Článek
Šarlota
Dort údajně vytvořil francouzský kuchař Marie‑Antoine Carême jako poctu pruské královně Charlottě, manželce Friedricha Wilhelma. Existuje mnoho variant Šarloty/ Charlotty v její těstové základně i v náplni.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
2 vejce | 80 g hl. mouky | ||
100 g cukru | 5 g škrobu | ||
Pěna | |||
60 ml mléka | 180 ml smetany 30% | ||
6 g plátkové želatiny | 150 g bílé čokolády | ||
400 g jahod | |||
Dokončení | |||
17-20 cukrářských piškotů | jahody na ozdobu |
POSTUP:
- Korpus: Vejce a cukr vyšlehejte do pěny, silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte mouku a škrob, rozbijte všechny hrudky.
- Hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem, výška je cca 1 cm. Upečte v předehřáté troubě, 10 minut na 180 °C.
- Pěna: Jahody omyjte a polovinu rozmixujte mixérem do hladka a přeceďte přes síto. Želatinu namočte do studené vody. Čokoládu nechte rozpustit nad párou. V hrnci svařte mléko a 140 gramů pyré připraveného z jahod.
- Hmotu stáhněte z plotny a přidejte vymačkanou želatinu, vše přelijte do mísy s rozpuštěnou čokoládou. Promíchejte.
- Smetanu ušlehejte a tuhou šlehačku pak vmíchejte do studené směsi. Přidejte zbývající jahody nakrájené na kousky.
- Dokončení: Do kroužku podél vnitřku dortové formy vložte pergamen jako ohrádku pro dort, dort bude vyšší než okraj formy. Dospod položte kolečko vykrojené z korpusu, na něj nalijte pěnu s jahodami. Z plechu vám patrně zbyl ještě korpus, můžete vrstvy zopakovat.
- Nechte v lednici vychladit, nejlépe přes noc nebo dokud pěna neztuhne. Po ztuhnutí pěny obložte bok dortu cukrářskými piškoty, převažte je mašlí a povrch pokryjte čerstvými jahodami.
TIP: Nepečenou variantu dortu můžete připravit tak, že na dno dortové formy vyskládáte piškoty a pokapete je ovocnou šťávou. Další vrstvou piškotů se šťávou proložte vrstvy pěny.
Recepty na sladké i slané kaše

Napoleon

Napoleon
Dort Napoleon je složený z vrstev listového těsta a krému. Teorií o jeho vzniku existuje několik, sahají až do 17. století a není jisté, zda byl vytvořen ve Francii, nebo jinde. Velmi se podobá francouzskému Mille-feuille.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
500 g listového těsta | |||
Krém | |||
900 ml mléka | 65 g hl. mouky | ||
65 g škrobu | 2 vanilkové lusky | ||
Těsto na ozdobu | |||
50 g bílků | 50 g cukru krystal | ||
50 g přepuštěného másla | 50 g hl. mouky | ||
K dokončení | |||
ovoce | jedlé květy |
POSTUP:
- Korpus: Listové těsto rozválejte na 2–3 mm silné placky a propíchejte je vidličkou. Dort může být kulatý i hranatý, seskládaný z kruhů nebo obdélníků.
- Placky pečte v troubě při 190 °C do zlatova necelých 10 minut (při pečení se obvykle rozpadnou, vrstva se sestaví z kousků).
- Krém: V hrnci s nepřilnavým dnem rozmíchejte žloutky, mouku, cukr a škrob do hladka, přidejte semínka vanilky a mléko a za stálého míchání vařte zvolna do zhoustnutí, dbejte na to, aby se krém nepřipálil a žloutky nesrazily.
- Hustý krém stáhněte z plotny a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a krém není homogenní. Krém nechte vychladnout.
- Těsto na ozdobu: Všechny ingredience rozmixujte dohladka a tence, na 1–2 mm, rozetřete na silikonovou podložku. Pečte v troubě 5 minut na 180 °C. Hotové těsto nalámejte na náhodné, nepravidelné tvary.
- Dokončení: Upečené pláty listového těsta potřete krémem a sestavte dort. (Jednu upečenou placku si odložte na dokončení.) Dort uložte na noc do lednice. Nakonec boky a vršek dortu posypte drobky z listového těsta a navrch naaranžujte plátky z druhého těsta, ovoce a květy.
Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami

