Článek
Rýžová slaná kaše
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
250 ml rýžového či kokosového mléka | 40 g kulatozrnné rýže | ||
špetka soli | 3 hřebíčky | ||
špetka mleté kurkumy | čerstvě mletý růžový pepř | ||
nať koriandru | 1 jarní cibulka | ||
čerstvá chilli paprička | hrst sezonní zeleniny (například mrkev, pór, jarní cibulka) | ||
1 lžička sezamového oleje k restování |
POSTUP:
- Do rendlíku nalijte vámi zvolené mléko a vysypte rýži, kterou jste předtím propláchli studenou vodou. Vše osolte a přidejte hřebíčky.
- Kurkumu můžete přidat také hned, což šéfkuchařka Věra Strnadová doporučuje. Případně si ji nechte až na závěr ke zdobení.
- Kaši přiveďte těsně pod bod varu, kdy se hladina jen vlní, ale neprobublává. V tu chvíli stáhněte plamen na střední a vařte s častým mícháním asi 25 minut.
- Zatímco se vám vaří rýže, připravte si zeleninu. Očistěte ji, nakrájejte nadrobno, případně uvařte v páře nebo 2 až 3 minuty restujte na sezamovém oleji.
- Z hotové kaše vyndejte hřebíčky a na talíři či v misce ji ozdobte kořením, koriandrem a připravenou zeleninou.
Kaše z nahrubo pomletého kamutu
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
250 ml ideálně živočišného mléka | 60 g hrubě namletého kamutu (předchůdce dnešní tvrdé pšenice, dostupný ve zdravých výživách) | ||
pár nadrcených semínek fenyklu | sladidlo (ideálně med) | ||
dýňová a slunečnicová semínka | vlašské ořechy |
POSTUP:
- Do rendlíku vlijte tekutiny a přidejte kamut s nadrceným fenyklem. Za častého míchání přiveďte k varu, stáhněte plamen. Stále míchejte a vařte do zhoustnutí asi 5 minut.
- Hotovou kaši nechte chvíli vychladnout, a jakmile si o ni nespálíte jazyk, oslaďte ji medem. Chcete-li použít jiné sladidlo, oslaďte kaši klidně ihned.
- Servírujte ji posypanou ořechy a semínky s trochou přepuštěného másla. Ozdobte dle chuti a preferencí.
- Na ozdobu: přepuštěné máslo, jáhlové nebo rýžové pukance, jedlé květy
Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami
Recepty
Rýžová kaše s quinoou a kořením
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
250 ml rýžového či ovesného mléka | 30 g rýže (ideálně kulatozrnná, lze i basmati či jasmínová) | ||
20 g quinoy | sladidlo (ideálně javorový sirup) | ||
1 banán | špetka mleté skořice | ||
3 lusky celého nebo velká špetka mletého kardamomu | špetka soli | ||
1 lžička přepuštěného másla |
POSTUP:
- Do rendlíku nalijte tekutiny. Vysypte rýži s quinoou, přidejte špetku soli a lusky kardamomu, nepoužijete-li mletý.
- Vaříte-li pro děti, vynechte sůl a kardamom, později i skořici se sladidlem.
- Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte. Po 10 minutách vyjměte kardamomové lusky a kaši oslaďte.
- Podávejte ozdobenou nakrájeným banánem a mletou skořicí, případně kardamomem, pakliže jste jej nepoužili již při vaření.
- Nezapomeňte na závěr kaši pokapat rozpuštěným přepuštěným máslem.
Vaření a pečení s pivem
Recepty
Rizotová kaše s hráškem
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
80 g kulatozrnné rýže | 100 ml kvalitního bílého vína | ||
300 ml jakéhokoliv vývaru, kromě rybího | 20 g quinoy | ||
50 g kuliček hrášku čerstvého či mraženého | 1 čerstvá snítka tymiánu | ||
3 ředkvičky | sůl | ||
sýr parmazánového typu na posypání | panenský olivový olej | ||
olej z černého kmínu na dochucení |
POSTUP:
- V rendlíku rozehřejte krátce olivový olej a vsypte propláchnutou rýži.
- Restujte ji a po minutě vlijte bílé víno.
- Promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se víno neodpaří, trvá to přibližně jednu minutu.
- Přilijte polovinu vývaru, znovu promíchejte a nechte jej odpařit stejně jako víno.
- Postup opakujte i se zbylým vývarem.
- Pamatujte, že vývar drží déle než víno. Odpaření mu trvá asi 2 minuty. Nakonec jemně osolte.
- K rizotu přidejte větší část hrášku a ředkviček pokrájených na čtvrtiny.
- Zbytkem zeleniny jídlo na závěr ozdobíte.
- Kaši s přidanou zeleninou ještě krátce prohřejte, poté již servírujte ozdobenou zbylou zeleninou, nastrouhaným sýrem a sdrhnutým tymiánem s pár kapkami oleje z černého kmínu navrch.
Jacket potatoes: pečené brambory s náplní
Recepty
Bramborovobatátová kaše s rostlinnou smetanou
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
1 velká brambora | 1 hlíza batátu v polovičním množství brambory | ||
špetka drceného kmínu | 1 lžička přepuštěného másla | ||
2-3 lžíce rýžové smetany | 3 křepelčí vajíčka nebo 1 slepičí | ||
jarní cibulka | petrželová nať | ||
sůl | čerstvě mletý pepř |
POSTUP:
- V rendlíku přiveďte k varu očištěný a na kostky nakrájený batát s bramborou a kmínem. Stáhněte plamen a vařte pod poklicí do změknutí asi 10 minut.
- Uvařte vejce natvrdo. Slepičímu to trvá zhruba 8 minut, křepelčím minutu.
- Vodu slijte a vejce ochlaďte ve studené vodě a oloupejte.
- Z batátu a brambory slijte vodu a rozmačkejte je vidličkou či šťouchadlem.
- Zjemněte lžičkou přepuštěného másla.
- Ke směsi přilijte rýžovou smetanu a promíchejte.
- Ozdobte vejcem, jarní cibulkou, petrželovou natí a podávejte.
Tapioka s růžovou vodou
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
200 ml kokosového či mandlového mléka (případně panenské kokosové vody) | 30 g perel tapioky (seženete v asijských obchodech či ve zdravé výživě) | ||
1 vanilkový lusk | 1 lžička růžové vody | ||
sladidlo (ideálně tmavý třtinový cukr či javorový sirup) | semena z 1/2 granátového jablka |
POSTUP:
- Do mléka v rendlíku zamíchejte tapiokové perly. Nechte je 5-10 minut máčet.
- Mezitím podélně rozkrojte vanilkový lusk a vyškrabejte z něj semínka. Ty přidejte společně se lžičkou růžové vody do rendlíku k perlám.
- Obsah přiveďte těsně pod bod varu, kdy se hladina lehce vlní, ale rozhodně nebublá.
- Stáhněte plamen a mírně vařte asi 10 minut.
- Zpočátku míchejte jen průběžně, až ke konci vaření již bez přerušení.
- Oslaďte, ozdobte a užívejte si.
Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf
Recepty
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky