Článek
Dalamánky
V Hliněné baště vždy na uvítanou dostanete košíček s několika druhy pečiva včetně dalamánků a k němu báječné pomazánky.
INGREDIENCE |
---|
Omládek: |
100 g vody |
1 lžička ječného sladu (sladěnky) |
15 g čerstvého droždí |
130 g hladké mouky |
Těsto: |
200 ml vody |
80 g bílého jogurtu |
3 lžičky drceného kmínu |
1 lžička anýzu |
150 g pšeničné chlebové mouky |
220 g žitné chlebové mouky |
3 lžíce oleje |
2 lžičky soli |
hl. mouka na podsypání |
Na posyp: |
celý kmín |
hrubozrnná sůl |
POSTUP:
- Suroviny na omládek smíchejte metlou do hladkého těstíčka a zakryté utěrkou ho nechte 45 minut kynout v teple.
- Do hnětací mísy robotu vložte zbývající suroviny, přidejte vykynutý omládek a v robotu hákem vymíchejte těsto. Nechte ho opět v teple pod utěrkou kynout, asi hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný stůl, rozdělte ho na stejné díly (přibližně 12–14). Nejlepší je si kousky odvážit po cca 73 gramech.
- Vytvarujte dalamánky a naskládejte je na plech s pečicím papírem, svrchu je nařízněte žiletkou. Nechte ještě chvilku kynout na plechu.
- Vykynuté pečivo postříkejte vodou, posypte kmínem a solí a upečte ve vyhřáté troubě na 220 °C, cca 8–9 minut. Při vložení plechu stříkněte na dno trouby vodu z rozprašovače.
K pečení chleba je zapotřebí mít svůj vlastní, jednou týdně živený kvas. Můžete ho získat také na www.pecempecen.cz, kde je kvásková mapa s kontakty na pekaře domácího chleba.
Zde vám každý daruje rád a zdarma díl kvásku.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky
Škvarkový chléb z kvasu
INGREDIENCE |
---|
Rozkvas: |
40 g kvasu |
160 g žitné chlebové mouky |
150 ml vody |
Chléb: |
350 g pšeničné chlebové mouky |
50 g sádla |
150 ml vlažné vody |
150 g škvarků |
20 g restované suché cibule |
2 lžičky kmínu |
hl. mouka na podsypání |
1 lžička soli |
rýžová mouka nebo škrob na vysypání ošatky |
POSTUP:
- S připraveným kváskem začněte pracovat večer, abyste mohli dopoledne péct. Udělejte rozkvas, probuzení kvásku: Rozmíchejte ho ve vlažné vodě, přidejte mouku a promíchejte. Zakryjte proti osychání a nechte v teple asi 12 hodin vykvasit.
- Ráno je kvásek dvojnásob naběhlý, přidejte k němu ostatní suroviny a hákem v robotu vypracujte těsto. Ne moc dlouho, bohatě stačí 2 minuty na pomalejší otáčky, pak 7 minut rychleji. Těsto bude lepivé, ale to je správně. Lehce ho poprašte moukou, přikryjte a dejte opět do tepla kynout na 2 hodiny.
- Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku. Pomozte si cukrářskou kartou nebo stěrkou. Pak ho zpracujte procesem zvaným překlápění: Těsto pomoučněnou rukou roztáhněte na co největší plochu, a pak překlápějte kraje k sobě. Překryjte ho pomoučněnou utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
- Tento překlápěcí proces opakujte třikrát. Takhle se do těsta dostává vzduch, odpočíváním nabývá na objemu a je tvárnější. Poté vytvarujte bochníček ve tvaru ošatky, vložte ho do ní švem nahoru. Ošatku si předem vysypte rýžovou moukou nebo škrobem. Těsto se na ni nebude lepit.
- Rozpalte troubu na 250 °C, na dno dejte plecháček s vodou. Nejlepší je mít v troubě rozpálený pizza kámen. Můžete ale použít i plech, který předem rozpálíte v troubě. Těsto na něj vyklopte z ošatky, potřete nebo rozprašovačem postříkejte slanou vodou a dejte péct.