Kyjevský dort

Kyjevský dort
Slavný dort, který se připravuje ke zvláštním, slavnostním příležitostem, patří ke kulinárním symbolům Ukrajiny podobně jako třeba kyjevský kotlet.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
185 g bílků (6 vajec) | 160 g cukru krystal | ||
10 g škrobu | 70 g lískových ořechů | ||
45 g hl. mouky | sůl | ||
Krém | |||
210 g žloutků (11 vajec) | 600 g másla | ||
20 ml rumu | 300 ml kondenzovaného mléka | ||
75 g moučkového cukru | 105 ml vody | ||
K dokončení | |||
150 g ořechů na ozdobu (lískové a pistácie) | potravinářské barvivo |
POSTUP:
- Korpus: Lískové ořechy opražte v troubě při teplotě 180 °C, 5 minut. Vychladlé nasekejte nožem. (Totéž udělejte s ořechy na ozdobu.)
- Z bílků, soli a cukru ušlehejte tuhý sníh, stěrkou do něj opatrně vmíchejte mouku promíchanou se škrobem a ořechy.
- Na dva pečicí papíry předkreslete 4 kruhy o průměru cca 15 cm (podle talíře). Papíry položte na dva plechy a do každého kruhu naneste těsto. Pečte 30 minut na 130 °C.
- Krém: Vše kromě másla prošlehejte a vařte zvolna do zhoustnutí. Neustále míchejte a nedovolte připálení a tvorbu hrudek. Nechte vychladit.
- Máslo ušlehejte do pěny, přidejte vychladlou žloutkovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Dokončení: Z hotového krému odeberte asi 300 gramů a rozdělte ho na části, které obarvíte potravinářskou barvou a použijete na zdobení. Zbývající krém se rovnoměrně rozdělí mezi 4 koláče korpusu.
- Natřete je, seskládejte dort a nechte ho přes noc v lednici. Hotový dort ozdobte z boku nasekanými opraženými oříšky a navrchu květy z barevného krému.
Vzkaz cukrářky: Můžete si vybrat jakékoli ořechy. Já jsem tentokrát zvolila lískové a pistácie.
Recepty z jablek, hrušek a švestek

Medovník

Medovník
Původ vrstveného medového dezertu není jasný, může být staroslovanský, arménský, ruský nebo gruzínský. V minulosti byl považován za exkluzivní dort a podával se pouze o svatbách, Vánocích nebo Velikonocích.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
130 g medu | 7 g sody | ||
250 g cukru krupice | 2 vejce | ||
640 g hl. mouky | 125 g másla | ||
Krém | |||
500 ml zakysané smetany 30% | 100 g moučkového cukru | ||
220 ml smetany 30% | |||
Na ozdobu | |||
posypka z korpusu | ovoce |
POSTUP:
- Korpus: Do kovové mísy dejte med, cukr, sodu a máslo. Hmotu míchejte a zahřívejte ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotny, vyndejte misku a přidejte vejce, promíchejte, poté přidejte mouku.
- Vypracujte homogenní těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odležet 2–3 hodiny v lednici.
- Rozdělte ho na porce po 140 g a vyválejte na pergamenu placky na tloušťku 3–4 mm. Vykrojte kruhy o průměru 18 cm, propíchejte je vidličkou a pečte při 180 °C cca 9 minut. Upečte i odřezky.
- Krém: Zakysanou smetanu ušlehejte s cukrem a promíchejte se šlehačkou ušlehanou ze sladké smetany.
- Dokončení: Jeden koláč a odřezky si odložte na posypku. Zbývající vychladlé koláče namažte krémem a sestavte dort. Pokud se rozhodnete pro ovocnou variantu, můžete jednotlivé vrstvy posypat ovocem (borůvky, jahody). Odloženou placku rozdrobte a drobky obalte celý dort. Navrch můžete naaranžovat ovoce.
Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet

Netradiční dobrůtky na dětskou party
