Článek
Rezance s kapustou neboli nudle se zelím
INGREDIENCE | |
---|---|
200 g hladké mouky | olej |
3 vejce (2 žloutky + 1 celé vejce) | sůl |
Na zelí: | |
300 g bílého hlávkového zelí | 100 g špeku |
2 lžíce rostlinného oleje | sůl, pepř |
POSTUP:
- Rezance: Z mouky, vajec a špetky soli vypracujte těsto. Pokud by se vám zdálo, že je příliš suché, můžete přidat část odložených bílků. Připravené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici 30 minut odpočinout nebo klidně přes noc.
- Po uležení těsto vyválejte na plát o tloušťce přibližně 1 mm. Pomoci si můžete i strojkem na těstoviny, který vám práci mnohonásobně ulehčí.
- Z plátu těsta odkrajujte nudle široké asi 1 cm a dlouhé 10-12 cm. Vařte je v dobře osolené vodě 2-3 minuty. Poté rezance sceďte, dejte do mísy a promíchejte je s trochou oleje nebo sádla, aby se neslepily.
- Zelí: Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Do kastrolu dejte dvě lžíce oleje, přidejte nakrájené zelí, osolte, opepřete a zelí 1 minutu restujte.
- Poté přilijte 400 ml vody, teplotu ztlumte a zelí duste do změknutí, přibližně 20 minut. Na konci dušení by v kastrolu neměla zůstat žádná tekutina. Po celou dobu však hlídejte, aby se vám voda z kastrolu nevypařila příliš brzy.
- Servírování: Špek nakrájejte na malé kostičky a vyškvařte je na škvarky. Rezance smíchejte se zelím, případně ještě dochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a posypte škvarky.
Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů
Recepty
Zemiakové šúľance s lekvárom a makom
Bramborové taštičky (pirohy) s povidly a mákem
INGREDIENCE | |
---|---|
350 g brambor | 1 žloutek |
100 g hladké mouky | švestková povidla |
100 g hrubé mouky | sůl |
Na makový přeliv: | |
100 g másla | 100 g moučkového cukru |
100 g mletého máku | zakysaná smetana k podávání |
POSTUP:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zcela vychladnout. Oloupejte a nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Přidejte prosáté obě mouky, žloutek a větší špetku soli.
- Směs rukama zpracujte na hladké těsto. Pokud se vám zdá, že je směs suchá, přidejte trochu studené vody. Těsto nemusíte hníst dlouho, stačí, aby se suroviny spojily a vytvořily kompaktní hmotu.
- Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 2 mm a vykrojte z něj kolečka o velikosti většího hrnku. Do středu každého dejte povidla. Kolečka přeložte na polovinu a kraje dobře zatlačte, aby náplň při vaření nevytekla.
- Pirohy pak ponořte do vroucí osolené vody. Počkejte, až vyplavou na hladinu, povařte je ještě 30 vteřin a poté je z vody vyndejte do mísy.
- V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte mák s cukrem a na mírném ohni za stálého míchání počkejte, až se cukr rozpustí. Pánev odstavte z plotny, makový přeliv nalijte na uvařené pirohy a opatrně vše promíchejte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Husí hody v Praze: Kde si pochutnat na svatomartinském menu
Vánoce
Škvarkové pagáče
Škvarkové placky
INGREDIENCE | |
---|---|
450 g hladké mouky | 2 vejce |
300 ml plnotučného mléka | 100 g vepřových škvarků |
40 g cukru | 10 g soli |
60 g másla | mouka na podsypání |
7 g sušeného droždí | žloutek na potření |
10 g sušeného mléka | hrubá sůl na posyp |
POSTUP:
- Do mísy od kuchyňského robotu prosejte mouku, přidejte sůl, sušené mléko a nechte promíchat hnětacím hákem. Zvlášť smíchejte vlažné mléko, droždí, cukr, vejce a rozpuštěné máslo.
- Počkejte, až se cukr rozpustí, a mléko přilijte k mouce. Robot zapněte na střední stupeň a vypracujte hladké těsto. Zpočátku se může zdát, že je příliš tekuté, ale v žádném případě nepřidávejte mouku, těsto by bylo příliš hutné.
- Vymíchané těsto zakryjte potravinovou fólií a na teplém místě nechte kynout 40 minut. Pak ho položte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na obdélník tlustý asi 0,5 cm.
- Na jednu polovinu rozložte najemno nasekané škvarky. Překryjte druhou polovinou těsta a znovu opatrně vyválejte. Proces válení zopakujte ještě dvakrát. Nakonec obdélník těsta přeložte na třetiny, zakryjte fólií a nechte odpočívat 15 minut.
- Poté těsto vyválejte na tloušťku 1,5 cm, vykrojte kolečka a rozložte je na plech. Potřete rozšlehaným žloutkem a posypte hrubozrnnou solí. Pagáče pečte dozlatova ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 minut.
TIP: Správně vymíchané těsto poznáte tak, že během hnětení se málo lepí na stěny mísy. Kdy je hotové? Utrhněte malý kousek a roztáhněte ho mezi prsty. Pokud se natáhne jako blána a je skrz něj vidět, je hotové. Pokud se začne při natahování trhat, je potřeba míchat dál.
Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat
Recepty
Živáňská
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g vepřové krkovice | 2 lžičky mleté uzené papriky |
350 g uzené klobásy | 1 lžíce sladké mleté papriky |
50 g špeku | chilli paprička (nemusí být) |
8-10 brambor | rostlinný olej |
4-6 červených cibulí | sůl, pepř |
2 lžíce hořčice (v současné verzi dijonské) | k podávání jarní cibulka a čerstvá petrželová nať |
POSTUP:
- Maso nakrájejte na kostky, cibuli na půlkolečka, klobásu a brambory na kolečka a vše dejte do velké mísy. Brambory nemusíte loupat, stačí je pořádně omýt.
- Přidejte hořčici, uzenou i sladkou papriku, asi dvě lžíce oleje, osolte, opepřete a podle chuti přidejte nasekanou chilli papričku. Vše rukama dobře promíchejte.
- Směs rozdělte rovnoměrně na čtyři díly, dbejte na to, aby každý obsahoval všechny suroviny. Na pracovní plochu rozložte větší kus alobalu a na něj položte arch pečicího papíru. To zopakujete čtyřikrát.
- Do středu papíru položte vždy hromádku směsi a navrch každé tenký plátek špeku. Balíčky dobře zabalte, aby během pečení nevytékala šťáva. Pak je rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Živáňskou pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 1 a 1/2 až 2 hodiny. Maso se musí po upečení rozpadat. Před servírováním balíčky opatrně otevřete a živáňskou posypte čerstvě nakrájenou jarní cibulkou a petrželovou natí.
Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Domácí kuchařky