lehce prochladlého másla |
POSTUP:
- Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte na minutu z každé strany.
- Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců a lehce opečte na kousku másla. Opět jen sůl a bílý pepř.
- Holandská omáčka: Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína.
- Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit! Jinak se vám žloutky srazí.
- Přidejte vrchovatou lžičku hořčice.
- Ochuťte špetkou soli a bílého pepře.
- Až směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo. Vyšlehejte krásnou omáčku. Tou přelijte chřest.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Svíčková omáčka

Svíčková omáčka
INGREDIENCE | |
---|---|
800 g hovězího (váleček, zadní) | 3 bobkové listy |
100 g špeku | 5 kuliček nového koření |
50 ml oleje | 10 kuliček pepře |
5 lžic sádla | 250 ml smetany na šlehání 33% |
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) | 2 lžíce octa |
1 cibule | sůl |
2 lžíce plnotučné hořčice | houskový nebo karlovarský knedlík |
1 citron (citronová šťáva i kůra) | Na ozdobu: citron, šlehačka a brusinkový kompot |
POSTUP:
- Maso prošpikujte špalíčky špeku a zprudka zatáhněte na oleji. Nechte ho odpočinout.
- Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na sádle.
- Vedle v hrnci udělejte redukci z koření: povařte ho v šálku vody.
- Do pekáče vložte orestovanou zeleninu a na ni položte maso, osolte.
- Do předem rozehřáté trouby na 140 °C vložte zakrytý pekáč a pečte tak dlouho, aby bylo maso měkké.
- Hlídejte, aby se základ nepřipálil, podle potřeby podlévejte horkou vodou a regulujte teplotu trouby.
- Každá trouba peče jinak, možná bude třeba zvýšit teplotu nebo přidat čas, aby hovězí změklo.
- Když je maso hotové, vyndejte ho a zabalené do alobalu odložte stranou.
- Zeleninu vraťte do hrnce, přilijte přecezenou redukci z koření a smetanu. Několik minut společně vařte.
- Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a omáčku dochuťte citronovou šťávou a kůrou, octem, cukrem, solí a pepřem.
- Podávejte s knedlíkem, citronem, šlehačkou a brusinkami.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Špenátové palačinky

Špenátové palačinky
INGREDIENCE |
---|
90 g hladké mouky |
1 vejce |
250 ml plnotučného mléka |
1 lžíce másla |
čerstvé listy baby špenátu |
Na náplň |
tvaroh |
pažitkové žervé |
uzený losos |
klíčky nebo čerstvé bylinky |
POSTUP:
- Příprava těsta je velmi snadná. Všechny ingredience vložte do mixéru a nechte vypracovat hladké těsto bez hrudek a kousků. Nyní nechte 15–20 minut dýchat. Tento krok určitě nepřeskakujte, zaručí vám dokonalé palačinky, které se na pánvi netrhají.
- Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete přidávat pod každou palačinku mašlovačkou ještě trochu másla.
- Každou palačinku rozlijte na pánev z naběračky a krouživým pohybem nechte těsto stéct rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odlepovat. Pak ji jemně podeberte a otočte.
- Na druhé straně palačinku nechte minutku takzvaně dojít a je hotovo. Někdy ani není potřeba palačinky otáčet a jsou hned hotové.
- Plňte žervé, uzeným lososem a klíčky.
Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Valentýnské ravioly z červené řepy

Valentýnské ravioly z červené řepy
INGREDIENCE |
---|
200 g čerstvého smetanového sýra |
1 bio citron |
400 g Nature's Promise Bio mouka pšeničná hladká |
2 vejce |
1 předvařená červená řepa |
50 g másla |
1 ½ lžičky sušeného tymiánu |
sůl, pepř |
POSTUP:
- V misce smíchejte čerstvý sýr, lžičku tymiánu a nastrouhanou kůru z omytého citronu. Směs osolte, opepřete a dejte odležet do lednice.
- Na pracovní plochu vysypte hromádku hladké mouky. Uprostřed udělejte důlek a přidejte 2 vejce.
- Řepu rozmixujte v sekáčku na hladké pyré a přidejte k vejcím. Rukama postupně uhněťte na hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odležet v pokojové teplotě.
- Těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé vyválejte co nejtenčí stejně velké placky. Dvě placky budou jako spodní část raviol. Na ně dejte v dostatečném rozestupu vždy lžičku připravené náplně. Kolem náplně těsto trochu potřete vodou, aby se dobře slepilo.
- Zakryjte druhou plackou a kolem náplně lehce přitiskněte, aby se těsto spojilo. Pomocí vykrajovátka ve tvaru srdce pak vykrajujte jednotlivé ravioly. Takto pokračujte i se zbytkem těsta.
- Do osolené vroucí vody postupně nasypte ravioly a nechte je 3 minuty vařit, dokud nevyplavou k hladině. V rendlíku rozpusťte 50 g másla a vsypte špetku tymiánu.
- Uvařené ravioly servírujte na talíř, zalijte tymiánovým máslem, pokapejte šťávou z citronu, posypte zbytkem tymiánu.
Hummus s chilli papričkami, tousty a zeleninou