- Dobré je při vložení troubu ještě zapařit rozprašovačem. Prvních 6 minut pečte chléb na 250 °C, pak snižte na 180–200° (každá trouba peče jinak). Pečte 40–45 minut.
- Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce, aby se nezapařil, teprve pak ho krájejte.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Tukové rohlíky
INGREDIENCE |
---|
500 g hladké mouky |
15 g droždí |
260 ml vody |
15 g sladěnky |
65 g změklého sádla (část lze vyměnit za máslo) |
2 lžičky soli |
na potření: 1 vejce, 2 lžíce mléka |
na posypání: hrubozrnná sůl |
POSTUP:
- Připravte omládek: ze surovin odeberte 100 ml vlažné vody, sladěnku, droždí a 140 g mouky, promíchejte metličkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Zbývající suroviny dejte do díže od robota, přidejte omládek a vypracujte hnětacím hákem těsto.
- Vykynuté těsto rozdělte na díly po 70 gramech, vytvořte bulky a nechte je 10 min. odpočívat. Pak je rozválejte na trojúhelníky a smotejte rohlíky. Krajní rohy nesmí být tenké do ostré špičky, připalovaly by se.
- Rohlíky naskládejte na plech, potřete vejcem vyšlehaným s mlékem, hrubozrnnou solí a nechte je ještě 5 minut kynout.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C. Při vkládání zapařte troubu vodou z rozprašovače. Pečte cca 6 minut, do barvy.
Tip: Vykynuté těsto můžete rozdělit na tři díly, nechat je 10 minut odpočinout, pak rozválet na kulaté placky, ty rádýlkem rozkrojit každou na 6 trojúhelníků a z nich stočit rohlíky.
Recepty z tradičních zimních surovin
Semínkový žitný chléb
INGREDIENCE |
---|
Rozkvas: |
40 g žitného kvasu |
200 ml vlažné vody |
180 g celozrnné žitné mouky |
K rozkvasu na těsto: |
300 ml vody |
200 g celozrnné žitné mouky |
120 g žitné chlebové mouky |
25 g mletého semínka (lněné nebo směs) |
25 g sezamového semínka |
25 g slunečnicového semínka |
2 lžičky soli |
2 lžičky drceného kmínu |
K přípravě: |
mouka na podsypání |
sádlo nebo olej na vymazání formy |
POSTUP:
- Kvas rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte mouku a promíchejte. Nechte vzejít.
- V díži od robota pak spojte suroviny s nakynutým kváskem a vypracujte hákem těsto. Mouku nedávejte hned všechnu, vždy si dejte čtvrtinu na stranu a přidávejte ji po troškách, až je těsto akorát. Každá mouka pije vodu jinak.
- Vypracované těsto nechte přikryté kynout na teplém místě asi 2 hodiny, výrazně zvětší objem.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál. S čistým žitem se hůř pracuje, když je těsto hezky nakynuté, tak ho už nemusíte překlápět. Lehce ho zpracujte a nakrájejte bochánky velikostně k připraveným formám.
- Formy vymažte tukem, lehce vysypejte moukou a vložte do každé váleček těsta, do dvou třetin formy. Nechte kynout pod utěrkou další 2 hodiny v teple.
- Chleby postříkejte rozprašovačem na povrchu slanou vodou a vložte do trouby na 220 °C. Po pěti minutách stáhněte na 200 °C a pečte dalších 30 minut. Na posledních 5 minut můžete chléb z formy vyklopit na plech a dopéct na křupavější kůrku.
Tip šéfkuchaře: Dobrá finta je vytvořit si z trouby rozehřáté na 40 °C a misky s horkou vodou na dně kynárnu s uzavřeným teplým a vlhkým prostředím, kde těsto krásně vykyne.
Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso
Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky
Mohlo by se hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje