Článek
Rýže s fazolemi: Mexická varianta smažené rýže
Suroviny | |
---|---|
menší hrnek rýže (za syrova) | petržel, pažitka |
hrnek vařených fazolí (nebo fazole z plechovky) | olej |
cibule, mrkev, hrst fazolových lusků | vývar |
1 až 3 chilli papričky dle chuti | lžička kurkumy |
2 stroužky česneku | sůl |
Postup:
- Na oleji smažíme cibuli, dokud nezesklovatí, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo, podrcený česnek, chilli papričky a smažíme 1–2 minuty.
- Přidáme hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vývarem. Fazolky nakrájíme na kolečka, přidáme k rýži. Osolíme, přiklopíme pokličkou a neustále hlídáme, aby se rýže nezačala připalovat.
- V případě potřeby podléváme vývarem nebo vodou, ale vždy jen trochu, výsledný pokrm by měl být suchý, ne krémový jako italské rizoto.
- Když je rýže měkká, přidáme fazole, dochutíme kurkumou, solí a pepřem, vmícháme velkou hrst pokrájené pažitky a trochu petrželky.
Recepty s těstovinami z celého světa
Noky s dýní
Kopřivy v receptu ocení zejména ženy v menopauze coby bohatý zdroj železa. Špenát zase díky vitaminu K, který působí preventivně proti osteoporóze. Olivový olej podpoří kromě chuťových i mozkové buňky.
Suroviny | |||
---|---|---|---|
300 g polohrubé mouky | |||
300 g dýně | |||
hrnek nasekaného mangoldu (špenát, kopřiva) | |||
dle chuti petržel, šalvěj, parmazán, sůl, máslo, cibule | |||
olivový olej |
Postup:
1. Mangold (špenát či kopřivy) osmažte na másle a rozmixujte.
2. Přidejte pokrájenou petrželku, strouhaný parmazán, mouku, sůl a tolik vody, aby vzniklo trochu lepivé těsto, ani řídké, ani příliš tuhé.
3. Lžící vykrajujte kousky, které hodíte do vroucí vody.
4. Vařte 5–10 minut.
5. Jeden nok zkuste rozkrojit, když vyplavou na hladinu. Pokud je i uvnitř vařený, sceďte. Pokud ne, vařte další jednu až dvě minuty.
6. Půlku cibule nakrájejte na kostičky, druhou půlku na měsíčky. Osmažte kostičky cibule na másle do zesklovatění.
7. Přidejte kostky dýně, smažte 3 minuty.
8. Přidejte několik listů šalvěje pokrájených na proužky (maximálně 8).
Pohanková sekaná
Pohanka obsahuje rutin, který zlepšuje pružnost a pevnost cévních stěn a snižuje „zlý“ cholesterol. Jitrocel přidá do jídla hojivé, čisticí a protizánětlivé účinky.
Suroviny | |
---|---|
1 hrnek pohankových krup | 8 stroužků česneku |
400 g mletého masa | 3 vejce |
špek (sádlo, olej) | větší hrst jitrocele, ½ hrsti petržele, ½ hrsti bazalky |
2 cibule | sůl, pepř, tymián, majoránka, strouhanka |
Postup:
1. Pohanku večer propláchněte, zalijte 1,5 hrnku vroucí vody a nechte pod pokličkou stát do rána. Pokud ji potřebujete hned, zalijte stejným množstvím vroucí vody, nechte 2–3 minuty povařit a dojít pod pokličkou.
2. Na špeku osmahněte cibuli a opečte maso.
3. Zamíchejte pokrájené bylinky a koření, přidejte prolisovaný česnek, vejce a zahustěte trochou strouhanky. Osolte, opepřete.
4. Menší zapékací formu vymažte tukem a vysypte strouhankou. Pečte na 200 °C, dokud povrch nezezlátne.
Řecké bifteky
V Řecku se do masa přidává i pár lístků čerstvé máty, která podpoří trávení. Stejně tak dobromysl (oregano), jež zároveň prospívá správné funkci kardiovaskulárního systému, žlučníku a jater i ke zklidnění psychiky.
Suroviny | |
---|---|
1 kg mletého masa – mix hovězího a vepřového | 1 lžíce sušené dobromysli |
1 cibule | 200 g sýru feta (či balkánský sýr) |
svazek petržele | 2 lžičky soli a lžička pepře |
2 vejce | dle chuti máta, k podávání tzatziky |
Postup:
Bifteky
1. Maso smíchejte s větší drobně nakrájenou cibulí, pokrájenou petrželí, vejci. Přidejte mátu, dobromysl, sůl a pepř.
2. Vytvarujte placičky, do každé zabalte obdélníček fety (přibližně 1×1×5 cm).
3. Vytvořte válečky a upečte je v troubě na 200 °C, nejlépe na mřížce s pekáčem pro odkapávání tuku.
4. Průběžně otáčejte, až se opečou ze všech stran do zlatova.
Tzatziky
1. Z okurky lžičkou odstraňte semínka, zbytek nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte vodu.
2. Přidejte řecký jogurt, prolisovaný česnek, zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
3. Nakonec přidejte jemně pokrájený kopr.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Hruškový koláč s meduňkovým tvarohem
Tvaroh s hruškami je zdrojem vápníku a fosforu pro pevné kosti a zdravé zuby. Božská vůně meduňky s pomerančem vás zaručeně zbaví špatné nálady. Meduňka je obecně skvělá „na nervy“.
Suroviny | |
---|---|
Těsto | Náplň |
¾ hrnku hladké mouky | 2 vaničkové tvarohy |
½ hrnku semínek a mandlí | 1/2 šálku cukru krystal |
2 lžíce kysané smetany | 1 vejce |
2 lžíce moučkového cukru | hrst pokrájené meduňky, kůra z menšího pomeranče |
1 žloutek | hrušky |
špetka soli |
Postup:
Korpus
Z uvedených složek vypracujte těsto a nechte ho 20 minut odpočinout v lednici.
Náplň
1. Tvaroh ušlehejte s cukrem a vajíčkem. Přimíchejte nasekanou meduňku a nastrouhanou pomerančovou kůru.
2. Hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky.
3. Formu vymažte a vysypte moukou, vtlačte těsto, polijte tvarohovou náplní a poklaďte plátky hrušek.
4. Pečte na 180 °C cca 45 minut, dokud nezačnou zlátnout okraje.
Tïp: Část mouky můžete nahradit rozmixovanými slunečnicovými semínky a mandlemi ve stejném poměru, bude stejně dobrý, a navíc bohatší o další vitaminy a minerální látky.
Sýrové recepty od šéfkuchaře Hynka Vávry
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje, zdravá strava a diety, koření a bylinky