Hummus s chilli
INGREDIENCE | |
---|---|
30 g ředkve | 5 g olivového oleje |
20 g mrkve | 5 g vejce |
20 g cizrny | 1 g citronové šťávy |
20 g fialové mrkve | 1 g chilli papriček |
12 g mini toustů s celozrnnou moukou | pepř a sůl |
5 g tahini pasty | čerstvé listy koriandru na ozdobu |
POSTUP:
- Cizrnu si uvařte.
- Poté ji nechejte okapat a namelte.
- K cizrně přidejte pastu tahini, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Směs umixujte do zcela hladké hmoty.
- Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájenou chilli papričku.
- Vajíčko uvařte natvrdo a podélně rozpulte.
- Naaranžovaný hummus zakápněte olivovým olejem a ozdobte nakrájenou chilli papričkou a lístky koriandru.
- Zeleninu očistěte a vytvořte pomocí kráječe spirály.
- Podávejte s celozrnnými mini tousty.
Recepty na výživné polévky pro zahřátí

Jahodové tiramisu se šlehačkou a kysanou smetanou

Jahodové tiramisu
INGREDIENCE |
---|
1 kysaná smetana |
1 čerstvá smetana |
4 menší muffiny |
10 jahod |
4 cl oblíbeného likéru |
80 g cukru moučky |
POSTUP:
- Na dno sklenice rozložte jahody nakrájené na plátky.
- Do poloviny nadrobte muffin a pokapejte lžičkou oblíbeného likéru.
- Vyšlehanou smetanu smíchejte s kysanou smetanou a přidejte cukr.
- Smetanovou směsí naplňte zbytek sklenice a ozdobte nakrájenými jahodami.
Sněhové pusinky

Sněhové pusinky
INGREDIENCE |
---|
2 bílky |
200 g cukru |
kapka octa |
barvivo |
POSTUP:
- Nejdříve si zapněte troubu na 100 °C, aby měla stabilní teplotu, až do ní své dílo vložíte.
- Mísu, ve které budete šlehat bílky, doporučujeme nejdřív vytřít kapkou octa, aby se odmastila, a teprve pak do ní bílky vložit.
- Vyšlehejte bílek. Hotový sníh by neměl vypadnout z mísy, když ji převrátíte.
- Do sněhu přidáváte cukr po lžících, vyšleháte a přidáte další, dokud už žádný nezbude. Výsledná pěna by měla být lesklá, hutná a pevně držet na šlehací metle.
- Plech si vyložte pečicím papírem a pěnu dejte do zdobicího sáčku s co největším nástavcem (pusinky se dají případně tvarovat i lžící). Doporučujeme pak s pěnou pracovat co nejrychleji. Čím déle budete otálet, tím méně bude držet tvar.
- Zdobicí sáček si nastavte svisle nad plech a jemně jej stiskněte, abyste dosáhli požadovaného tvaru.
- Plech s pusinkami dejte do předehřáté trouby na 50 minut.
- Po upečení nechte pusinky na pečicím papíru, dokud pořádně nevychladnou.
Tip: Pro barevný efekt pusinek dejte po stranách zdobicího sáčku potravinářské barvivo a teprve pak ho naplňte sněhem. Dozdobit můžete pusinky i jedlými třpytkami nebo čokoládovou polevou.
Valentine’s Smash
Hodí se i na oslavu zlomených srdcí, která jsou s křikem stažena do propasti oceánu. Pokud vám připadá Valentýn nechutně sladký, tento koktejl z brusinek a citrusů bude dokonalou protilátkou.

Valentine’s Smash
INGREDIENCE |
---|
5 cl rumu Kraken Black Spiced |
7 cl brusinkového džusu |
2 cl čerstvě vymačkané limetkové šťávy |
1,5 cl cukrového sirupu |
maliny na ozdobu |
POSTUP:
- Rum, brusinkový džus, cukrový sirup a čerstvou limetkovou šťávu zběsile protřepejte v šejkru a nalijte do sklenice s ledem.
- Ozdobte malinami.
Red Valentine

Red Valentine
INGREDIENCE |
---|
50 ml rumu Diplomático Reserva Exclusiva |
30 ml šťávy z červené řepy |
15 ml malinového pyré |
15 ml limetkové šťávy |
15 ml vína Ruby Port |
POSTUP:
- Všechny ingredience důkladně protřepejte v šejkru naplněném ledem.
- Sceďte do sklenic na stopce a ozdobte trubičkou z hořké čokolády.
Překvapení, která udělají mužům radost nejen o Valentýnu

Valentýnská inspirace aneb Čím udělat radost ženám o svátku zamilovaných

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje