Článek
Zapečený lilek se smetanovým sýrem
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
2 lilky | |||
200 g čerstvého sýru (ricotta) | |||
300 g strouhaného parmazánu | |||
250 g drcených rajčat (konzerva) | |||
2 šalotky | |||
olivový olej na opékání | |||
dle chuti česnek, bazalka, cukr | |||
sůl, pepř |
POSTUP:
- Lilky nakrájejte na dlouhé plátky asi 4 mm silné, osolte je, opepřete a na tenké vrstvě olivového oleje opečte z obou stran dozlatova. Plátky nechte vychladnout.
- Ricottu a 200 g parmazánu smíchejte s prolisovaným česnekem.
- Směsí pomažte plátky lilku, smotejte je do závitků a ty vyskládejte do zapékací mísy.
- Na olivovém oleji zpěňte nakrájenou šalotku s česnekem, zalijte drcenými rajčaty, dochuťte solí, cukrem, pepřem, chvilku vařte.
- Rajčata pak nalijte na lilkové závitky, zasypte zbylým parmazánem a zapečte v troubě dozlatova.
Lehké letní recepty plné ovoce a zeleniny
Recepty
Telecí se zapečenou zeleninou
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g telecí kýty | |||
3 lžíce oleje | |||
400 g kořenové zeleniny | |||
kelímek smetany 33% | |||
200 g mozzarelly na zapékání | |||
200 g drcených rajčat (konzerva) | |||
4 velké brambory (předvařené ve slupce) | |||
dle chuti olivový olej, česnek, sůl, pepř | |||
k servisu křenová majonéza nebo majonéza s kaparami a zeleným pepřem, rukola |
POSTUP:
- Kýtu vcelku osolte, opepřete a opečte na oleji zprudka ze všech stran.
- Poté ji přendejte do trouby a pečte na 180 °C dorůžova (asi 20 min).
- Nechte ji vychladnout a studenou nakrájejte na tenké plátky.
- Zatímco maso chladne, rozložte na pečicí papír na poloviny překrojené brambory předvařené ve slupce.
- Osolte je, pokapejte olivovým olejem a dejte péct.
- Nakrájejte kořenovou zeleninu, osolte ji a opepřete, orestujte na oleji, promíchejte s rajčaty a přendejte do zapékací mísy.
- Zasypejte mozzarellou, zalijte smetanou a dejte zapéct (vedle brambor) na 180 °C na 10 minut.
- Servis: Brambory rozložte na talíře (jako lodičky), naplňte je zapečenou zeleninou a ozdobte tenkými plátky telecí kýty, které pokapete ochucenou majonézou. Přidejte rukolu.
Rychlá večeře z rajčat? Vyzkoušejte španělský toast
Recepty
Skládanka na téma ratatouille
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
4 rajčata | |||
1 lilek | |||
1 mladá zelená cuketa | |||
1 mladá žlutá cuketa | |||
1 šalotka | |||
1 mrkev | |||
1/4 celeru | |||
250 g drcených rajčat (konzerva) | |||
100 ml bílého vína | |||
80 g másla | |||
4 stroužky česneku | |||
dle chuti olivový olej, bazalka, tymián, cukr, pepř, sůl |
POSTUP:
- Mrkev a celer nakrájené na kostičky orestujte na másle do poloměkka.
- Přidejte šalotku, drcená rajčata, česnek, tymián, bazalku, víno a duste doměkka. Tuto směs rozmixujte dohladka, dochuťte solí, cukrem a pepřem.
- Rajčata, obě cukety a lilek (i se slupkou) nakrájejte na stejně slabé plátky (nejlépe na struhadlu mandolína). Na dno zapékací mísy rozprostřete namixovanou směs a na ni vyskládejte střídavě nakrájené plátky zeleniny od kraje ke středu, až bude povrch úplně zakrytý.
- Osolte, opepřete a postříkejte olivovým olejem.
- Zakryjte přesně ustřiženým pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C na 20 minut. Poté papír sundejte a 10 minut dopékejte.
Recepty na sladké i slané kaše
Recepty
Gratinované brambory s dýní a koprem
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
4 velké brambory | |||
1 menší dýně hokaido | |||
2 šalotky | |||
100 g másla | |||
250 ml smetany 33% | |||
200 g strouhaného parmazánu | |||
miska mladého hrášku | |||
svazek čerstvého kopru | |||
sůl, pepř |
POSTUP:
- Očištěné brambory a omytou dýni (hokaido se nemusí loupat, ale jadérka odstraňte) nakrájejte na stejné kousky.
- Orestujte v hluboké pánvi na másle spolu s nahrubo nakrájenou šalotkou do zlatavé barvy.
- Zalijte smetanou a duste do poloměkka. Pak směs promíchejte s hráškem, přelijte do pekáče, zasypte nasekaným koprem a parmazánem.
- Zapečte v troubě dozlatova.
Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky