Článek
Šarlota
Dort údajně vytvořil francouzský kuchař Marie‑Antoine Carême jako poctu pruské královně Charlottě, manželce Friedricha Wilhelma. Existuje mnoho variant Šarloty/ Charlotty v její těstové základně i v náplni.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
2 vejce | 80 g hl. mouky | ||
100 g cukru | 5 g škrobu | ||
Pěna | |||
60 ml mléka | 180 ml smetany 30% | ||
6 g plátkové želatiny | 150 g bílé čokolády | ||
400 g jahod | |||
Dokončení | |||
17-20 cukrářských piškotů | jahody na ozdobu |
POSTUP:
- Korpus: Vejce a cukr vyšlehejte do pěny, silikonovou stěrkou zlehka vmíchejte mouku a škrob, rozbijte všechny hrudky.
- Hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem, výška je cca 1 cm. Upečte v předehřáté troubě, 10 minut na 180 °C.
- Pěna: Jahody omyjte a polovinu rozmixujte mixérem do hladka a přeceďte přes síto. Želatinu namočte do studené vody. Čokoládu nechte rozpustit nad párou. V hrnci svařte mléko a 140 gramů pyré připraveného z jahod.
- Hmotu stáhněte z plotny a přidejte vymačkanou želatinu, vše přelijte do mísy s rozpuštěnou čokoládou. Promíchejte.
- Smetanu ušlehejte a tuhou šlehačku pak vmíchejte do studené směsi. Přidejte zbývající jahody nakrájené na kousky.
- Dokončení: Do kroužku podél vnitřku dortové formy vložte pergamen jako ohrádku pro dort, dort bude vyšší než okraj formy. Dospod položte kolečko vykrojené z korpusu, na něj nalijte pěnu s jahodami. Z plechu vám patrně zbyl ještě korpus, můžete vrstvy zopakovat.
- Nechte v lednici vychladit, nejlépe přes noc nebo dokud pěna neztuhne. Po ztuhnutí pěny obložte bok dortu cukrářskými piškoty, převažte je mašlí a povrch pokryjte čerstvými jahodami.
TIP: Nepečenou variantu dortu můžete připravit tak, že na dno dortové formy vyskládáte piškoty a pokapete je ovocnou šťávou. Další vrstvou piškotů se šťávou proložte vrstvy pěny.
Recepty na sladké i slané kaše
Napoleon
Dort Napoleon je složený z vrstev listového těsta a krému. Teorií o jeho vzniku existuje několik, sahají až do 17. století a není jisté, zda byl vytvořen ve Francii, nebo jinde. Velmi se podobá francouzskému Mille-feuille.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
500 g listového těsta | |||
Krém | |||
900 ml mléka | 65 g hl. mouky | ||
65 g škrobu | 2 vanilkové lusky | ||
Těsto na ozdobu | |||
50 g bílků | 50 g cukru krystal | ||
50 g přepuštěného másla | 50 g hl. mouky | ||
K dokončení | |||
ovoce | jedlé květy |
POSTUP:
- Korpus: Listové těsto rozválejte na 2–3 mm silné placky a propíchejte je vidličkou. Dort může být kulatý i hranatý, seskládaný z kruhů nebo obdélníků.
- Placky pečte v troubě při 190 °C do zlatova necelých 10 minut (při pečení se obvykle rozpadnou, vrstva se sestaví z kousků).
- Krém: V hrnci s nepřilnavým dnem rozmíchejte žloutky, mouku, cukr a škrob do hladka, přidejte semínka vanilky a mléko a za stálého míchání vařte zvolna do zhoustnutí, dbejte na to, aby se krém nepřipálil a žloutky nesrazily.
- Hustý krém stáhněte z plotny a přidejte máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a krém není homogenní. Krém nechte vychladnout.
- Těsto na ozdobu: Všechny ingredience rozmixujte dohladka a tence, na 1–2 mm, rozetřete na silikonovou podložku. Pečte v troubě 5 minut na 180 °C. Hotové těsto nalámejte na náhodné, nepravidelné tvary.
- Dokončení: Upečené pláty listového těsta potřete krémem a sestavte dort. (Jednu upečenou placku si odložte na dokončení.) Dort uložte na noc do lednice. Nakonec boky a vršek dortu posypte drobky z listového těsta a navrch naaranžujte plátky z druhého těsta, ovoce a květy.
Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami
Kyjevský dort
Slavný dort, který se připravuje ke zvláštním, slavnostním příležitostem, patří ke kulinárním symbolům Ukrajiny podobně jako třeba kyjevský kotlet.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
185 g bílků (6 vajec) | 160 g cukru krystal | ||
10 g škrobu | 70 g lískových ořechů | ||
45 g hl. mouky | sůl | ||
Krém | |||
210 g žloutků (11 vajec) | 600 g másla | ||
20 ml rumu | 300 ml kondenzovaného mléka | ||
75 g moučkového cukru | 105 ml vody | ||
K dokončení | |||
150 g ořechů na ozdobu (lískové a pistácie) | potravinářské barvivo |
POSTUP:
- Korpus: Lískové ořechy opražte v troubě při teplotě 180 °C, 5 minut. Vychladlé nasekejte nožem. (Totéž udělejte s ořechy na ozdobu.)
- Z bílků, soli a cukru ušlehejte tuhý sníh, stěrkou do něj opatrně vmíchejte mouku promíchanou se škrobem a ořechy.
- Na dva pečicí papíry předkreslete 4 kruhy o průměru cca 15 cm (podle talíře). Papíry položte na dva plechy a do každého kruhu naneste těsto. Pečte 30 minut na 130 °C.
- Krém: Vše kromě másla prošlehejte a vařte zvolna do zhoustnutí. Neustále míchejte a nedovolte připálení a tvorbu hrudek. Nechte vychladit.
- Máslo ušlehejte do pěny, přidejte vychladlou žloutkovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Dokončení: Z hotového krému odeberte asi 300 gramů a rozdělte ho na části, které obarvíte potravinářskou barvou a použijete na zdobení. Zbývající krém se rovnoměrně rozdělí mezi 4 koláče korpusu.
- Natřete je, seskládejte dort a nechte ho přes noc v lednici. Hotový dort ozdobte z boku nasekanými opraženými oříšky a navrchu květy z barevného krému.
Vzkaz cukrářky: Můžete si vybrat jakékoli ořechy. Já jsem tentokrát zvolila lískové a pistácie.
Recepty z jablek, hrušek a švestek
Medovník
Původ vrstveného medového dezertu není jasný, může být staroslovanský, arménský, ruský nebo gruzínský. V minulosti byl považován za exkluzivní dort a podával se pouze o svatbách, Vánocích nebo Velikonocích.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
Korpus | |||
130 g medu | 7 g sody | ||
250 g cukru krupice | 2 vejce | ||
640 g hl. mouky | 125 g másla | ||
Krém | |||
500 ml zakysané smetany 30% | 100 g moučkového cukru | ||
220 ml smetany 30% | |||
Na ozdobu | |||
posypka z korpusu | ovoce |
POSTUP:
- Korpus: Do kovové mísy dejte med, cukr, sodu a máslo. Hmotu míchejte a zahřívejte ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotny, vyndejte misku a přidejte vejce, promíchejte, poté přidejte mouku.
- Vypracujte homogenní těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odležet 2–3 hodiny v lednici.
- Rozdělte ho na porce po 140 g a vyválejte na pergamenu placky na tloušťku 3–4 mm. Vykrojte kruhy o průměru 18 cm, propíchejte je vidličkou a pečte při 180 °C cca 9 minut. Upečte i odřezky.
- Krém: Zakysanou smetanu ušlehejte s cukrem a promíchejte se šlehačkou ušlehanou ze sladké smetany.
- Dokončení: Jeden koláč a odřezky si odložte na posypku. Zbývající vychladlé koláče namažte krémem a sestavte dort. Pokud se rozhodnete pro ovocnou variantu, můžete jednotlivé vrstvy posypat ovocem (borůvky, jahody). Odloženou placku rozdrobte a drobky obalte celý dort. Navrch můžete naaranžovat ovoce.